hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az SZDSZ lerázhatja magáról a múlt koloncait
A liberálisok a gyökerekig mennének

2009. 06. 05.
„Ha jól szerepel a párt, akkor az esélyt jelent arra, hogy az SZDSZ-t gyökeresen megújítsuk. A pártnak olyan lehetősége lesz erre, amire az elmúlt évtizedben sem volt példa, mivel jelentősen átalakulhat a magyar pártstruktúra" - nyilatkozta Fodor Gábor a Heteknek adott interjújában. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ-nek a legnagyobb az esélye, hogy a harmadik erővé váljon Magyar­országon.

Mi a tétje ön szerint az európai parlamenti választásoknak az ország szempontjából?

- Kettős tétje is van. Egyrészt, nem mindegy, hogy ki képviseli Magyarországot az Európai Unióban. Nem mindegy az sem, hogy ki is képviseli Brüsszelben a liberális értékeket. Az unió ugyanis nemcsak a nemzeti érdekek képviseletéről szól, hanem politikai nézetek ütköztetéséről. A nemzeti érdeket az Európai Tanácsban - ahol a kormányok képviselői ülnek - lehet hangsúlyosan érvényesíteni, míg az Európai Parlament politikai nézetek szerint tagozódik. A liberálisok a tizennégy százalékos frakciójukkal a harmadik erőt jelentik, nélkülük semmilyen fontos döntés nem tud megszületni. Így az ország reális érdeke, hogy e frakcióban is üljenek magyarok. Az uniós politikai közéletben elismert politikusnak számító Szent-Iványi István bejutása az EP-be többek között ezért is kulcsfontosságú.

Másrészt a szavazáson kiderülhet, és ez a belpolitikai tét, hogy az ország képes-e nemet mondani a kirekesztés és gyűlöletkeltés kultúrájára. Az igazi kérdés az, hogy az SZDSZ el tudja-e érni azt az eredményt, ami feljogosít minket arra, hogy a liberális párt megújítását folytassuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!