hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 06. 05. (XIII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Sarkozy partraszállása

Felbőszítette a brit közvéleményt Nicolas Sarkozy, aki a partraszállás 65. évfordulójára „elfelejtette” meghívni az angol királynőt. A diplomáciai botrányhoz kellett persze a londoni kormány aktív részvétele is, amely csak akkor jelezte, hogy részt kíván venni a megemlékezéseken, amikor kiderült, hogy ezeken Barack Obama amerikai elnök is ott lesz. Ekkorra azonban a francia diplomácia úgy gondolta, hogy a kocka el van vetve, a királynőt már késő meghívni, és ehhez az állásponthoz ragaszkodott mindaddig, amíg az amerikai elnök közbe nem lépett.

Pedofilvédő abortuszklinikák

Hátizsákjába rejtett kamerával készített titkos felvételeket egy amerikai egyetemista lány az abortuszklinikák működéséről. Lila Rose 20 éves történelem szakos diák célja az volt, hogy leplezze „azokat az adófizetők által finanszírozott szervezeteket, amelyek eltussolják a szexuális visszaéléseket”.

Zuhanás az óceánba

Négy nappal azelőtt, hogy az Air France Rióból Párizsba tartó járata 11 ezer méter magasból ismeretlen körülmények között az Atlanti-óceánba zuhant, a légitársaság Buenos Airesből induló másik járata bombafenyegetést kapott. A járatot átkutatták, de 90 perces késedelemmel mégis útnak indult, és biztonságban meg is érkezett Párizsba. A június 1-jei járat azonban 228 emberrel – köztük négy magyar utassal – a fedélzetén a tengerbe zuhant anélkül, hogy a pilóták bármilyen vészjelzést adtak volna a gépről. A fekete dobozokat 7-8 ezer méter mély vízréteg fedi, így a szakértők elsősorban a víz felszínén úszó roncsokból próbálják megállapítani, mi vezetett a tragédiához. Az első feltételezések szerint villámcsapás vagy erős vihar okozhatta a gép pusztulását, de a hatóságok nem zárják ki a terrortámadás lehetőségét sem.

Belföld

Erkölcsi kötelesség a roma integráció

Az elmúlt európai parlamenti ciklus eredményeit figyelve, hogyan látja az uniós roma politika helyzetét, jövőbeli feladatait?– Jelentős pozitív irányú szemléletváltást sikerült elérni az európai politikában, hiszen öt évvel ezelőtt csaknem elképzelhetetlennek tűnt az a figyelem, amelyet ma már az uniós politika fő áramlata szentel a romák helyzetének. Mindeközben jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy az elmúlt években bekövetkezett Európában egy paradigmaváltás, melynek során az antidiszkriminációs és emberi jogi megközelítések mellett fokozott hangsúlyt kapnak a gazdasági és pénzügyi érvek is a romák társadalmi befogadásával kapcsolatban. A romák teljes körű oktatási és munkaerőpiaci integrációja nem csupán erkölcsi kötelesség, de gazdasági szükségszerűség is, hiszen az aktív népesség egyre növekvő hányadát alkotja a cigányság.A következő ciklusban a Fidesz-KDNP által delegált uniós képviselők hogyan kívánnak hozzájárulni az Ön által is kívánatosnak tartott roma integráció felgyorsításához?– Zajlik az Európai Roma Stratégia kidolgozása, melynek végrehajtása már az új időszakra esik. Ehhez egy európai irányítású, de a helyi közösségek sajátosságait figyelembe vevő cselekvési programra van szükség, amely átível a pártokon és ciklusokon. A szükséges normatív alapokat a közösségi jog biztosíthatja, mely akár szankciók révén is rákényszerítheti a tagállami kormányokat saját vállalásaik betartására.Európa elnéptelenedéséből hazánk is jócskán kiveszi a részét. Milyen reális eszközöket lát a magyar nők ösztönzésére, hogy ne csak jó munkaerők, hanem családanyák is akarjanak lenni? – Kutatások igazolják, hogy ma Magyarországon több gyermeket szeretnének, mint amennyit vállalnak. A gyermekneveléssel kapcsolatos támogatások rendszerének jelenlegi változtatásai súlyos következményekkel járhatnak a magyar társadalom számára, mert ezen intézkedéseknek nincsenek biztosítva azok a feltételei, amelyek ellensúlyozhatják a megvonás következményeinek hatásait. Ösztönző hatású lehet egy kiterjedt és minőségi gyermekfelügyeleti intézményrendszer kiépítése, a munkahelyek – és ezen belül a családbarát munkahelyek – számának növelése, a nők és férfiak között fennálló fizetéskülönbségek megszüntetése, valamint a női kisvállalkozások ösztönzése. A családtámogatások rendszerének ad hoc változtatása helyett egy átgondolt, széles körű társadalmi konzultáción alapuló változtatásra lenne igény, kiegészítve egy családbarát, a munkaerőpiacot gerjesztő intézkedéscsomaggal, amely kiemelt figyelmet fordít a mélyszegénységben élőkre. Jelenlegi formájában az intézkedés tovább erősíti a nők és gyermekek elszegényedésének folyamatát, súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét, és negatívan befolyásolhatja a gyermekvállalási hajlandóságot.

