hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vak guru apokalipszise
15 éve történt a tokiói metró elleni gáztámadás

2010. 04. 16.
Amikor a japán rendőrség vegyvédelmi alakulatai betörtek a Legfelsőbb Igazság nevű szekta telephelyére a Fudzsi-hegy lábánál lévő Kamikuisiki faluban, alaposan meglepődtek az ott látottakon. Több tucat üvegnyi acetonitril, kloroform, etilalkohol és több száz gázálarc mellett egy szállítólevelet is találtak ezer darab sorozat-lövő kézifegyverről és egymillió lőszerről kiállítva. A lefoglalt vegyi anyagokkal akár ötmillió ember életét is ki lehetett volna oltani.

1995. március 20-án reggel a földalatti zsúfolásig tele volt, mint bármelyik hétköznap a japán fővárosban. Az emberek munkába siettek, ám ez alkalommal csak kevesen jutottak el oda. 9 óra körül ugyanis egyszerre több vonalon rohanták meg a kijáratokat köhögő, botorkáló utasok. Többen eszméletlenül estek össze. A kiérkező mentők mintegy ötezer sérültet láttak el vagy szállítottak a közeli kórházakba. Az erősen könnyező áldozatok elmondása alapján – mely szerint valamiféle szúrós szagot éreztek – világos volt, hogy gázmérgezés történt, de azt csak az azonosítás után feltételezték, hogy nem balesetről, hanem terrortámadásról lehet szó. A mérgező anyag ugyanis a második világháborúban kikísérletezett, de azóta betiltott szarin volt, amelyből akár egy gombostűfejnyi is halálos adag egy ember számára. A támadás szomorú mérlege: 12 ártatlan élet.

A dalai láma áldásával

A rendőrség rögtön gyanította, hol kell keresni a tetteseket. Az AUM Sinrikio (Legfelsőbb Igazság) nevű erőszakos szektáról ugyanis régóta keringtek olyan hírek, mely szerint ártatlan életekre törnek. Ám a hatóságok egyelőre hiába keresték a vallási csoport vezérét, Soko Asaharát, ezért kiadták ellene az elfogatóparancsot.
A magát istennek tekintő guru 1955-ben született Csizuo Matsumoto néven egy szegény tatamikészítő egyetlen fiaként. Egy korán kifejlődő zöldhályog következtében majdnem teljesen megvakult, de ez sem akadályozta meg abban, hogy vezető szerepre törjön. A tanulásban nem jeleskedett, de elvégzett egy hagyományos kínai orvoslással foglalkozó tanfolyamot. Később elítélték egy gyanús elixír készítése és forgalmazása miatt. Szabadulása után Indiába ment, ahol megismerkedett a buddhizmussal. Japánba visszatérve 1987-ben jógaiskolát nyitott, és tanítványaival elhitette, hogy elérte végső célját, a megvilágosodást.
Asahara hamar felismerte, hogy milyen könnyen manipulálhatja az embereket, és rövidesen guruként kezdett viselkedni. Haját és szakállát megnövesztette, tanórái pedig egyre inkább egy rockkoncertre hasonlítottak. Amikor azt is elérte, hogy a dalai láma fogadja, és kiálljon a mozgalom mellett, már senki nem állíthatta meg, és 1989-ben saját szektát alapított.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!