hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Százéves az angol Schindler
Másodállásban életmentő

2009. 09. 10.
„Nincs olyan dolog, amit ne lehetne megtenni, ha az alapvetően ésszerű” – vallja Sir Nicholas Winton. A százéves angol úr, aki közvetlenül a második világháború kitörése előtt több száz csehszlovákiai zsidó gyermeket mentett meg a szinte biztos haláltól, a múlt héten ismét a londoni Liverpool állomáson várta a még életben lévő „Winton gyerekeket” és családtagjaikat.

Több mint százan - huszonegy túlélő és kí­sé­rőik - tették meg újra a hetven évvel ezelőtti vonatutat Prágából Londonba, hogy ismét találkozhassanak azzal, akinek az életüket köszönhetik. A háború kitörésének hetvenedik évfordulóján hálával szoríthatták meg Nicholas Winton kezét, aki magas kora - idén töltötte be a századik életévét - ellenére minden egyes túl­élőnek szentelt egy percet személyes beszélgetésre.

Winton húszas évei végén járó bróker volt Londonban, és éppen síelni készült a barátjával, amikor táviratot kapott tőle a náci megszállás alatt álló Csehszlovákiából: „Mondd le a nyaralást. Prágában van rád szükségem. Ne hozd a sífelszerelést!" A svájci sítúra tehát elmaradt, helyette Winton a csehszlovákiai menekülttáborban dolgozó barátját látogatta meg. Tapasztalatai arra indították, hogy elkezdje megszervezni a gyerekek kimenekítését a megszállt országból. Ez természetesen nem volt könnyű. Eleinte a cseh oldal sem nagyon bízott a sikerben. Prágában mindenki azt mondta, hajtogatta: nincs menekült gyerekekkel foglalkozó szervezet, és senki nem fogja elengedni magukban a gyerekeket. Az angol hatóságokat sem volt könnyű meggyőzni, hogy befogadják őket. Végül azonban kötélnek álltak, és számos angol család vállalta, hogy magához veszi a gyerekeket. Winton Amerikában is próbált befogadó családokat találni, ez a próbálkozása azonban sikertelennek bizonyult.

Winton a napi teendői után, délután és este végezte a szervezőmunkát. Prágai munkatársai az Európa Hotel éttermében találkoztak azokkal a családokkal, akiknek a fülébe jutott, hogy néhány angol gyermekeket ment ki Csehszlovákiából. Itt születtek meg a nehéz döntések arról, kit tudnak kijuttatni az országból, és arról, hogy a családok messzire küldik a gyermekeiket - annak tudatában, hogy talán soha többet nem találkoznak velük. 1939 márciusa és augusztusa között nyolc vonaton 669 csehszlovákiai zsidó gyermek érkezett Angliába, hogy ottani családoknál vészeljék át a háborús éveket. A legtöbben egyedül érkeztek, és soha nem látták viszont a szüleiket és a testvéreiket. A BBC-nek adott interjúban a 2002-ben lovaggá ütött Sir Nicholas ma is megrendülten említi meg, hogy a kilencedik vonatot, amelyre már felszálltak a gyerekek, a nácik már nem engedték elindulni, mivel aznap, szeptember elsején kitört a háború, amit a 250 gyermek legtöbbje nem élt túl.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!