hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Repedések az iszlámon
Az iráni forradalom megosztotta az arab világot

2009. 09. 10.
Irán vezetői harminc éve sikeresen vezetik félre a nyugati hatalmakat – állítja David Menashri, a Tel Aviv-i Egyetem Iráni Tanulmányok Központjának igazgatója. A Khomeini-féle forradalom örökösei azonban mára egymással is szembekerültek. A síita iszlám eddig megbonthatatlannak hitt egységén repedések keletkeztek. Kérdés, hogy a felgyorsított iráni atomprogram árnyékában van-e idő kivárni, amíg az ajatollahok rendszere magától összeomlik?

A vitatott júniusi iráni elnökválasztás után zavargások törtek ki, majd ezek abbamaradtak. Keletkeztek-e repedések a mullahok rendszerén, és ha igen, milyen mélyek?

- A felszínen ma már nyugalom van. Úgy tűnik, hogy a kormány képes volt visszaszorítani az utcára kivonuló fiatalokat. A felszín alatt azonban nagy a mozgolódás. Irán olyan ország, ahol nagy hagyománya van annak, hogy a nép beleavatkozik a politikába. Márpedig az ilyen népi megmozdulások rendkívül kiszámíthatatlanok. Az utolsó pillanatokig sem lehetett előre látni a francia, az orosz forradalmat, és a Szovjetunió felbomlását sem. Az iráni rendszerváltás egy nap bizonyosan megtörténik, de azt nem tudjuk, mikor. Ma még úgy tűnik, hogy a társadalmi változások csak lassan mennek végbe.

Miért gondolják, hogy mégis történni fog valami?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!