hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meg tud-e újulni a kispárttá zsugorodó MSZP?
Fogyókúra

2010. 04. 16.
Ahhoz, hogy egy politikai formáció váltópárt maradhasson, legalább középpárti nagyságot kell produkálnia. Bár hivatalos definíciója nincs a középpárti létnek, az ökölszabály szerint egy kispárt akkor fordul át középpárttá, ha legalább 15 százalékosra hízik. Ez a pozitív, növekedési forgatókönyv. Negatív, fogyási szcenárió esetén azonban már szigorúbbak a kritériumok – ha egy kormánypárt amortizálódik közepes erővé, akkor illő, hogy támogatottsága ne süllyedjen 20, de inkább 25 százalék alá. Márpedig az MSZP átlagosan 19,3 százalék körül zárta az első fordulót, így nem volt képes megfelelni ennek a követelménynek.

„Nagyon szépen hangzik, hogy mi vagyunk a demokratikus ellenzék vezető ereje, de igazából arról van szó, hogy az önkormányzati választáson nem nyerünk megyei jogú várost, de még kisvárost sem, sehol nem leszünk a megyei közgyűlésekben, mindenhol kicsi és figyelmen kívül hagyható ellenzéki társaság leszünk” – értelmezi embernyelven a szikár politológusi zsargont és az eufemizáló pártszólamokat egy szocialista prominens. Az MSZP-ben jelenleg három életérzés fut egymás mellett. Az első: hagyjuk a fenébe az egészet, dőljünk hátra a következő két hétben, hiszen egyszer éltünk. A második: próbáljuk meg mindenáron elhozni azt a tucatnyi választókerületet, aminek megnyerése keresztbe verheti a Fidesz kétharmados parlamenti többségét. A harmadik: akkor jöjjön a teljes megújulás, avagy éppen a pártrestauráció.

Recseg a megyei rendszer

A megújulás vagy változás tagadhatatlanul időszerű, ugyanis a választások alapjaiban kérdőjelezték meg az MSZP belső hatalmi struktúrájának létjogosultságát. A baloldali párt legfőbb döntéshozó szerve a megyék delegáltjaiból álló kongresszus, ahol a nagy tagsággal rendelkező megyék szava a döntő. Így a kongresszuson Budapest, Pest megye, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar fújja a passzát szelet. Csakhogy a vasárnapi választási fiaskó után egyértelműen kiderült, hogy ugyanezek a megyék büszkélkedhetnek a legnépesebb tagsággal, viszont a nép körében itt a legcsekélyebb a szocialista párt támogatása. (Budapest egyébként kilóg a sorból, a fővárosban a szocialisták mintegy hét százalékkal emelkedtek a párt átlagos, 19,3 százalékos népszerűsége fölé.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!