hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 07. 09. (XIV/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Reverenda susog a belga pedofilbotrányban

Házkutatás a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, kihallgatják Godfried Danneelst, a nemrégiben nyugdíjazott bíborost, háborog a pápa, a megrökönyö­déstől tágulnak Michelangelo freskóin az angyalok pupillái, a belga sajtó címlapon tárgyalja a pedofil botrányokat, és ismét napirenden Marc Dutroux ügye. De mi köze a bíborosnak a sorozatgyilkoshoz?

Netanjahu Washingtonban

Az izraeli–palesztin közvetlen béketárgyalások mielőbbi újrakezdése volt a fő téma az amerikai elnök és az izraeli kormányfő washingtoni tárgyalásain. Benjamin Netanjahut demonstratív udvariassággal fogadták. Barack Obamát ugyanis sok bírálat érte amiatt, hogy márciusban rendkívül hűvösen kezelte Washingtonban az izraeli kormányfőt.

Gerillaháború a hatalomért

Nyolc voks a parlamentben a kormány oldalán, eggyel több ellene az Alkotmánybíróságon, ezernyi tüntető az utcán, a parlament és az elnöki palota előtt: Románia erősen küszködik politikai és gazdasági kríziseivel. Hozzánk képest több mint egyéves késéssel most lépnek életbe a magyarországiakhoz képest jóval súlyosabb megszorítások. Sokaknak meglepő ez, akik a korábbi években csak a magas GDP-adatok szerint ítélték meg a romániai helyzetet. A nagy baj az, hogy maga a romániai közvélemény is felkészületlen volt a fejleményekre.

Belföld

Dúsulhat a rablétszám

A fiatalkorúakat is érinti az a törvény, amely a közbiztonság javítása érdekében a húszezer forintnál kisebb kárt okozó lopás vagy rongálás elkövetőit nemcsak pénzbírsággal, hanem hatvan napig tartó szabadságvesztéssel is sújtaná. Így az, aki betöltötte tizennegyedik életévét, szintén mehetne a dutyiba, igaz, maximum csak harminc napra.

Miért nem keresztény párt a Jobbik?

„Minden politikai lépésünket és programunkat áthatja a keresztény erkölcsi kötelesség, s bár nem várjuk el tagjainktól, hogy vallásgyakorló, hívő emberek legyenek, de azt igen, hogy azonosuljanak a krisztusi tanítás értékrendjével” – olvasható a Jobbik honlapján, amely saját meghatározása szerint „egy keresztény erkölcsi alapokon álló nemzeti párt”. Hosszan sorolhatnánk, hogy valójában miért nem az, cikkünkben mégis csak egyetlen kizáró okra mutatunk rá, s ez az antiszemitizmus.

Egymást hergelik a radikális melegaktivisták és a szélsőjobbosok

Melegjogi aktivisták állítása szerint az idei melegfesztivál nyitónapján szélsőségesek támadták meg a rendezvény helyszínéül szolgáló mozinál várakozó résztvevőket, de a rendőrség nem indított eljárást az elkövetők ellen. Több liberális jogvédő szervezet a rendőrség kőkemény fellépését, a legszigorúbb büntetéseket várja a homoszexuálisokat ért inzultusok tekintetében. Szélsőjobboldali portálokon már toboroznak a felvonulás megzavarására. A KDNP szerint a rendezvény célja zavaros, nem csoda, hogy széles tömegek botránkoznak meg a magamutogatókon.

Újra látható a botrányos honlap

Első fokon felmentette a bíróság azt a három férfit, akiket egy homoszexuális papokról készített – hosszú szünet után újból látogatható – honlap miatt jelentett fel Spányi Antal megyéspüspök. A megvádolt katolikus hívők szerint ügyük elrettentésül szolgált azok számára, akik az egyes egyházmegyékben zajló erkölcsi és anyagi visszaélések miatt belső vizsgálatokat merészelnek követelni.