Az SZDSZ lerázhatja magáról a múlt koloncait

„Ha jól szerepel a párt, akkor az esélyt jelent arra, hogy az SZDSZ-t gyökeresen megújítsuk. A pártnak olyan lehetősége lesz erre, amire az elmúlt évtizedben sem volt példa, mivel jelentősen átalakulhat a magyar pártstruktúra" - nyilatkozta Fodor Gábor a Heteknek adott interjújában. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ-nek a legnagyobb az esélye, hogy a harmadik erővé váljon Magyar­országon.

Az MDF a demokratikus fék szerepére készül

A két kormánypártnak, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a szélsőségek reklámozásán túl nincs mondanivalója a választók számára - állította a Heteknek Dávid Ibolya. Az MDF elnöke nem kívánt azzal foglalkozni, hogy mi történik a pártjával, ha nem jutnak be az Európai Parlamentbe. Mint mondta: egyetlen forgatókönyvvel számol, miszerint képviselőket delegálnak Brüsszelbe.

Liberálisból szélsőjobbos

A negyvenhét éves Morvai Krisztina az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán diplomázott 1986-ban. A bírói szakvizsga megszerzése óta ugyanezen intézmény büntetőjogi tanszékén tanít. 1989-ben a Londoni Egyetem Kings College Jogi Karán tanult. A kilencvenes évek elején tanított az Egyesült Államokban, 1995-ben pedig Strasbourgban töltött egy évet az Európai Emberi Jogi Bizottság jogászaként.

Mikor elindul a Vona

A harmincegy éves Vona Gábor vezetésével jövőre a rendszerváltás óta először kerülhet olyan politikai erő a parlamentbe, amely valóban alulról szerveződött, és nem utódja egyetlen parlamenti pártnak sem. A történet egyetlen szépséghibája, hogy a Jobbik felfutásának titkát a – nyíltan rasszista és neonáci – Magyar Gárda létrehozásában, a cigánybűnözés hangoztatásában és Morvai Krisztina kitalálásában kell keresni. De kicsoda vajon Vona Gábor?

Meglepő fordulatot hozhat az EP-választás

Ha polgári demokrácia talaján álló pártok, így az SZDSZ és az MDF rosszul szerepelnek az európai parlamenti választáson, akkor az előrevetítheti, hogy gyökeresen megváltozik a magyar közélet. A Jobbik esetleges előre­törésével ugyanis a politikai centrum jobbra tolódhat. Negatív fordulat esetén hosszú távon a Horthy-rendszert idéző pártszisztéma jöhet létre Magyarországon. Rövid távon az SZDSZ veresége esetén pedig megbukhat a Bajnai-kormány.

Hit és értékek

A megfosztott ország - Trianon a 21. században

„Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége, / Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke! / Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret! / Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!” – A látszat csal: az idézet nem egy mai irredenta rockzenekar szövegéből való. József Attila írta 1922-ben Nem, nem, soha! című – később évtizedekre betiltott – versében. Babits, Kosztolányi és Juhász Gyula is több költeményében megörökítette a trianoni döntéssel területének több mint kétharmadát elvesztett ország fájdalmát. 1920. június 4-én Románia egyedül nagyobb részt kapott Magyarországból, mint a teljes megmaradt terület, és a határokon kívülre került minden harmadik magyar. A trauma azóta is csak részben oldódott. A nyolcvankilenc évvel ezelőtti eseményről a trianoni békeszerződések legismertebb magyar kutatóját, Romsics Ignác akadémikust, történészt kérdeztük.

HÁTTÉR

A hét eseményei

Jó hírek az USA-bólAz elmúlt hónapban közel 2 százalékponttal javult az ipari aktivitás. A megrendelések mutatója 51 pont felé emelkedett, ami 2007 novembere óta először került a recessziós szint fölé. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy miután az elmúlt hónapokban lecsökkent árukészletek emelkednek, így az év második felében a feldolgozóipar is stabil növekedési pályára állhat. További jó hír, hogy az eurózóna és Nagy-Britannia beszerzési menedzserindexi javulása is a válság jelentős enyhülését jelzik. Kínában már sorban a harmadik hónapja javul az index.

