hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 07. 05. (VI/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Arafat eljátszotta történelmi szerepét

A madridi kvartett – az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és Oroszországnak a közel-keleti konfliktusban korábban kialkudott egysége – a múlt heti Bush-nyilatkozattal meg-kérdőjeleződött. Először is azzal, hogy az amerikai elnök önálló kezdeményezéssel állt elő, s véleményét nem egyeztette társaival – s akkor még a nyilatkozat tartalmáról szót sem ejtettünk.

Vérbe fulladt ünneplés

Legalább negyven civil vesztette életét Afganisztánban, amikor amerikai bombatámadás ért egy falut – jelentette be Dr. Abdullah, az afgán külügyminiszter. Az áldozatok közül huszonöten, többnyire nők és gyermekek, egy esküvői menethez tartoztak.

NATO-támadás Karadzsics ellen

NATO-vezette békefenntartók törtek be kedden a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított és a letartóztatás elől bujkáló boszniai szerb Radovan Karadzsics öt éve üresen álló otthonába. Az akcióra a hivatalos közlés szerint azért került sor, mert a ház "gyanúba került egy illegális csempészhálózat tevékenysége kapcsán".

Emberi mulasztás és ördögi véletlen

Hétfőn éjszaka a német– svájci határ felett egy utasszállító és egy teherszállító repülőgép összeütközött. A tragédia során hatvankilencen vesztették életüket, túlnyomórészt baskír gyermekek, akik éppen egy spanyolországi jutalomnyaralásra utaztak. 

Erővel a hatalomba

A június elején készített közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok legfeljebb tíz százaléka látná szívesen Guido Westerwellét, a német liberális párt (FDP) jelöltjét ősztől a kancellári székben. Hetvenöt százalék azonban kifejezetten ellenzi, hogy akár ő, akár helyettese, Jürgen Möllemann a jövőben bármilyen tisztséget betöltsön a politikai életben.

Leányanya a családügyért

Edmund Stoiber, a németországi konzervatívok kancellárjelöltje támogatói ellenkezését figyelmen kívül hagyva szerdán egy második gyermekét váró, egyedülálló anyát nevezett ki családügyi tanácsadójának.

Belföld

Pontos számokat

– Miben kíván változtatni a Fidesz egyházpolitikájához képest? – Nagy horderej? változtatásokat nem tervezek, de négy területen markáns elképzeléseim vannak. Az egyik feladatsor az, hogy az egyházpolitika új státust kapjon azáltal, hogy átkerül a Miniszterelnöki Hivatalhoz, ami nem csak szimbolikus jelentőség? lépés lesz. Konkrétan: szeretném, hogy a MeH költségvetésében külön fejezetet jelentsen az egyházak finanszírozása. Idáig ez nem volt igazán összehangolva, teljesen el voltak dugva a finanszírozási kimutatások, maguk az egyházak sem tudtak kiigazodni rajtuk. Nem avatkoznék bele a finanszírozásba, csak láttatnám, hogy melyik egyház mennyi támogatást kap – például iskolái fenntartásához. A központosítás azonban inkább egy koordinációs, integráló funkciót jelentene, nem egy vallásügyi minisztérium létrehozásán fáradoznék. Ez az összekötő államtitkárság egy kicsit jobban odafigyel, mint eddig, és például nem teszi azt lehetővé, hogy az infláció alultervezésével az áfán keresztül nyert pluszpénzeket ötletszerűen lehessen osztogatni. 

Énekelj, Béla, énekelj

Túlfűtött a hangulat a nyári parlamentben, főként ami a napirend előtti felszólalásokat és az azonnali kérdések óráját illeti. Míg a jobboldal továbbra is forrón tartja a vasat, és Medgyessy Péter múltját firtatja, a baloldal az elmúlt négy év anyagi visszaéléseit emlegeti. 

Gém over

Több mint hétezer hektár védett terület vált a lángok martalékává múlt csütörtökön, amikor eddig ismeretlen okokból lángra lobbant a Hortobágy egy része. Az első híradások szerint pótolhatatlan károk keletkeztek a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Veszélybe kerültek a világörökség részét képező puszta ritkaságai. A Borzasi és a Pentezugi Arborétum területe leégett, a lángok fenyegették a híres vadlovakat és a kontinensen egyedülálló kékvércse– telepet is. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a természetvédelmi őrök segítségével pénteken késő éjszakára sikerült megfékezni a tüzet.

