hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai átszervezés a rendőrségnél
Bencze fegyelmit adott neki, Pintér az AH élére emeli

2010. 07. 09.
A fejeket lecserélték, de alattuk a szervezet érintetlen maradt, tárgyilagosan summázzák forrásaink a rendőri vezetés cseréjét. Kevésbé tárgyilagosan úgy hangzik: az új országos főkapitány Hatala József egyelőre a politikafüggő személyzeti ügyeket menedzselte le, a szakmai átalakítás, ha lesz ilyen, még várat magára.

A kétkedés annak tudható be, hogy ugyan a rendőrök kasszájából hiányzik 16 milliárd forint – a lyukat intenzív bírságolással igyekszik betömni a szervezet –, a rendőrség 4,2 milliárdos adósságot görget, a megyei kapitányságok pedig 20 milliárd forintnyi többletet kérnek, Hatala mégsem emelte fel a szavát akkor, amikor a kormányzat hárommilliárd forintot zárolt a Belügyminisztérium költségvetéséből. Ugyan a rendőrségen kívül a tárca alá tartoznak még többek között a önkormányzatok és a polgári titkosszolgálatok, a Hetek úgy tudja, hogy az említett hárommilliárd zömét a rendőri büdzséből vonta ki az kormányzat.
A főkapitány némasága viszont annak tudható be forrásaink szerint, hogy „Hatala úr elfogadja Pintér Sándor belügyminiszter úr álláspontját minden kérdésben”. Magyarán a különböző vezetői posztokba Pintér emeli az új embereket, az országos rendőrfőkapitány pedig a pecsétet üti a kinevezési okmányokra. Persze együttműködésük nem új keletű. Miután Hatalát, az országos rendőrfőkapitány egyik – közbiztonsági – helyettesét 2006-ban Petrétei József menesztette, mondván, az országos rendőrfőkapitánynak egy helyettes is elég, szoros, pontosabban üzleti viszony alakult ki Pintér és Hatala között. Például közösen tulajdonolták az azóta már végelszámolásba vitt Euro Dentis Fogtechnikai és Szolgáltató Kft.-t, illetve Hatala volt annak az Eclipse Rendszerház Zrt.-nek a vezérigazgató-helyettese, amelyik kiépítette a járművek kötelező eredetiségvizsgálatának informatikai rendszerét, illetve amelyik Pintér Sándor lányát alkalmazta. A politikai vonal ellenére azonban – állítják forrásaink – Pintér mindig szem előtt tartja a szakmai rutint, így választottjai megfelelnek a szakmai elvárásoknak is.

Nyelvet tanul

Az új rezsimben mennie kellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság fejének, Tóth Gábornak, vele együtt távozott a BRFK bűnügyi főigazgatója is. Tóth Gábor azonban a Hetek tudomása szerint rendelkezési állományba kerül (azaz egyelőre nem csinál semmit), és nyelvet tanul majd. Ez több forrásunk szerint meglepő, ugyanis Pintér és Hatala gondot fordított rá, hogy a távozó vezetők úgymond kapjanak valamit. A menesztett bűnügyi főigazgató, Bodnár Zsolt például a terrorelhárítási központ vezetőjeként folytathatja, és Bencze József volt országos rendőrfőkapitány sem marad sarzsi nélkül, Szlovéniában dolgozik majd, mint rendőrattasé. A budapesti kapitányság új urává Tóth Tamás V. kerületi kapitány emelkedett, helyetteseként pedig Fülöp Valter, a XII. kerület első rendőre dolgozik majd. Hogy a két, a budapesti főkapitányi posztra esélyes rendőrségi vezető között miért így alakult a sorrend, arról csak pletykák keringenek. Az egyik verzió szerint Tóth inkább Pintér embere volna, míg Fülöp Valter a mostanában a Schmitt Pál államfői jelölésének bírálata miatt meggyengült Kövér Lászlóhoz kötődött inkább.
Ezt a verziót azonban forrásaink megalapozatlannak minősítették. Szerintük, ha már politikai szálról van szó, akkor inkább azt érdemes vizsgálni, hogy Tóth Rogán Antal kerületéből jött – márpedig a polgármester nem mindig rezeg együtt a miniszterelnökkel. Fülöp pedig Pokorni Zoltán kerületéből érkezett, aki szintén nincs mindig egy hullámhosszon Orbán Viktorral. És akad még egy nem teljesen harmonikus viszony: az új budapesti főkapitányé és helyetteséé. Márpedig ez nem szerencsés forrásaink szerint. Arra azonban, hogy mi lehet az érzékelhető feszültség oka, konkrét választ nem adtak, csupán annyit mondtak: a két új vezető teljesítménye alapján a fordított rangsor lett volna jogos. Fülöp egyébként  a Magyar Nemzetben áprilisban publikált, Jó reggelt, magyar rendőrség! című cikkében alaposan lekapta a rendszert a tíz körméről, mondván: alulfinanszírozott és képmutató. Egészen pontosan azt írta: „Nekünk időről időre bűnbakok kellenek a közvélemény megnyugtatására. Aztán az alapproblémák megmaradnak, és új kirakatszereplőkkel minden folytatódik.” Persze a puding próbája az evés, most kiderülhet, hogy az új kádergárda, amelynek ő is tagja, kirakatszereplőkből áll-e vagy sem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!