hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kilakoltatják-e Overdose-t?
Vásárvárossá alakítanák a hazai lósport utolsó bástyáját

2009. 06. 05.
Áldozattá válhat a magyar lóversenyzés a rövid távú gazdasági érdekek oltárán, amennyiben megszűnik a Dunakeszi térségében található Alagi Versenyló Tréningtelep – állítja több civil szervezet. Ha a helyi önkormányzat – több lépcsőn keresztül – átminősítené a Budapestet Dunakeszivel összekötő természetvédelmi övezetet beépíthető területté, ott vidámpark, kaszinó, vásárváros és egy kisebb ügető épülne. A természetvédelmi terület felszámolása ellen tüntetett több civil szervezet mintegy kétszáz helyi lakos részvételével a dunakeszi önkormányzat épülete előtt a múlt hét csütörtökén. A befektetők szerint azonban az országnak és a lóversenyzésnek az az érdeke, hogy a terület magánkézbe kerüljön, és piaci alapon hozzon hasznot. A csendben induló vita az alagi csodaló, Overdose miatt vált nyilvánossá, magára vonva a média figyelmét.

Az orosházi, mezőhegyesi lósport, valamint a budapesti ügető felszámolása után most a Dunakeszin található Alagi Versenyló Tréningtelep léte is veszélybe került. Pedig a főváros északi szomszédja, Dunakeszi lósportjának hagyománya igen régi, 120 évre tekint vissza: a ló még a város címerében is megtalálható. A tréningtelepet 1890-ben alapította a Nemzeti Lovaregylet. (Egyik alapítótagjának, Batthyány Elemérnek - az első felelős magyar kormány miniszterelnöke fiának - mellszobra a pálya mellett található.) A választás nem véletlenül esett erre a helyszínre. Az alagi pálya ugyanis rendkívüli adottságokkal rendelkezik: talaja világviszonylatban is egyedülállóan optimális a lovak és a lósport számára. Ezen a helyen képezték híressé vált lovainkat - mint például Imperialt -, s mint ismeretes, Overdose-t, a közelmúltban feltűnt csodamént is itt szállásolták el.

A hely ma is történelmi hangulatot áraszt. Amint a telepen található kastélyhoz közeledünk egy fenyvessoron keresztül, az útszakasz egyik oldalán a hírneves versenylovak emléktáblái találhatók. A mára lepusztult kastélyt a rendszerváltásig karbantartották, és reprezentatív célokat is betöltött: Tisza Istvántól Kádár Jánosig rengeteg neves személy látogatta.

A tréningtelep környezete a dunakeszi sportrepülőtérrel együtt mintegy 300 hektáron terül el. Egyes részei magán-, mások állami kézben vagy a helyi önkormányzat tulajdonában állnak - s ez a megosztottság érdekellentétekben is megnyilvánul. A terület hasznosítását a különböző tulajdonosok különböző módon képzelik el: a helyi lakosok egy része szerint az a legjobb, ha megőrizzük a terület eredeti állagát, más vélemények szerint így az egész csak tönkremegy, ezért privatizálni kellene a területet, és az üzleti haszon kiaknázása szolgálná e térség felemelkedését. A város jö­vőjét is nagyban befolyásoló ügyről van szó, mindmáig azonban a döntéshozók részéről senki nem kérdezte meg a lakosság véleményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!