hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adósságot hagyott Budapesten a yorki hercegnő lánya
Udvari feledékenység

2009. 09. 10.
Kifizetetlen számlákat hagyott maga után Budapesten a yorki hercegnő. Sarah Fergusontól (képünkön balra) a lánya számára biztosított rendőri kíséret és a ferihegyi VIP-váró költségeinek a megtérítését kéri a magyar kormány.

A huszonegy éves Beatrice hercegnő (II. Erzsébet királynő unokája, András yorki hercegnek, az uralkodó másodszülött fiának és a tőle már régen elvált Sarah Fergusonnak a nagyobbik leánya) világ körüli útjának keretében tavaly szeptemberben járt Budapesten. A Mail on Sunday brit bulvárlap értesülése szerint a magyar hatóságok a londoni magyar nagykövetségen keresztül a brit külügyminisztériumnak küldték az „ezer fontot valamivel meghaladó” (több mint 300 ezer forintos) számlát, mivel „nem tudták, hogyan lehet elérni a hercegnőt”. A brit külügyminisztérium a Mail szerint megerősítette, hogy kapott egy számlát Beatrice budapesti kirándulása után.
Az ifjú Beatrice hercegnő – aki ötödik a brit trónöröklési rangsorban – egyetemi tanulmányainak megkezdése előtt világ körüli utazást tett 2007–2008-ban. Ekkor járt Budapesten, ahol a magyar rendőrség biztosított kíséretet számára. A brit lap szerint azonban a körút során a Scotland Yard testőrei biztosították a lány huszonnégy órás védelmét, ami becslések szerint 250 ezer fontjába került a brit adó­fizetőknek. Így nem teljesen világos, miért volt szükség a magyar rendőrség szolgáltatásaira. A magyar hatóságok által benyújtott számla több mint felét ugyanis annak a rendőri kíséretnek a költségei teszik ki, amelyet „Beának” biztosítottak a repülőtérről a városközpontba vezető úton. A fennmaradó rész a hercegnő által igénybe vett repülőtéri VIP-váró díja. A lap értesülései szerint lehetséges, hogy a királyi udvar hozta ezt a döntést az adófizetők pénzének kímélése végett, miután egyre több bírálat éri a királyi család világjáró tagjainak hatalmas őrzési költségeit.
A Mail idézi Gálik Viktóriát, a Köztársasági őrezred szóvivőjét, aki szerint kollégái emlékeznek Beatrice-ra: „Nem volt könnyű vele, mivel sokat morgolódott.” Az MTI tudósítása szerint azonban a szóvivő vasárnap cáfolta, hogy ezt nyilatkozta volna: „Ilyet egyáltalán nem mondanék szóvi­vőként, még akkor sem, ha így lenne, ahogyan a biztonsági tisztek sem, mert ezzel a szakma egyik legalap­vetőbb szabályát szegnék meg.”
A londoni magyar nagykövetség arról tájékoztatta a lapot, hogy a képviseletet előzetesen nem értesítették az utazásról. A Buckingham-palota pedig csak annyit közölt: Beatrice her­cegnő ez idő szerint nem lát el hivatalos feladatokat a királyi család nevében, budapesti látogatása magán­jel­legű volt, amelyre közpénzekből nem költöttek.
Beatrice édesanyjának, Sarah Fergusonnak más tartozásokkal is problémái támadtak. A múlt héten került nyilvánosságra, hogy „Fergie” ellen egy könyvelőcég, egy ügyvédi iroda, egy ismert asztrológus és egy fotóügynökség is keresetet nyújtott be összesen több mint 20 ezer font kifizetetlen számla miatt. A yorki hercegnői címét továbbra is viselő Sarah Ferguson szóvivője közölte, hogy a hercegnő pénzügyeivel „nincs semmi baj”, és a tartozásokat már kiegyenlítették.