A magánházak védelme jobb, mint a múzeumoké

A rendőrség két nappal az elkövetés után elfogta a Kiscelli Múzeumból értékes képeket eltulajdonító betörőpáros egyik feltételezett tagját. A nyomozás érdekeire való tekintettel a nyomozók részleteket egyelőre nem árulnak el az üggyel kapcsolatban. Műtárgykereskedők véleménye szerint ugyanakkor csakis dilettáns bűnözők lehettek az elkövetők, az ellopott képek értékesítése ugyanis hazánkban és külföldön is igen nehéz, mondhatni lehetetlen feladat lenne számukra.

Halálos út a kegyhelyre

A szakértői vizsgálatok és a rendőrségi kihallgatások egyelőre még tartanak, az azonban már biztosnak látszik, hogy emberi mulasztás is közrejátszott a lengyel zarándokok buszszerencsétlenségében. A balesetben tizenhét felnőtt és két gyermek életét vesztette, harminckét utas pedig megsérült. A tragédia kapcsán többen felvetették a buszok biztonsági kérdéseinek újragondolását is.

Hit és értékek

Apokaliptikus bestsellersorozat

A Time magazin amerikai kiadásának június 23-ai száma címlapon foglalkozik az apokalipszis témakörével. A cikksorozat kiindulópontját ezúttal nem egy hollywoodi "világvégefilm", hanem az az Amerikában bestsellerré vált könyvsorozat adja, amelynek tizedik része a napokban került az üzletekbe. Tim LaHaye hetvenhat éves amerikai prédikátor olyan sztárírókat körözött le, mint Tom Clancy és Stephen King, amikor a bibliai Jelenések könyvét alapul véve regényfolyamba kezdett Földünk utolsó napjairól. LaHaye részletes beszámolót ad egy apokaliptikus korról, amelynek előszele napjaink politikai és társadalmi jelenségeiben már érzékelhető is – véli az amerikai prédikátor.

HÁTTÉR

A hálózat csapdájában

Pokorni Zoltán lemondásával újabb fordulatot vett a múlttal való szembenézés folyamata. Annak ellenére, hogy az úgynevezett véleményformálók folyamatosan arról beszélnek, hogy a lakosság többségét nem érdekli a múlt, a legutóbbi he-tekben másról sem szólnak a híradások. Az egyre-másra felbukkanó ügyek a rendszerváltás lényegét érintik. Az elmúlt napokban három esemény is fenntartotta a téma iránti érdeklődést. A legnagyobb figyelmet kétségtelenül Pokorni Zoltán ügye váltotta ki. Az egyik kábeltelevízió műsorvezetője bejelentette, hogy tudomása van arról, hogy a legnagyobb ellenzéki párt egyik prominens vezetőjének édesapja több mint harminc éven keresztül a III/III-as ügyosztály ügynöke volt. Ugyanebben a műsorban elhangzott, hogy egy nemrég még zászlókat szentelő pap Szabadi néven szintén az állambiztonság ügynöke volt. A parlamentben Tóth Károly szocialista képviselő egy olyan fiatalemberre vonatkozóan tett fel kérdéseket, aki katona korában katonatársai vallási szokásairól jelentett az állambiztonsági szerveknek. Folyosói pletykák szerint ebben az ügyben is a Fidesz egyik meghatározó személyisége érintett. Az egymás után robbanó aknák és a potenciális érintettek között kialakult pánik egyre erőteljesebben irányítják rá a figyelmet a rendszerváltás máig rendezetlen kérdésére.

Előrehozott csatlakozás

Egy Európa címmel mutatta be Per Stig Mueller dán külügyminiszter programját Brüsszelben, abból az alkalomból, hogy Dánia július 1-jétől átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét. Mueller szerint egy olyan kontinens perspektívája nyílt meg, amelyet eddig még soha nem láttak, és amelyről a tizenötödik század óta álmodnak az emberek. A tisztségét hivatalosan hétfőn átvett dán elnökség legfőbb feladatának a tíz jelölt országgal folytatott csatlakozási tárgyalások befejezését tartja, de ragaszkodik ahhoz, hogy a belépni készülők ne várjanak egymásra, hanem a legalkalmasabbak legyenek a tagjai 2004-ben az EU-nak. 

