hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 04. 16. (XIV/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tíz méteren múlt

Minden túlzás nélkül az egész világot megrendítette a lengyel elnök múlt szombati repülőgép-tragédiája. A Szmolenszk mellett lezuhant Tu–154-es utasszállítón Lech Kaczynski mellett még 95 ember utazott, köztük magas rangú állami vezetők, képviselők, katonatisztek. Senki nem élte túl a katasztrófát, amelynek okairól elindultak a találgatások. És arról is, hogy a szerencsétlenség történelmi megbékélést hoz-e az orosz–lengyel kapcsolatokban, vagy éppen az ellenkezőjét. A hétvégi temetésen sok más állami vezető mellett ott lesz Barack Obama is.

Az izraeli atom

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az indulás előtt néhány nappal lemondta részvételét a washingtoni nukleáris csúcson. Hivatalos magyarázat szerint el akarta kerülni, hogy a találkozón Izrael be nem vallott, de le sem tagadott nukleáris arzenáljára terelődjön a figyelem. Előzetes hírek szóltak arról, hogy a török és az egyiptomi küldöttség az atomfegyver-mentes közel–keleti övezet megteremtése érdekében Izrael leszerelését követelik majd.

Csúcs a félhold körül

Sosem rendezett még olyan nagyszabású rendezvényt az Egyesült Államok, mint amilyen a negyvenhét ország vezetőit felvonultató kétnapos nukleáris csúcstalálkozó volt Washingtonban. Az ese­ménytől nem várták, hogy radikális változást eredményezzen, Barack Obama célja csupán az volt, hogy a világ figyelmét felhívja a nukleáris terrorizmus és a feketekereskedelem jelentette veszélyre. Az elnök szerint a nemzetközi fórum után biztonságosabb lett a világ, ugyanakkor az Irán és Észak-Korea általi fenyegetésre ez a találkozó sem tudott választ adni.

Belföld

Paul Lendvai: a Fidesz-párti sajtó stílusa is felelős a Jobbik felfutásában

A magyar származású osztrák újságíró, Paul Lendvai az atv.hu-nak azt mondta, nem lepte meg az a nemzetközi visszhang, amely a magyar választásokat követte. „A szélsőjobb előretörése joggal keltett aggodalmat világszerte. A Jobbik és a nyugat-európai radikális jobboldali pártok között ugyanis az a különbség, hogy utóbbiak nem jelennek meg fasiszta jellegű vagy SS-re emlékeztető egyenruhákban és zászlókkal. Nyugat-Európában a jobboldali radikalizmus nincs összekapcsolva a két világháború közötti fasizmus jelképeivel és díszleteivel, amelyek – akarva-akaratlanul, de talán inkább akarva – a múlt kísérteteit idézik fel” – mondta Lendvai.

„Magyar démonok”

A választások után régóta nem látott nagy figyelem irányult Magyarországra. Minden külföldi tudósítás kiemeli a Jobbik előretörését, valamint azt, hogy a győztes Fidesznek nehéz dolga lesz kormányon. A Financial Times Magyar démonok címmel megjelent szerkesztőségi írása szerint a Jobbik szavazataránya riasztó szintű támogatottság egy olyan párt esetében, amely nyíltan Európa „legvisszataszítóbb, ádáz nacionalista hagyományait” testesíti meg, és amely a zsidókat és a romákat teszi felelőssé más magyarok bajaiért.

Hosszú sorok éjszakája

EgetŰrengető katarzisok és drámák nélkül, az Országos Választási Bizottság nyilvános harakirijével színesítve, estünk túl a 2010-es országgyűlési választások első fordulóján. A győztesek nem örültek annyira, mint amennyire indokolt lett volna, igaz a vesztesek sem keseregtek eléggé önnön „bénaságukon”. És hogy miért unta magát halálra a sajtómunkás ezen a páratlan éjszakán, az az alábbiakból kiderül.

Tényleg lehet más

Bebizonyítottuk, hogy nemcsak a szélsőjobboldal tudja megszólítani a fiatalokat – kampányigazgatója szerint ez az egyik nagy érdeme a Lehet Más a Politikának. Az inkább lelkesnek, mint profinak nevezhető párt – sportnyelven szólva – mellbedobással került be az Országgyűlésbe, a szavazatok 7,48 százalékával. A sikert általában nem kell magyarázni, néhány gondolatot mégis megér annak elemzése, hogy mi áll a meglepetés hátterében.