Drága hercegnő

Sarah Margaret Ferguson 1959. október 15-én született Londonban, arisztokrata felmenői között a Stuart és a Tudor királyi házak tagjai szerepelnek. Távoli rokonságban áll az angol királyi családdal, amelynek számos tagját gyerekkora óta ismerte. Történetem című önéletrajzi írásában úgy emlékszik vissza, hogy rendszeresen meglógott apja pólómérkőzéseiről, hogy „együtt fogócskázzunk a hozzám hasonló bliccelőkkel – többek között András herceggel, aki épp korombeli volt”.
A fiatal Fergie (ahogy barátai hívták) nagyon szeretett lovagolni, a különböző lovasbemutatókon számos díjat nyert. Jane nővérével együtt balett szakos bentlakásos iskolába járt, ám Fergie olyannyira nem tudott beilleszkedni, hogy gyakran sírta magát álomba. Szülei 1972-ben elváltak. Anyja újra férjhez ment, és Argentínába költözött. Nővére is férjhez ment, és elhagyta Angliát. Fergie az apjával maradt, aki időközben újra megnősült, az új házasságból három gyerek született.
Miután 18 évesen leérettségizett a Queen’s Secreterial College-ban, Fergie előbb egy PR-cégnél, majd egy művészeti galériánál
és egy kiadónál dolgozott Londonban. Elmondása szerint ekkor egy heti harminc fontért bérelt kis szobában lakott, és azon vívódott, hogy miből fogja kifizetni a számláit. Ennek ellenére meglehetősen nagyvilági társasági életet élt, és gyakran utazott svájci sítúrákra. Udvarlói között volt többek között a híres versenyautó-vezető, Paddy McNally is.
1985-ben Sarah meghívást kapott egy fogadásra a windsori kastélyba, a királyi lóversenypályán tartott lóversenyekre. Albert herceggel való románca ezen a hétvégén kezdődött. 1986. március 19-én eljegyezték egymást, majd július 23-án összeházasodtak a Westminster apátságban. Két gyermekük született, Beatrice (1988) és Eugenie (1990) hercegnők.
Kezdetben a vadóc, de szeretetre méltó yorki hercegnő nagy népszerűségnek örvendett a sajtóban, azonban ez hamar megváltozott. Öltözete, súlyfeleslege és személyisége egyre inkább a kritikák kereszttüzébe került. Férje ekkoriban a haditengerészetnél szolgált, és évente mindössze negyvenkét napot töltöttek együtt. Bár szerettek volna együtt élni, mint a többi katonacsalád, a királyi pár ezt biztonsági okokból nem engedte meg. Fergie ekkor a jótékonysági munkákba menekült. Még helikoptert vezetni is megtanult, csak „hogy tetszem távoli, szeretett férjemnek, hogy kimutassam érdeklődésemet a Királyi Haditengerészet iránt, és hogy részt vegyek András életében és vacsorabeszélgetéseiben”.
A hercegnő pilótaként szerzett tapasztalatait írta meg a Budgie és a kis helikopter című gyerekkönyvsorozatában. A könyvek sok pénzt hoztak a konyhára, ami jól jött a hercegnőnek, aki ekkortájt egyre nagyobb adósságokba keveredett. Később a királynő állítólag kifizette Fergie adósságait, aki azonban hamar újra komoly anyagi gondokba keveredett. Közben a herceg és a hercegnő útjai különváltak. Fergie kapcsolatba került egy texasi multimilliárdos üzletemberrel, Steve Wyattal, de – a sajtóhírekkel ellentétben – önéletrajzi könyvében azt állítja, csak barátok voltak.
A yorki pár válása 1996 áprilisában lett hivatalos. Fergie és András közösen osztoztak a gyerekek felügyeletén, és a tény az, hogy a család továbbra is évekig egy fedél alatt lakott. Bár Fergie sikeres szerző és televíziós személyiség volt, mégis annyira eladósodott, hogy ő és lányai Sunninghillben maradtak, igaz, más lakosztályban éltek, mint András. 1999-ben Fergie azt állította újságíróknak, hogy „semmi okunk Andrással arra, hogy elváljunk”. Sőt, arra is célzást tett, hogy egy nap még újraházasodhatnak.
A hercegnő végül 2002-ben a lányokkal egy bérelt lakásba költözött. A hírek szerint 2003-ben saját otthont is vásárolt magának, ám az új ház tűz martaléka lett, miután Sarah a fürdőszobájában magára hagyott néhány égő gyertyát. Ezután újra visszaköltözött volt férje otthonába.
2004-ben úgy tűnt, a királyi család tagjai békét kötnek Sarah-val. Egy fotón Károly herceg nyom épp csókot volt sógornője arcára, és nem sokkal később Sarah részt vett egy pólómérkőzésen András herceggel és Erzsébet királynővel. Több mint tíz év után ez volt az első alkalom, hogy Fergie egy fotón szerepelt korábbi anyósával. 2008-ban pedig meghívást kapott a királynőtől a királyi család egyik skóciai nyári rezidenciájába. Az alkalom Beatrice hercegnő születésnapja volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!