hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NATO-támadás Karadzsics ellen

2002. 07. 07.
NATO-vezette békefenntartók törtek be kedden a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított és a letartóztatás elől bujkáló boszniai szerb Radovan Karadzsics öt éve üresen álló otthonába. Az akcióra a hivatalos közlés szerint azért került sor, mert a ház "gyanúba került egy illegális csempészhálózat tevékenysége kapcsán".

A hivatalos közlemény szerint a mintegy 30 fős SFOR-alakulat kézifegyvereket, illetve hamis dokumentumokat foglalt le a korábbi boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics otthonában. A keddi akció során
a NATO-katonák feltörték a Palében álló, 15 szobás ház kapuját, kirobbantottak egy ajtót, majd az épületbe érve összezúzták a berendezést. "Betörtek, a földre löktek és megkötöztek" – mondta az épületet őrző 66 éves férfi, akinek elmondása szerint arra sem maradt ideje, hogy kinyissa az ajtót. 

Karadzsics felesége, aki a támadás után egy órával ért a helyszínre, a következőket nyilatkozta: "Világos, hogy Radovan nem rejtőzhet sem a függöny mögött, sem pedig a szőnyeg alatt. Tisztességesebben is elvégezhették volna a feladatukat. Többször is találkoztunk korábban, elkérhették volna a kulcsokat, és akár a család jelenlétében is átnézhették volna a házat." 

Rossz nyelvek szerint a támadásra igazából azért került sor, mert az Egyesült Államok a múlt héten megvétózta az ENSZ békefenntartó csapatok boszniai mandátumát. "Szerintem most azt próbálták bebizonyítani, hogy az SFOR jól végzi a dolgát – nyilatkozta Mark Wheeler, a Nemzetközi Krízis Csoport boszniai képviselője. – Az akció eléggé PR-íz? volt, de ez érthető. A NATO szóvivője ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy csak kötelességüket teljesítették. A NATO csapatai a boszniai háború 1992-95-ös befejezése óta igyekeznek kézre keríteni a korábbi boszniai szerb elnököt, akit a Hágai Nemzetközi Bíróság népirtás miatt ítélt el, és akinek a fejére 23 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Az SFOR februárban és márciusban is több sikertelen akcióval próbálta elfogni Karadzsicsot.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!