Táptalaj a szélsőjobbnak

A Jobbikot a radikális romaellenessége emelte fel, és lassan ott tartunk, hogy a romáknak már nincs is hova beilleszkedniük - véli Tamás Pál. Hegedűs Zsuzsa szerint viszont Magyarországon nincsenek etnikai ellentétek, a feszültségeket gerjesztő szocialisták leköszönése után először a nyomort kell kezelni, s utána a romaprobléma is könnyebben megoldódik. A Jobbik kelet-magyarországi előretörésével kapcsolatban két különböző nézetű szociológus véleményét kérdeztük.

Zajos kampánycsend

Az adatvédelmi ombudsman szerint megfelelő jogértelmezéssel elkerülhető lett volna az a botrány, amely a kampánycsend körül alakult ki a választás éjszakáján. Jóri András levélben tesz javaslatokat a lehetséges megoldásokra a választási szerveknek, és azt kéri, hogy a választás második fordulójában, már este hét órától, az urnazárás hivatalos időpontjától lehessen közölni az eredményeket.

A kétharmad kapujában

A magyar választási rendszer sajátosságaiból következően az első forduló után az ideológia helyét átveszi az úgynevezett „választási matematika”. A használatban lévő alaptézis az, hogy egyrészt a választóknak van másod-lagos preferenciája (például ha nem szavazhatok az MDF-re, akkor majd voksolok az MSZP-re), másrészt el is mennek szavazni, s ha kedvenc pártjuk megnevezi, hogy jelöltje kinek a javára lép vissza, akkor a bázis is átpártol a megnevezett személyhez.

Meg tud-e újulni a kispárttá zsugorodó MSZP?

Ahhoz, hogy egy politikai formáció váltópárt maradhasson, legalább középpárti nagyságot kell produkálnia. Bár hivatalos definíciója nincs a középpárti létnek, az ökölszabály szerint egy kispárt akkor fordul át középpárttá, ha legalább 15 százalékosra hízik. Ez a pozitív, növekedési forgatókönyv. Negatív, fogyási szcenárió esetén azonban már szigorúbbak a kritériumok – ha egy kormánypárt amortizálódik közepes erővé, akkor illő, hogy támogatottsága ne süllyedjen 20, de inkább 25 százalék alá. Márpedig az MSZP átlagosan 19,3 százalék körül zárta az első fordulót, így nem volt képes megfelelni ennek a követelménynek.

Jön! Jön! Jön!

A szakmapolitikai és gazdasági ügyek színvonalas, pragmatikus, és nem túl ideologikus megoldása, illetve a szélsőjobb „lenyomása" tűnik az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzésének, amiben a kétharmados törvények sem szabhatnak gátat a Fidesznek.

HÁTTÉR

Beindulhat a gazdaság növekedése

A hivatalos kormányzati prognózist jócskán felülbírálják a hazai nagy gazdaságkutató intézetek. Azt persze egyikőjük sem   állítja, hogy véget ért a válság.

Véget érhetnek az áldatlan árverezések

Sokan leállhatnak az árverezéssel, ha minden a kormány tervei szerint alakul. A bírósági végrehajtáson kívüli árverezéseket a jövőben az Apeh ellenőrzi – ez önmagában is elég riasztóan hangzik.

Kubatov-listák - Titkok hatalma

A Kubatov-listák körül kirobbant adatvédelmi botrányt sokan az utóbbi időszak legnagyobb botrányának nevezték. A különféle legális és illegális nyilvántartások kapcsán adataink állami védelméről és az állammal szembeni védelméről beszélgettünk Székely Iván adatvédelmi szakértővel.

Megerőszakolva, bűnösen

A családjuktól elszakított, zárt intézeti elhelyezésre ítélt fiatalok nehezen beszélnek bűncselekményükről. Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy-egy rács mögé kerülő kamasz bárkivel is megossza gondolatait. A velük érkező hivatalos papírok sosem adnak választ arra, hogy egy-egy gyereklány hogy juthat el odáig, hogy megszegje a törvényt. A rövid, tömör ítéletek szövegében sem a brutális családi drámákról, sem a lelkekben örök nyomot hagyó agresszióról nem olvasni. Ezekről csak a lányok által elmondott történetek adhatnak valós képet.