Operáció a Viperaházban

Az opera a színházi m?fajok királynője, és mint ilyen a legnagyobb, a legszebb, a legdrágább, a legkényesebb, és még sorolhatnánk a közhelyeket. Az operának van múltja, jelene, fantomja, mítosza. (Egy időben úgy tűnt, hogy a m?fajnak nem lesz jövője, de ez a veszély elmúlt.) És az opera bonyolult is: nemcsak előadás, hanem társulat és épület is, a benne dolgozók nemcsak művészek, hanem műszakiak, irodisták, kétkeziek is. Ez természetesen minden operaházra igaz, nemcsak a budapestire. De nincs talán még egy olyan operaház a világon, amelyet a bennfentesek viperaháznak becéznének. Márpedig a mi Magyar Állami Operaházunkat maguk a társulati tagok nevezik így, és még a legöregebbek sem emlékeznek rá, honnan, kitől ered a csípős szójáték. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy viperafészekbe nyúl az, aki a budapesti Operaház kialakult rendjén kíván változtatni. Az elmúlt évad erről szólt.

Rohadó idők

– Hogyan értékeli azt a felmérést, mely szerint az emberek 69 százaléka azt mondta, hogy Medgyessy Péter a D–209-ügy kirobbantása ellenére se mondjon le? – Jelentős kisebbségben vagyok a véleményemmel, ugyanis én nem ahhoz a 30 százalékhoz tartozom, aki a jobboldalon állva mondja, hogy Medgyessynek mennie kell, hanem ahhoz a 2 százalékhoz, amely a kormánypárti szavazók közül gondolja azt, hogy mennie kellett volna. De most már ennek sincs jelentősége, mert politikailag lezárult az ügy. A kormánynak többsége van, nem merülhet fel, hogy Orbán Viktor visszatér, ki van zárva, hogy előterjeszt egy konstruktív bizalmatlansági indítványt és szocialista képviselők megválasztják miniszterelnöknek.

Ki volt ügynökebb?

"Furcsa ez a túlreagálás" – kommentálta Pokorni Zoltán lemondását Mécs Imre. A Fidesz vezető politikusa azonnali hatállyal lemondott pártelnöki és frakcióvezetői tisztségeiről, amikor egy tévéinterjú nyomán kiderült, édesapja, Pokorni János harminc éven keresztül III/III-as ügynökként jelentéseket készített ismerőseiről Pákozdi fedőnéven. Lemondását a kormányzó pártok vezetői és képviselői "túlreagálásnak" minősítették, véleményük szerint a fiak nem vétkesek az apák bűne miatt. Medgyessy Péter miniszterelnök kifejezte: annak a Pokorni Zoltánnak, akit ő annak idején megismert, van helye a magyar politikai életben. Ez a kijelentése minden bizonnyal nem vonatkozik az elmúlt hetek, hónapok során megismert Pokorni Zoltánra, akit szinte egyhangúlag az utóbbi idők legbrutálisabban megnyilvánuló ellenzéki politikusának tartanak.

A nagy falat még hátravan

Szülési fájdalmak jelei látszanak az Európai Unió vezetőin, amikor a keleti bővítésre kerül a sor. Az 1988 áprilisa óta tartó csatlakozási tárgyalások során a harminc fejezetből huszonnégy-huszonötöt sikeresen lezártak a tagjelölt országok, de a jelek szerint az agrárfejezet túl nagy falatot jelent a tárgyalóasztal mindkét felén ülők számára. Az idő sürget, a megoldás pedig még várat magára. Mi miatt keményedtek meg az álláspontok?

Nem várt mellékhatások

Nehéz helyzetbe kerültek a magyar kisvállalkozások a tavalyi árfolyamsáv-szélesítés következtében. A forint erősödése igen érzékenyen érintette a hazai cégek exportjövedelmezőségét – tanúsítja a Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézet (GVI) legutóbbi felmérése.

Új internetcsomagok augusztustól

A Matáv augusztus elsejével – a kormány által is támogatott – új internetes konstrukciót vezet be. Az új csomagok használata önmérsékletre kényszeríti majd az internetezőket, magánszemélyek juthatnak hozzá. 

Soros: világgazdasági válság

"Komoly bajban vagyunk, a helyzet válságos" – állította Soros György a könyvelési csalásban lebukott óriásvállalatok és a dollár jelentősebb esése kapcsán. A magyar származású üzletember a Bush-kabinet gazdaságpolitikáját is felelőssé tette a dollár jelentős értékvesztéséért, és hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai újra felfeslőben vannak. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!