hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álmok kulcsrakész kivitelben

2009. 09. 10.
2009. szeptember 2-án került sor a Parlament felsőházi termében a Magyar Termék Nagydíj Pályázat díjátadó ünnepségére. Tizenkét éve minden évben jutalmazzák a kiemelkedően jó minőségű és megbízható termékeket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. Harminchét nagydíjat osztottak ki, nyolc pályázat pedig négy összevont kitüntetést kapott. Az ünnepi ceremónián az építési termékek területén civil szakmai és állami szervezetek által létrehozott Kiváló Építési Termék védjegyek átadására is sor került. Az IsoteQ Magyarország Kft. kapta az egyik oklevelet (www.isoteq.hu). Az ünnepi műsor után a Parlament folyosóján beszélgettünk az elismerésben részesült cég ügyvezető igazgatójával, Rostás Zoltánnal.

Engedje meg, hogy gratuláljak a díjhoz. Melyik termékük kapott elismerést?
– Köszönöm. Három termékünket díjazták: az IsoteQ Normál 5 cm-es, az IsoteQ Plusz 10 cm-es és az IsoteQ Passzív 20 cm-es külső hőszigeteléssel rendelkező falazatokat, és az ezekhez kapcsolódó kiegészítő elemeket. 
Mikor kezdődött az IsoteQ cégcsoport sikertörténete?
– Az IsoteQ termékcsalád története a kilencvenes évek végén Baranya megyében indult. A régi bányavállalat a lehető leggyorsabban meg akarta oldani a bányászok lakásproblémáit, ezért behozott egy svájci technológiát. Időközben a bánya bezárt, és a termék gyártása abbamaradt. Az 1990-es évek végén kezdtünk új fejlesztésbe, és a 2000-es évek elejére megjelentünk az úgynevezett polisztirol téglával. Ez egy polisztirol alapú építő­elem, amely legószerűen kapcsolódik egymásba, majd betonnal töltik ki. Nemzetközi minta, és formaoltalmi tanúsítvánnyal rendelkezik a termékcsalád valamennyi tagja.
Kik alapították?
– Családi vállalkozásból nőtte ki magát az IsoteQ cégcsoport.  A ’90-es években házak építésén dolgoztunk, és akkor merült fel egy új építési módszer alkalmazása. Elkezdtünk komolyan egy új építőipari termék gyártása felé fordulni. Elvégeztünk különböző iskolákat is e témában, és mára egy képzett szakmai menedzs­ment irányítja a székesfehérvári és a veszprémi gyártóegységünket, valamint belföldi és Európa tizenöt országában működő leányvállalatainkat.
Európa melyik országában kedvelik leginkább ezt az építési módszert?
– Németországban és Ausztriában kedvelik leginkább, főleg a passzívház változatát. Nem igényel fűtést ez a fajta épület, ezért viszont rendkívül szabályszerű életmódot kíván, erre pedig ezen országokban élő emberek szabályszerűségeken alapuló életmódja a legalkalmasabb. Ausztriában és Németországban az is a passzívházak mellett szól, hogy az építkezés befejeztével az állam a 40 százalékát visszatéríti az építési költségeknek. Észak-Amerikában is a fa­szerkezetes házak mellett leginkább a polisztirol technológia terjedt el. Európában, főleg a Kárpát-medencében a régi agyagtégla-hagyományt kell levetkőzni, mert ez az új kor épí­tő­ipari technológiája.
Miért olyan különleges anyag a polisztirol?
– Az utóbbi évtizedekben központi téma lett az energiaárak megnövekedése. Az építkezések során rendszeresen felmerült a kérdés, hogyan lehetne mégis olcsóbban fűteni a házakat. A polisztirol alapú ház erre adja meg a választ, mert fűtésköltsége 75 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos épületeké. Ennek az új építéstechnológiának kiváló a hő­tech­nikai képessége. Nyáron egy esti szellőztetés után a következő nap végéig hűvösen tarthatja a szobát. Míg télen megtartja a meleget, mert nem a falazatot fűti fel először, ahogy a hagyományos fűtési rendszerek, hanem csak a légteret. Ettől lesz gazdaságosabb. Ezenkívül létezik az úgynevezett passzívház is, amely egyáltalán nem igényel fűtést, pontosan a különleges hőszigetelés miatt. Egyebek mellett hamar fel lehet építeni, mert az elemek legószerűen kapcsolódnak egymásba. Szerkezetkészre négy hét alatt állítunk össze egy épületet, kulcsrakészre pedig hetvenöt munkanap is elegendő. Az építkezés anyagköltsége is minimális, hiszen a polisztirolon kívül csak vas és beton kell még, ami a szerkezet alapját adja, ráadásul négy-öt munkás elég az építkezéshez.
