hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikor elindul a Vona
A Jobbik elnökének portréja

2009. 06. 05.
A harmincegy éves Vona Gábor vezetésével jövőre a rendszerváltás óta először kerülhet olyan politikai erő a parlamentbe, amely valóban alulról szerveződött, és nem utódja egyetlen parlamenti pártnak sem. A történet egyetlen szépséghibája, hogy a Jobbik felfutásának titkát a – nyíltan rasszista és neonáci – Magyar Gárda létrehozásában, a cigánybűnözés hangoztatásában és Morvai Krisztina kitalálásában kell keresni. De kicsoda vajon Vona Gábor?

A Vona vezetéknevet az oroszok ellen hősi halált halt nagyapja tiszteletére vette fel a Jobbik, eredetileg Zázrivecz Gáborként anyakönyvezett elnöke. A most harmincegy éves Vona Gábor Gyöngyösön született. „Mindkét ágról paraszti családból származom, ezért az antikommunizmust az anyatejjel együtt szívtam magamba” – szögezi le életrajzában, a névváltoztatásról pedig így ír: „Az érettségi megszerzése után régi vágyamat váltottam valóra, amikor visszavettem a vér szerinti nevemet.”

A szivacsagy

A Hetek úgy értesült, Vona nyugdíjas édesanyja nem érti, miért vall a fia szélsőséges nézeteket – ők nem így nevelték. Az általunk megkérdezett iskolatársai pedig érdekes módon nem emlékeztek a gyöngyösi gimnázium egykori diákjára. „Valószínűleg akkor még egy névtelen, jelentéktelen senki lehetett” – mondta egyikük. Korábbi tanára viszont emlékszik Vonára: „Nagyon jó képességű, »szivacsagyú« gyerek volt, minden információt magába szívott” – állította megkeresésünkre a pedagógus. 
„Az ELTE BTK történelem szakán végeztem. Három évet jártam pszichológia szakra is, de annak folytatását idő hiányában felfüggesztettem” – írja a Jobbik elnöke, aki már egyetemi évei alatt aktívan részt vett az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnökségének munkájában, valamint elnöke volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyetemi alapszervezetének.
„A rendszerváltozáskor úgy éreztem, nagy dolgok történnek. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az igazán komoly változások elmaradtak, mert a még ma is regnáló politikai garnitúra a színfalak mögött megegyezett” – írja Vona, akivel a fokozatos és kijózanító felismerés értette meg, hogy „a Jobbiknak teljesen más úton kell elindulnia, mint a jelenlegi pártok”.
A Jobbik elődjének tekinthető Jobboldali Ifjúsági Közösséget 1999-ben alapították meg ELTE-s diákok. A 2002-es választási kampányban meghívott előadók megszólaltatásával segítették az akkor kormányzó jobboldalt, Vona pedig rendkívüli aktivitással vetette bele magát a szél­ső­séges nézeteiről elhíresült – Bencsik, Lovas és társai nevével fémjelzett – Sajtóklub fellépéseinek megszervezésébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!