hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brutáladó
Bankok nemzetközi lobbicsatája

2010. 07. 09.
„Bár Európa számos országában bevezetés előtt áll a bankadó, a magyarországi messze aránytalan nagyságú” – summázta az Economist brit gazdasági lap a bankadó körül kialakult már-már hidegháborús hangulatot.

Bár már a múlt héten meg kellett volna születnie a bank­adóról szóló megállapodásnak, ezzel szemben totálisan zátonyra futott, miután a hat legnagyobb hazai bank anyavállalata megvonta „leá­nyaiktól" a tárgyalás jogát. A határozott lépésnek nyilvánvaló célja az időhúzás, mivel a héten Budapesten tárgyal az IMF delegációja, a ban­kok egy csoportja pedig - anyabank­jaikkal a háttérben - nemzetközi összefogással lobbizik. Szó szerint lebeszéltetnék az IMF-fel a kormányt a bankadó bevezetéséről, még olyan áron is, hogy hajlandó legyen a kőbe vésett 3,8 százalékos hiánynál nagyobbat elfogadni. A Der Standard cikkében jelezte, hogy nem hivatalos információk szerint az IMF hajlik egy ehhez hasonló köztes megoldásra. A probléma elsősorban az adó nagyságából fakad. Amíg a kormány a bankok mérlegfőösszegére vetítve 0,45 százalékos adót vár el, Ausztriában ez 0,07, Svédországban 0,036, az USA-ban is csupán 0,15 százalék. A lap szerint a magyar bankadó kérdése azért is kardinális, mert a térségben más országok is követhetik a példát.

A hangulat már-már a hidegháború idejét idézi. A hazai bankok minden lobbierejüket bevetik, a Magyar Bankszövetség mellett az Európai Bankszövetség is levélben kérte a kormányt, hogy változtassa meg az álláspontját, felhívva a figyelmet az adó bevezetésének káros következményeire a gazdaság növekedését, a hitelkihelyezés visszaesését illetően. Eddig minden szó „lepergett" a kormányról. Sőt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kifejtette, mindenképpen bevezetik a 200 milliárdos elvonást. Igaz, hogy ez brutális elvonás a pénzügyi szektortól, de mivel nélkülözhetetlen a 3,8 százalékos államháztartási hiány tartásához, szüksége van erre az országnak - érvelt. A miniszter annak ellenére is kitart az elképzelés mellet, hogy tudja, nem kizárt, hogy emiatt egyes bankoknak pótlólagosan új tőkét kell bevonniuk a működésük biztosítása érdekében. Tehát burkoltan elismerte, hogy egyes pénzintézeteket veszteségessé tesz az intézkedés.

A kormány hajthatatlanságát mutatja, hogy a bankok ágálása elle­nére pénteken benyújtotta a parlamentbe a bankadóról szóló törvényt. Sőt, ha lehet, még rá is tett egy lapáttal. Amíg a tárgyalásokon 0,38 százalékos elvonásról volt szó a bankok mérlegfőösszegére vetítve, addig a benyújtott törvénytervezetben már 0,45 százalék szerepel!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!