hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy futballista, korszakos zseni, egy önmagával viaskodó ember
A félút végére érve - Elhunyt Varga Zoltán

2010. 04. 16.
„Azok miatt írtam meg ezt a könyvet, akik – bármerre jártam, bármire jutottam – megkülönböztetett figyelemmel, várakozással és szimpátiával követték az életemet; azoknak ajánlom, akik kudarcaimban is, tévedéseimben is kitartottak mellettem, és erőt adtak, amikor már azt hittem, hogy magam vagyok. És amikor már úgy látszott, hogy védtelen vagyok, ők körülvettek, kiálltak értem, és védelmeztek a mindenfelé kinyilvánított megbecsülésükkel.”

A fenti sorok az elmúlt héten, futballozás közben elhunyt Varga Zoltántól származnak, a Valahol mindig félúton című könyvének ajánlásaként. Minden benne foglaltatik, ami Varga Zoltán karakterének, életútjának rövid jellemzéséhez szükséges: egy futballista, egy fociedző, egy nem tökéletes, korszakos zseni, de még inkább egy önmagával viaskodó ember. És néhányan, vagy,, inkább sokan, akik ezt a viaskodást nem ért(h)ették meg, de mégis mindig valahogyan rátaláltak, vagy talán Varga Zoltán talált rájuk - csak szerették benne a futballistát, az edzőt, - az embert. „A Sors különleges tehetséggel és sajátos lelkivilággal ajándékozta meg.

Meg nem értett zseniként gyászoljuk most. De ami ennél is fontosabb: az egész életében szeretetért harcoló emberként. - írta találóan Vargáról a Nemzeti Sport ismert újságírója, Sinkovics Gábor. Varga Zoltán 1944 utolsó napján látta meg a napvilágot egy kispolgári család gyermekeként. A család Budapestre való felköltözését követően a „kis Zoltán" a belvárosi Károlyi-kertben rugdosta a labdát, későbbi bevallása alapján a legismertebb trükkjeit is itt gyakorolta be. (Szomorú tény, hogy ma már a Károlyi-kert szomszédságában tanuló kisiskolások még a fűre sem léphetnek rá a kertben.) Tehetségét hamar felfedezték, nem sokkal később a Ferencváros felnőtt csapatának keretében találta magát. Sőt, mindössze tizenhat (!) éves volt, amikor már bemutatkozhatott a nagyok között a csapatban. Képességei elvitathatatlanok voltak, még húszéves sem volt, amikor már a magyar válogatottnál is szóba került a neve. Egyre érettebb játékosként (és az olimpiai bajnokságot 1964-ben megnyerő válogatott tagjaként) mind jobb teljesítményt produkált az FTC támadói között. Nem véletlen, hogy 1965-ben már az olasz Internazionale hívta, amely hatalmas összeget fizetett volna érte.

„Akkortájt nősültem, és szerettem a feleségemet. Nem mertem, nem akartam bajba sodorni őt" - magyarázta itthon maradásának okait.  Már ekkor is érezhető volt azonban, hogy rendkívül érzékeny ember: elsősorban a legendás Albert Flóriánnal (a magyar futball mindmáig egyetlen aranylabdás futballistája - a szerk.) való rossz viszonya miatt nem érezte jól magát a Ferencvárosban. „Albert csak az egyik oka volt annak, hogy elmentem. (...) ott voltak még a besúgók, a rendszer hűséges elemei, akik mindig megszerkesztették azt, aminek éppen történnie kellett. Ami nem tetszett Albertben, hogy ezekre a célokra mindig odaadta magát..." - mesélte később az Alberthez való viszonyáról Varga. Valószínűleg azonban „szakmai féltékenység" is nehezítette a kapcsolatukat: a korabeli szurkolói beszámolók szerint ugyanis mind a két játékos elképesztő tehetség volt - csak éppen a négy évvel idősebb Albert Flórián kapta az Aranylabdát 1967-ben. Az már nyílt titok volt, hogy a még mindig csak huszonhárom éves, egyre bombasztikusabb formában játszó csatár elhagyja a Ferencvárost 1968 nyarán, s a Honvédba igazol. Élete utolsó NB I.-es mérkőzésén éppen a Honvéd ellen játszott, és negyvenötezer (!) néző előtt a kilencvenedik percben egy elképesztő szabadrúgásgóllal döntötte el a mérkőzést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!