A hagyományos építkezéshez képest mekkora a finanszírozási eltérés?
– A hagyományos építkezés alatt én olyan téglaházat értek, ami le van szigetelve. Ehhez viszonyítva anyag oldalról szerintem egy árban van, munkadíj oldalról lehet mondani egy 30 százalékos nyereséget. Ennek az az oka, hogy könnyebb a technológia, nincs száradási idő, és nincsenek kiegészítő tevékenységek sem.
Mennyi a szavatossága egy polisztirol alapú háznak?
– Harminc év garanciát biztosítunk a ház IsoteQ elemeire. A betonra és a vasra a gyártója vállalja a garanciát. A vasbeton szerkezet miatt jóval masszívabb és biztonságosabb az épület. A környezeti katasztrófáknak is jobban ellene tud állni. A polisztirol általános tulajdonsága, hogy nem elbomló, nem olvadó, nem meg­sem­misülő anyag. A nyolcvanas évektől kezdve dolgoznak Magyarországon ezzel az anyaggal, így van egy jó harmincéves tapasztalatunk, ami semmi negatív jelenséget nem mutat.
Mennyire tűzálló?
– Ez nem éghető anyag, és tűzállósági mutatóit mindenféle vizsgálatokkal engedélyekkel igazolják. Jelen pillanatban öt emelet magasságig tudunk vele a magyar tűzvédelmi szabályoknak megfelelően építeni. E fölött különböző rétegeket kell rátennünk: tűzvédelmi gipszkartonokat, amik még tovább növelik ezt a tűzállóságot. Ha számokban kellene érzékeltetni, akkor B-REI 60 a tűzvédelmi osztályba sorolása, 2,5 óra a tűzállósága.
A honlapjukon olvastam egy különleges szolgáltatásukról, azaz arról, hogy vállalják az építkezés minden folyamatának levezényelését. Hogyan működik ez?
– Mi abban tudunk többet nyújtani, hogy nemcsak eladjuk a termékünket, hanem a tervezéstől a kulcs átadásáig részt veszünk az építkezésben. Ennek megfelelően az IsoteQ cégcsoport négy cégből áll. Az IsoteQ Tervezőiroda Kft. a tervezés fázisában találkozik az ügyféllel. Az IsoteQ Magyarország Kft. a gyártásért és az értékesítésért felel. Az IsoteQ Mérnöki Kft. a kivitelezésben vesz részt, vagyis az alaptól a kulcsrakész állapotig felépíti az épületet. Ennek a cégnek kb. öt éve elindult a kutatásfejlesztő részlege is. Jelenleg is van olyan termékfejlesztésünk, amely szabadalmi eljárás alatt áll, világújdonság lesz belőle reményeink szerint. Az IsoteQ GROUP Kft. pedig a nemzetközi kapcsolatokat építi, illetve az ingatlanfejlesztéseket, beru­házásokat követi nyomon.
Milyen más terméket gyárt még az IsoteQ?
– Kizárólag polisztirol építőelemmel foglalkozunk. Jelenleg az IsoteQnek van a világon a legnagyobb polisztirol építőelem választéka. Közel 70 termékünk fut az építőelem-piacon, és a jövő évtől mi is beindítjuk az utólagos hőszigetelésre alkalmas polisztirol lapok gyártását, természetesen modernebb formában, sok újdonsággal kiegészítve a jelenleg piacon lévő termékekhez képest.
Önök hogyan érzékelik az építőipar válságát?
– El lehet mondani, hogy rendkívül nagy szerencsénk van abban, hogy az építőiparnak azt a részét, ami arra fekteti a hangsúlyt, hogy energiahatékony legyen, azt nem érinti a válság. Az idei évben is a válság ellenére növekvő tendenciát mutatott a forgalmunk. Kedvező hatást váltottak ki azok a törvényi szabályozások, amelyek az energiával foglalkoztak: a házak zöldkártyájának bevezetése. Ez egy tanúsítvány arra, hogy mennyi energiát fogyaszt a ház. A finanszírozás oldalról lehetett kicsit érzékelni a visszaesést. Én a válságot nem mondanám annyira tragikusnak, mint amennyire a média képviseli. Ezen a díjátadón is rengeteg vállalat felvonult a fejlesztéseivel, tehát látni, hogy van élet, van pezsgés. (x)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!