hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön! Jön! Jön!
Az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzései

2010. 04. 16.
A szakmapolitikai és gazdasági ügyek színvonalas, pragmatikus, és nem túl ideologikus megoldása, illetve a szélsőjobb „lenyomása" tűnik az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzésének, amiben a kétharmados törvények sem szabhatnak gátat a Fidesznek.

A Fideszben mindenki biztos abban, hogy a második fordulót követően rendelkezni fognak az alkotmányozáshoz szükséges többséggel. A leendő ellenzéknek gyakorlatilag nem sok eszköze lesz, hogy a Fidesz terveit a parlamentben megakadályozza. A legérdekesebb, hogy a jövővel kapcsolatban - vagyis, hogy kik lesznek a miniszterek, milyen konkrét elemekből áll majd a kormányprogram - a Fideszben csak egy nagyon szűk, összetartó kör rendelkezik biztos információval. Az elmúlt években Orbán Viktor körül kialakult egy szűk tanácsadói kör, akik egyfajta agytrösztként összegyűjtötték a különféle területekről neves szakemberek anyagait. Vezető bankároktól arról is értesültünk, hogy a Fidesz agytrösztből a közelmúltban fiatal, gyakorlattal rendelkező közgazdászokat is megkerestek, hogy államtitkári és egyéb gyakorlati posztokon „friss erőket, új megközelítési módszereket" hozzanak a közigazgatásba. Egy ehhez a körhöz tartozó forrásunk azt állította, hogy a kormány gazdasági programja centrista, egyensúlyra törekvő jellegű lesz, és igyekeznek nemzetközi színvonalú „termékeket" legyártani. „Most úgy látszik, mintha tanultak volna a korábbi hibáikból a fiúk, mert visszafogottnak és realisztikusnak tűnnek" - fogalmazott a neves konzervatív közgazdász lapunknak.

Bár a kormánylista elég képlékenynek tűnik, úgy tudjuk, hogy gazdasági és fejlesztési területen Matolcsy György egykori gazdasági miniszter, Varga Mihály egykori pénzügyminiszter mellett Fellegi Tamás gazdasági szakember lesznek a kulcsszereplők. Matolcsy gazdasági miniszterként a növekedés ösztönző programokért lehet felelős, a szikár Varga Mihály kormányfő-helyettesként a fiskális egyensúlyért, Fellegi Tamás pedig a - munkacímén - Nemzeti Fejlesztési és Infrastruktúra Minisztérium irányításáért felelhet. A jogász-politológus Fellegi egyébként üzleti nagyágyúnak számít, hiszen multinacionális cégektől kezdve a médiaiparban is dolgozott, illetve dolgozik.

Az új Orbán-korszak másik meghatározó eleme lehet a Jobbik elleni kemény kéz politikája. Ez a feladat úgy tűnik két ember vállát nyomja majd: Pintér Sándorét és Kövér Lászlóét. Az előbbi rendőrségi berkekben nagy tekintélynek örvend, azt várják, hogy erőteljes fellépésével kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából, míg Kövér László a parlamentben fékezheti a nagyszájú radikálisok tevékenységét. Kövér házelnöki kinevezésével pedig elháríthatja Orbán azokat a kritikákat, melyek Kövér László esetleges titkosszolgálati miniszteri kinevezése esetén újra megjelennének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!