hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy lelenc útja Hollywoodba
Elhunyt Art Linkletter, Amerika „nevettető nagypapája”

2010. 07. 09.
Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb műsorvezetője, író, színész, humorista, üzletember, drogellenes aktivista, szerető férj és még sok minden más. Art Linkletter azon kevesek egyike volt, aki úgy tudott lépést tartani a 20. század lüktető változásaival, hogy közben nem veszítette el eredeti értékeit – és humorérzékét.

1912. augusztus, meleg nyári reggel. A Moose Jaw (Jávorszarvas Állkapocs) nevű kanadai kisváros baptista imaházának küszöbén egy fehér kis batyu mozgolódik. Amikor a helyi lelkész megtalálja a csomagot, megdöbbenve észleli, hogy tartalma nem más, mint egy néhány hetes törvénytelen csecsemő. A prédikátor, Fulton Linkletter és felesége, Mary örökbe fogadják a kisfiút, aki az Arthur („Art”) Linkletter nevet kapja. Ez a szerencsétlen-szerencsés életkezdés mintegy előjele annak az eseménydús, változatos életnek, amely a mit sem sejtő bébire vár.  
Fulton Linkletter civilben cipész volt. Hétközben talpakat szegecselt, vasárnaponként pedig prédikált. Szerényen éltek, de mindig jó hangulat uralkodott az otthonukban. A bibliai hitre nagy hangsúlyt fektetett a családfő. Artnak mindennap fel kellett olvasnia a Bibliából az „öreg suszternek”, aki egyébként betéve tudta az egész Szentírást. Meghatározó élménye volt még a fiúnak, hogy a papa rendszerint olyan hosszan imádkozott étkezések előtt, hogy Art – állítása szerint – tizennégy éves volt, mikor először igazán meleg étel került a szájába.
Art kistinédzserként rengeteget olvasott, tanult, és mindig dolgozott valamit iskola után. A jó eszű gyerek két évvel korábban, tizenhat évesen végezte el a középiskolát, majd összecsomagolt, és tíz dollárral a zsebében elindult szerencsét próbálni. Így jutott el New Yorkig, ahol 1929 nyarán felvet­ték egy Wall Street-i bank­ba gépírónak.
1929 októberében kitört a nagy gazda­sá­gi világválság. Azon a bizonyos „fekete kedden” Linkletter gyanútlanul ment be munkahelyére, ahol azt látta, hogy mindenki sír, zokog és a világ végéről beszél. „Valamit nagyon elgépelhettem” – gondolta magában, de mikor látta a tőzsdeügynököket, akik kiugrottak az ablakon elkeseredésükben, már nem viccelődött. Hazatért azzal az eltökélt szándékkal, hogy tanár lesz. A főiskola alatt folyamatos pénzhiánnyal küzdött, mindenféle alkalmi munkával kereste meg a betevőt. Gondolkodás nélkül igent mondott, amikor a helyi rádiónál bemondói állást ajánlottak fel neki. Ezen múlt, hogy Art sosem lett tanár, bár a gyerekszeretet, a mókázás és a média ötvözete mégis valamiféle különös pedagógust faragott belőle.

Sírig tartó szerelem

1935-ben ismerte meg Lois Foerstert. A férfi így mesélt erről: „A kislány érettségizős volt, én pedig nagymenő a főiskolán. Amikor először találkoztunk, ott helyben eltökéltem, hogy ő lesz a feleségem. Kedves-csendes szépség volt, rendezett otthonnal, én pedig egy világot járt, nagyszájú csavargó. Mindenki azt jósolta, hogy ez a házasság nem lesz tartós. Nos, még abban az évben megesküdtünk – és azóta is dúl a szerelem!”
Tény, hogy a Linkletter házaspár hetvenöt évig tartó frigyét az egyik leghosszabb házasságként tart­ják számon az ameri­kai hírességek (ha úgy tetszik „celebek”) körében. Idősebb korában a humorista előszeretettel ajánlgatta fiatalabb hallgatóságának az „egynejűséget”, vagyis az életre szóló házasságot ugyanazzal a személlyel, hiszen, mint érvelt: „A jó házasságnak stresszoldó hatása is van. Kimutatható, hogy a házas férfiak hosszabb és boldogabb életet élnek, mint az egyedül­állók. Számos kutatás bizonyította be, hogy férfiak ezrei élnek teljesebb életet, mert van mellettük egy asszony, aki vigyáz rájuk. Nos… nekem boldog életem volt, és tudom, hogy ezt Loisnak is köszönhetem.”
Art Linkletter szerint a boldog házassághoz jó humorérzék és kommunikáció szükséges. Sose feküdjünk le aludni addig, amíg dühösek vagyunk! És ha egy nézet­eltérés kezdene elfajulni, inkább fordítsuk tréfásra a szót… „Nekünk Loisszal egyszer sem volt komoly veszekedésünk, vitáink legtöbbször nevetésbe fulladtak” – állította a férfi. Az esküvő előtt Lois egyébként azt ígérte, hogy ha Isten megadja Artnak a sikert, ő majd gondoskodik róla, hogy alázatban maradjon. A házaspárnak három lánya és két fia született.

Sikersztori

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!