hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúcs a félhold körül

2010. 04. 16.
Sosem rendezett még olyan nagyszabású rendezvényt az Egyesült Államok, mint amilyen a negyvenhét ország vezetőit felvonultató kétnapos nukleáris csúcstalálkozó volt Washingtonban. Az ese­ménytől nem várták, hogy radikális változást eredményezzen, Barack Obama célja csupán az volt, hogy a világ figyelmét felhívja a nukleáris terrorizmus és a feketekereskedelem jelentette veszélyre. Az elnök szerint a nemzetközi fórum után biztonságosabb lett a világ, ugyanakkor az Irán és Észak-Korea általi fenyegetésre ez a találkozó sem tudott választ adni.

„Ha New Yorkban, Londonban vagy Johannesburgban bármikor robbanás történne, az gazdasági, politikai és biztonsági szempontból katasztrofális következményekkel járna” – mondta az amerikai elnök még a csúcstalálkozó előtt, hangsúlyozva azt, hogy olyan szervezetek, mint az al-Kaida mindent megtesznek azért, hogy atomfegyverekhez vagy ehhez hasonló tömegpusztító fegyverekhez jussanak.
Obama a rendezvényt is azzal nyitotta meg, hogy amennyiben ilyen csoportok nukleáris fegyverekhez jutnak, biztosan használni fogják őket. A résztvevő országok képviselői ezért megegyeztek abban, hogy szorosabban fognak együttműködni az Egyesült Nemzetek Szervezetével, valamint annak felügyeleti szervével, a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökséggel. Ígéretet tettek arra, hogy az eddigieknél fokozottabb erőfeszítéseket tesznek annak megakadályozására, hogy nem állami szereplők, terroristacsoportok atomfegyverek alkotórészeihez juthassanak, valamint hogy egységes fellépésre és információmegosztásra törekszenek a nukleáris anyagok illegális kereskedelmét illetően.

Elégetik a plutóniumot

Az atomcsúcs előtt egyébként Obama több kétoldalú tárgyalást is folytatott, többek között India és Pakisztán, két, egymás szomszédságában fekvő ország vezetőivel, amelyek atomfegyverekkel rendelkeznek. Emellett találkozott Dél-Afrika és Kazahsztán képviselőivel, amely országok felhagytak nukleáris programjukkal. Ezeken a külön találkozókon jelentős eredmények születtek. Több ország – például Ukrajna, Mexikó és Kanada – bejelentette, hogy kész megszabadulni fegyvergyártásra is alkalmas, dúsított uránkészleteitől. Egyesek szerint ez azért fontos, mert így nehezebbé válik a terroristacsoportok számára, hogy az atomfegyver előállításához szükséges anyagot beszerezzék vagy ellopják.
A fórum egyik leglényegesebb gyakorlati eredményének annak az orosz – amerikai jegyzőkönyvnek az el-fogadását tartják, amely rendelkezik a hidegháborús korszakból származó fegyverzeti plutónium fölöslegének megsemmisítéséről. A régóta húzódó megállapodást Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter írta alá. A dokumentummal összhangban, a felek legalább 34-34 tonna veszélyes anyagot égetnek el a reaktorokban, ami csaknem 17 ezer atombomba előállításához lenne elegendő. Ezt megfigyelők ellenőrizni is fogják, de csak 2018 után kerül sor a lépésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!