Biztos, ami biztos

Egyre népszerűbbé válik egy a válságban igen hasznos biztosítási forma, mely a munkanélküliség esetén különösen jól jöhet. A válság kiterjesedésével párhuzmosan egyre fontosabbá válik ez a lehetőség. A biztositas.hu portálon található összegfoglalóból kiderül, hogy az elmúlt fél évben a négyszeresére nőtt azok száma, akik megkötötték ezt a biztosítási formát.

Munkamentesség

Ahogy előre várható volt, a válság második szakaszában a folyamatosan zsugorodó gazdaságban egyre többen veszítik el az állásukat. Már most tizenhárom éves csúcson van a munkanélküliség.

Interjú Wermer Andrással

Hogy egy klasszikustól - öntől - idézzek: a politikát ugyanúgy lehet eladni, mint a mosóport. Ez mit jelent? A siker mennyiben függ a tartalomtól és mennyiben a marketingeszközöktől? Mondjuk - csak a példa kedvéért -, az MSZP-t megfelelő eszközökkel népszerű párttá lehetne tenni?

Kilakoltatják-e Overdose-t?

Áldozattá válhat a magyar lóversenyzés a rövid távú gazdasági érdekek oltárán, amennyiben megszűnik a Dunakeszi térségében található Alagi Versenyló Tréningtelep – állítja több civil szervezet. Ha a helyi önkormányzat – több lépcsőn keresztül – átminősítené a Budapestet Dunakeszivel összekötő természetvédelmi övezetet beépíthető területté, ott vidámpark, kaszinó, vásárváros és egy kisebb ügető épülne. A természetvédelmi terület felszámolása ellen tüntetett több civil szervezet mintegy kétszáz helyi lakos részvételével a dunakeszi önkormányzat épülete előtt a múlt hét csütörtökén. A befektetők szerint azonban az országnak és a lóversenyzésnek az az érdeke, hogy a terület magánkézbe kerüljön, és piaci alapon hozzon hasznot. A csendben induló vita az alagi csodaló, Overdose miatt vált nyilvánossá, magára vonva a média figyelmét.

Megérett az Apple

A konferenciaterem zsúfolásig megtelt. A pódiumon a harmincéves Steve Jobs széles mosollyal az arcán egy reklámtáskából elővesz egy szürke kis dobozt, bekapcsolja. Felcsendül a Tűzszekerek filmzenéje, majd a kivetítőn keresztül nagyban is láthatóvá válnak a kis monitoron megjelenő ikonok, menük, ablakok. Még egy gombnyomás, és a kis doboz robothangon beszélni kezd. A háromezer vendég őrjöng, akár egy rockkoncerten, Jobs arcán pedig még szélesebb a mosoly. 1984. január 24-én mutatták be a világ első üzletileg sikeres, egérrel és grafikus felhasználói felületettel dolgozó számítógépét, az Apple Macintosht.

KÁVÉSZÜNET

Gera: több van bennem!

Leginkább a felszabadultságot hiányolta idei szezonjából Gera Zoltán. A magyar válogatott csapatkapitányának az idei volt az első éve a Fulhamnél, amely a Premier League előkelő hetedik helyét szerezte meg. Zoli arra készül, hogy „labdára éhesen” a következő szezonban bebizonyítsa, hogy az idén mutatott teljesítményénél többre képes.

Óriásokkal szemben

A vereségből talpraálló hős alaptípusa az amerikai kultúrának, így a filmnek is természetesen. Az elvesztett állás, a leírt osztályközösség, a reménytelennek látszó csata helyzetéből való győztes felállás legfőbb tanulsága nem is annyira a siker - hanem a hozzá vezető út. Különösen, ha egy élet teljes rendbetételéről van szó.

Kész átverések

Rendszerint az időhiány miatt internetről ollózott, felületes félinformációknak és karcsúságillúziókkal kecsegtető „csodaszereknek” bedőlve bukja el diétázási kísérleteit a legtöbb ember. A lakosság 60 százaléka túlsúlyos. Pedig a recept nem túl bonyolult: napi ötszöri, megfelelően összeállított étkezéssel, némi mozgással és szükség esetén szakemberrel folytatott konzultációval már tartós csodát lehet tenni.

Mesterhármas

A patinás katalán klub, az FC Barcelona Guardiola edzősködésének első idényében máris bőségesen gyümölcsözött. A spanyol bajnoki cím és kupa­győzelem mellé most besöpörték a legfőbb európai futballtrófeát, a Bajnokok Ligája küzdelemsorozat győztes kupáját is. A Barca történetének legjobb szezonját egy újonc edző vezényletével követhették a sportbarátok, a járatlanabbak pedig ráböktek a fess öltönyös alakra: ki ez az izgága fiatalember?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!