hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kémhibák

2009. 09. 11.
Biztosnak tűnik, hogy a romagyilkosságokkal gyanúsított társaság egyik tagja a katonai elhárítás informátora lehetett. Az is elképzelhető, hogy őt is rendszeresen megkeresték, hogy hallott-e valamit a sorozat­gyilkosságokról. Ráadásul a szélsőséges nézeteiről ismert csoport némely tagja régóta a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében volt.

Zárt ajtók mögött kedden órákig ülésezett a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága, hogy a sorozatgyilkosságok utáni nyomozás visszásságairól tájékozódjanak. A maratoni hosszúságú ülést azt követően hívták össze, hogy augusztus végén az internetre feltöltöttek egy olyan dokumentumot, mely szerint az egyik gyanúsítottat korábban megfigyelték, de a megfigyelést éppen a gyilkosságok előtt megszüntették, illetve, hogy az egyik gyanúsított volt katona lévén kapcsolatban állt a katonai titkosszolgálattal. Az illetékesek akkor nem hozták nyilvánosságra, hogy az iromány mely részei igazak, és melyek torzítottak.

A bizottsági ülésen elhangzottak államtitoknak minősülnek, így csak a politikusok nyilatkozataiból lehet arra következtetni, hogy az internetre kiszivárogtatott anyag főbb állításai gyakorlatilag igaznak bizonyulhattak. Így többek között Simicskó Istvánnak, a bizottság kereszténydemokrata elnökének és Gulyás Józsefnek, a grémium szabad demokrata tagjának szavaiból is az rekonstruálható, hogy az egyik elkö­vető (volt szerződéses katona) a Katonai Biztonsági Szolgálat rendszeres informátora volt. Nem biztos, hogy aláírt bármilyen beszervezési papírt, de egyértelműen kommunikált a szervekkel. Simicskó ugyanis úgy fogalmazott, hogy az egyik gyanúsított „együttműködő személy" volt, s érthetetlen, hogy „valaki rasszista körökben jár, és ezek­ről jelentést ad, majd elmegy a társasággal gyilkolni".

Gulyás József pedig felvetette, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszternek vizsgálatot kellene indítania a Katonai Biztonsági Szolgálatnál. Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Nem volt beszervezett ügynök, az egészen biztos, ezt határozottan ki lehet jelenteni. Arról, hogy a katonai szolgálattal milyen részletes együtt­működése volt, azt gondolom, hogy azokat kell kérdezni, akik ezzel foglalkoznak."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!