Politikai átszervezés a rendőrségnél

A fejeket lecserélték, de alattuk a szervezet érintetlen maradt, tárgyilagosan summázzák forrásaink a rendőri vezetés cseréjét. Kevésbé tárgyilagosan úgy hangzik: az új országos főkapitány Hatala József egyelőre a politikafüggő személyzeti ügyeket menedzselte le, a szakmai átalakítás, ha lesz ilyen, még várat magára.

Írás a falon - Orbán-bulla

Már a nemzetközi sajtó is felfigyelt arra a börleszkbe hajló helyzetre, ami a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat kötelező kifüggesztése körül kerekedett Magyarországon. Tekintélyes intézmények húzták be a féket, miközben a Fidesz arról győzködi a közvéleményt, hogy ez az „emberek” akarata.

Hit és értékek

Vörös-barna méreg

„Fokozatos eltolódás figyelhető meg a szélsőjobboldal felé Kelet-Európában, ahol erősödik az ultranacionalizmus, a faji alapon gondolkodó felsőbb­rendű­ség és a rasszizmus. Ennek egyik fontos oka, hogy azok, akik egy tökéletes faj­ban hisznek, egy tökéletes törté­nelmet is akarnak emellé kreálni” – állítja Dovid Katz litván történész, aki a vilniusi egyetemen a „kettős népirtást” hirdető ideológiákat tanulmányozza. Katz szerint a nácizmus és a kommunizmus bűneit egyenlőnek nyilvánító, úgynevezett „vörös-barna” eszme bizonyos szempontból veszélyesebb még a nyílt holokauszt- tagadásnál is.

HÁTTÉR

Brutáladó

„Bár Európa számos országában bevezetés előtt áll a bankadó, a magyarországi messze aránytalan nagyságú” – summázta az Economist brit gazdasági lap a bankadó körül kialakult már-már hidegháborús hangulatot.

Köszönjük, rosszul vagyunk

A kisvállalkozások számára kedvező a bejelentett adóváltozások jelentős része – mondta lapunk megkeresésére Szűcs György, az Iposz elnöke.

Vájtfülképző kezdőknek

Amikor Fellegi Ádámtól időpontot kértem, ragaszkodott hozzá, hogy a beszélgetésre egy házi koncertet követően kerüljön sor. A művész úr ugyanis otthonában fogadja a honlapján bejelentkezett zenerajongókat, akik általában nem a koncertbérlettel ren­del­kezők soraiból verbuválódnak. Belvárosi, harmadik emeleti lakásának zongorája mögött ülve zene- és művészettörténeti kísérőszövegekkel teszi érthetővé a darabokat az egybenyitott szobákba zsúfolódott hallgatóság számára. Ezúttal sérült gyermekeknek játszott, akik közül egyeseket a zongorára terített pokrócra helyeztek szüleik, míg má­sokat a hangszer környezetében szétszórt játékok közé. A terápia lényege: az élő zene.

Az ajatollah utolsó kívánsága

75 évesen Libanonban hunyt el Mohamed Husszein Fadlallah nagyajatollah, a Hezbollah első szellemi vezetője. Az egyes tanulmányai alapján mérsékeltnek tekintett síita tudós a kór­házban ápolóinak azt mondta, hogy az segítene rajta, ha Izrael megsemmisülne.

Cenzúra putyini módra

„Az orosz demokrácia nem ideális, de működik” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev elnök az Államtanács ülésén. Ugyanakkor csaknem két évtizeddel a szovjet rendszer összeomlása után újra megjelent a szamizdat Oroszországban.

Van-e élet az adósságon túl?

Az Economist múlt heti száma behatóan foglalkozik a Nyugat eladósodásával. Philip Coggan, az újság neves közgazdász szakírója szerint az elmúlt 25 évben a gazdasági problémákra adott válasz a kölcsön volt, most azonban maga a kölcsön vált a legégetőbb gazdasági problémává. Kérdéses, hogy ez az életforma tovább élhető-e a jövőben, vagy egy teljesen új, „hitelmankótól” mentes, takarékosabb életmódhoz kell-e hozzászokni. 