Célkeresztben a pápa

Új magyarázattal állt elő a Vatikán államtitkára a világméretű pedofilbotrányokra, miközben egy új dokumentum szerint a pápa közvetlenül is megvédett egy gyerekeket megrontó papot. Az indulatok különösen Németországban erősek, ahol hetente ezrével lépnek ki a hívők a katolikus egyházból. Bajorországban vandál támadás érte a pápa szülőházát is.

A vak guru apokalipszise

Amikor a japán rendőrség vegyvédelmi alakulatai betörtek a Legfelsőbb Igazság nevű szekta telephelyére a Fudzsi-hegy lábánál lévő Kamikuisiki faluban, alaposan meglepődtek az ott látottakon. Több tucat üvegnyi acetonitril, kloroform, etilalkohol és több száz gázálarc mellett egy szállítólevelet is találtak ezer darab sorozat-lövő kézifegyverről és egymillió lőszerről kiállítva. A lefoglalt vegyi anyagokkal akár ötmillió ember életét is ki lehetett volna oltani.

Katyn 1940 - Sztálin döntött a lengyel értelmiség likvidálásáról

A Molotov–Ribbentrop-paktum aláírása (1939. augusztus 23.) után alig telt el egy hét, és Adolf Hitler, a náci Harmadik Birodalom vezére megindította csapatait Lengyelország ellen. Sztálin, a Szovjetunió teljhatalmú diktátora több mint két hétig óvatosan várt, figyelt.

KÁVÉSZÜNET

Cirkusz Maximusz

Pár hónappal ezelőtt még néma csend honolt a Forma–1 háza táján, most pedig nem tudjuk eldönteni merre és hova figyeljünk a hír- és eseményözön közepette. Schumacher vissza-térése, Alonso a Ferrarinál, a világbajnok Button a McLarenben, új csapatok érkezése és új szabályok – a szurkolók nem véletlenül várták az eseményekben gazdagnak ígérkező idény kezdetét.

A Kaukázus fehér kincse

Napjainkban egyre népszerűbbek a savanyított tejtermékek, amelyeket különböző ízesítésekben, színekben, gyümölcsökkel és élőflórás jelszavakkal tehetünk kosarunkba az egészséges táplálkozás biztos tudatában. De vajon mit tud adni nekünk a kefir nemes egyszerűsége?

Michelle Obamától a kendermagos tyúkokig

Amerikai polgárok százezrei kezdtek hobbikertészkedésbe, amikor Michelle Obama frissen beköltözve a Fehér Házba, annak pompás parkjában lekerítette saját konyhakertjét. Olyan felmérésekről is hallani, hogy ha Nagy-Britannia lakossága konyhakertet üzemeltetne, szinte egyáltalán nem lenne szükségük zöldségbehozatalra, az ország ezen a téren gyakorlatilag önellátó lehetne. Európai polgárok sokasága kezdte el a tudatos élelmiszer-vásárlást: inkább lemondanak a csillogó-villogó, valójában injekciózott chilei vagy dél-afrikai gyümölcsökről télvíz idején, és megvárják, hogy a tavasz-nyár meghozza a helyben termő idénygyümölcsöket.

Csinszka halhatatlanságra törekedett

Boncza Berta a magyar irodalomtörténetbe Csinszkaként írta be a nevét szorosan Ady Endre és Babits Mihály költőfejedelmek közé, hogy milyen minőségben arról számtalan vita zajlott az elmúlt évtizedekben. Múzsa vagy csupán hírnevet szomjazó hisztérika, halhatatlanságra vágyó, szerelmeiben, házasságaiban önmagát megvalósító céltudatos fiatal nő ki volt Boncza Berta?

Egy futballista, korszakos zseni, egy önmagával viaskodó ember

„Azok miatt írtam meg ezt a könyvet, akik – bármerre jártam, bármire jutottam – megkülönböztetett figyelemmel, várakozással és szimpátiával követték az életemet; azoknak ajánlom, akik kudarcaimban is, tévedéseimben is kitartottak mellettem, és erőt adtak, amikor már azt hittem, hogy magam vagyok. És amikor már úgy látszott, hogy védtelen vagyok, ők körülvettek, kiálltak értem, és védelmeztek a mindenfelé kinyilvánított megbecsülésükkel.”
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!