hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Apokaliptikus bestsellersorozat

2002. 07. 07.
A Time magazin amerikai kiadásának június 23-ai száma címlapon foglalkozik az apokalipszis témakörével. A cikksorozat kiindulópontját ezúttal nem egy hollywoodi "világvégefilm", hanem az az Amerikában bestsellerré vált könyvsorozat adja, amelynek tizedik része a napokban került az üzletekbe. Tim LaHaye hetvenhat éves amerikai prédikátor olyan sztárírókat körözött le, mint Tom Clancy és Stephen King, amikor a bibliai Jelenések könyvét alapul véve regényfolyamba kezdett Földünk utolsó napjairól. LaHaye részletes beszámolót ad egy apokaliptikus korról, amelynek előszele napjaink politikai és társadalmi jelenségeiben már érzékelhető is – véli az amerikai prédikátor.



Az ikertorony összeomlásának pillanata. Szeptember 11-e után megugrott az apokalipszis-tőzsde indexe Fotó: Reuters

Szeptember 11-e tragikus eseményei nemcsak a próféciákban járatos evangéliumi keresztények figyelmét irányították újból a jövendölésekre. Az érdeklődés kiterjedt azokra is, akik eddig nem figyeltek Nostradamus jóslataira, nem féltek a vég utolsó világháborújától, és még soha nem olvasták a Jelenések könyvét… 

A tradicionális kereszténység szekularizált tömegei, sőt sok, korábban ateista ember égi jelet vélt felfedezni a szeptemberi katasztrófában, az utóbbiak ugyan inkább ponyvairodalmi ismereteikre, semmint bibliai próféciákra alapozva állításaikat. Lelkészek és papok állítása szerint istentiszteleteik látogatottsága húsz százalékkal megnő, ha előre bejelentik, hogy az apokalipszisről szándékoznak beszélni.

Az Egyesült Államokkal szemben elkövetett terroristatámadás nem az első olyan esemény volt, amely tömeges érdeklődést váltott ki a Biblia és más próféciák állításai iránt. A Time magazin rámutat, hogy a második világháború, majd a háború lezárását fémjelző atombomba-robbantások sok ember szemében a Jelenések könyvében szereplő totális világégés előszelét jelentették. 1948-ban létrejött a modern Izrael állama, kétezer éves szünetet követően. Az esemény mind a keresztény, mind a zsidó világ számára bibliai próféciák beteljesedését, az apokalipszis egyik előfeltételének teljesülését jelentette. 1967-ben újabb bibliai próféciák teljesedtek be, amikor Jeruzsálem és a városban található Templomhegy ismét izraeli fennhatóság alá került.



A WTC pusztulása az űrből is jól látható volt Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!