hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tíz méteren múlt
Lengyelországot megrendítette a második katyni tragédia

2010. 04. 16.
Minden túlzás nélkül az egész világot megrendítette a lengyel elnök múlt szombati repülőgép-tragédiája. A Szmolenszk mellett lezuhant Tu–154-es utasszállítón Lech Kaczynski mellett még 95 ember utazott, köztük magas rangú állami vezetők, képviselők, katonatisztek. Senki nem élte túl a katasztrófát, amelynek okairól elindultak a találgatások. És arról is, hogy a szerencsétlenség történelmi megbékélést hoz-e az orosz–lengyel kapcsolatokban, vagy éppen az ellenkezőjét. A hétvégi temetésen sok más állami vezető mellett ott lesz Barack Obama is.

Az 1940-es katyni mészárlás megemlékezésére utazó Kaczynski elnök külön repülőgépe az oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere mellett zuhant le. A katyni erdőben már minden készen állt a ceremóniára, amelyen a szovjetek által hetven éve lemészárolt 22 ezer lengyel értelmiségire emlékeztek volna. Végül azonban nemcsak a tömeggyilkosság áldozatait, hanem a lengyel elnököt és kíséretét is gyászolták.

A Tu–154-es repülőn 97-en utaztak volna, de az államfő egyik munkatársnője lemaradt a gépről. Lapzártakor érkezett hír szerint egy újabb, eddig ismeretlen áldozatot is találtak a roncsok között, így a 89 utas és a 8 főnyi személyzet lellte halálát a balesetben. Az elnökön és feleségén kívül a gépen utazott számos magasrangú lengyel állami személyiség: a lengyel parlament alsó, illetve felső házának összesen három alelnöke, a lengyel központi bank kormányzója, a nemzetbiztonsági szolgálat elnöke, parlamenti képviselők, egyházi személyiségek (köztük a katolikus, református és evangélikus tábori püspök és helyetteseik) és szinte a teljes katonai vezérkar. És ott voltak a katyni áldozatok családtagjai is.

A rejtélyes ködfelhő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!