hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem várt mellékhatások
Sávszélesítés

2002. 07. 07.
Nehéz helyzetbe kerültek a magyar kisvállalkozások a tavalyi árfolyamsáv-szélesítés következtében. A forint erősödése igen érzékenyen érintette a hazai cégek exportjövedelmezőségét – tanúsítja a Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézet (GVI) legutóbbi felmérése.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint összességében optimista a kép, hiszen a vállalkozók döntő többsége jól reagált, működő megoldást talált a forint árfolyamsáv-szélesítés nyújtotta kihívásokra. Csökkentették a költségeiket, fokozták a termelésüket, illetve emelték az áraikat. A GVI friss felméréséből azonban kiderül, hogy a vállalatok kétharmadát hátrányosan érintette az árfolyamsáv drasztikus kiszélesítése, fele jelentős exportvisszaesésről számolt be. Az érintett vállalatok hetven százaléka mozgósította a tartalékait, felvett hiteleket, igénybe vett állami támogatásokat. Azok a cégek, amelyek nem voltak erre képesek, nehéz helyzetbe kerültek. Az árfolyamváltozás abszolút vesztesei azok a cégek, amelyek 1995 előtt alakultak, jelentős bérmunkahányaddal és hazai beszállítókkal rendelkeznek, kis nyereséggel dolgoznak. Megjegyzendő, hogy ez éppen az a kis- és középvállalkozói réteg, melyet a sávszélesítő Orbán-kabinet oly kiemelten támogatott a Széchenyi tervben.

A sávszélesítés hosszú távú hatásai még nem egyértelműek, a folyamat maga viszont biztosan visszafordíthatatlan – szögezte le Parragh. Félő, hogy a most csőd szélére jutott kiskereskedők – közvetlen állami támogatás híján – el fognak tűnni a hazai palettáról. A szóba jöhető indirekt kormányzati beavatkozások (például piacra jutási és egyéb támogatások) is csak azoknak a cégeknek jelentenének segítséget, melyek eddig is viszonylag jól vették az akadályokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!