hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kubatov-listák - Titkok hatalma
Interjú Székely Iván társadalmi informatikussal, adatvédelmi szakértővel

2010. 04. 16.
A Kubatov-listák körül kirobbant adatvédelmi botrányt sokan az utóbbi időszak legnagyobb botrányának nevezték. A különféle legális és illegális nyilvántartások kapcsán adataink állami védelméről és az állammal szembeni védelméről beszélgettünk Székely Iván adatvédelmi szakértővel.

Politikával kezdeném, a jelenlegi botránytól mégis elvonatkoztatva: mennyiben probléma az, hogy politikai pártok felhasználják az emberek személyes adatait? Hol húzódik a nyilvánosság és a titkosság határa?

- Ami az emberek személyes adatait illeti, ott nem a titkosság a döntő princípium, hanem az önrendelkezés. Ez Magyarországon egy olyan általános elv, amely már az alkotmányból és más fontos szabályokból következik. Alapvetően az emberek adatai tehát nem titkosak, hanem a főszabály alapján maguknak az embereknek kell dönteniük a hozzájuk kötődő adatok sorsáról. Vannak persze kivételek ez alól, ilyen kivétel a választási időszak is: a választási eljárás alkotmányos indokként szolgál arra, hogy az emberek önrendelkezését ideiglenesen korlátozzák: ezért a pártok megvásárolhatják a választók nevét és címét, teljesen legálisan. Hogy ez jó-e, avagy sem - abban nem foglalnék állást. Elvileg ez a szabály azt szolgálja, hogy a pártok közvetlen, úgymond „direkt marketinggel" kereshessék meg a választópolgárokat. Ezt a vásárolt listát egyébként kizárólag a választásokig tarthatják meg, utána meg kellene semmisíteniük. Arra azonban semmilyen garancia nincsen, hogy ezt tényleg meg is teszik.

Pontosan ebből fakad a mostani politikai botrány is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!