Szokatlan vakációk

A leggazdagabb családok megtartják nyaralási szokásaikat, a középosztály egyre nagyobb hányada viszont vagy ismerőshöz megy ingyen szállásra, vagy üdülési csekkel fedezi fel Magyarország szépségeit, legfeljebb 5-6 napig, és többnyire augusztusban. A belföldi turizmus népszerűsége – a külföldi utak rovására – anyagi okok miatt évek óta növekszik. Egy hét üdülés egy átlagos családnak belföldön 100 ezer forintnál, külföldön 200 ezer forintnál kezdődik.

KÁVÉSZÜNET

Maradona – hosszabbítás

„Hogy példakép lennék? Krisztus szerelmére, még a lányaim számára sem tudok példakép lenni! Példakép én csak kilencven perc erejéig lehettem. És mint ideál? Hogy lennék ideál, amikor drogokon élek!? Azok az emberek, akik azt mondogatják, hogy miattam tettek valamit, inkább tűnjenek a fenébe. Mindenki engem bírál, olyanok is, akik egyáltalán nem is ismernek. Azt hajtogatják, hogy csalódást okoztam nekik. Annak idején, mikor 15 éves voltam, egyetlen nadrágom volt, úgy jöttem el Villa Fioritóból. Mégis mit várnak tőlem? Én nem az Oxfordon és nem is a Harvardon tanultam."

Vb-pszichológia, avagy a német lelkierő titka

Az afrikai világbajnokság talán legnagyobb harcai sokszor nem is a pályán, hanem inkább a lelátókon dúlnak: mégpedig a szurkolói szívekben. A világ ezernyi táján a különféle kultúrák különbözőképpen fejezik ki érzelmeiket kedvenceik iránt, ám két végletben azért mégiscsak hasonlítanak: nevetni és sírni mindannyian tudnak.  Márpedig előbb-utóbb egy ország kivételével utóbbi életérzésben mindannyian részesülnek. Önfeledten mosolyogni már csak a spanyolok és a hollandok tudnak.

Miért válnak zsarnokká a gyerekeink?

Ezzel a címmel jelent meg minap Michael Winterhoff gyermek- és ifjúsági pszichiáter könyve, aki élesen bírálja azt a modern, leginkább az 1968-as lázadó generáció által kialakított divatos nevelési módszert, amely „kis felnőttként”, extrém módon egyenrangú partnerként kezeli a gyermekeket. A német orvos véleménye szerint – aki nem lecsúszott helyzetű, hanem inkább a jólétben élő középosztálybeli családok problémáival foglalkozik – ezzel elrabolják a gyerekek gyermekkorát, aminek az a következménye, hogy a fiatalok nem érnek meg lelkileg, és beteg lelkű felnőtté válhatnak.

MesterM-díj

Magyarország egykor élen járt a természettudományos képzésben, ma viszont pedagógushiánnyal és a diákok közönyével küzd, miközben ez a tudományterület függ leginkább a pedagógusok személyiségétől. A MOL társadalmi szerepvállalásaként idén létrehozott MesterM díj, a természettudományokkal foglalkozó tantárgyak népszerűsítésére és a reál tantárgyakat oktató középiskolai pedagógusok munkájának értékelésére jött létre. Tíz tanár vehette át az elismerő oklevelet.

Egy lelenc útja Hollywoodba

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb műsorvezetője, író, színész, humorista, üzletember, drogellenes aktivista, szerető férj és még sok minden más. Art Linkletter azon kevesek egyike volt, aki úgy tudott lépést tartani a 20. század lüktető változásaival, hogy közben nem veszítette el eredeti értékeit – és humorérzékét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!