hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reverenda susog a belga pedofilbotrányban

2010. 07. 09.
Házkutatás a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, kihallgatják Godfried Danneelst, a nemrégiben nyugdíjazott bíborost, háborog a pápa, a megrökönyö­déstől tágulnak Michelangelo freskóin az angyalok pupillái, a belga sajtó címlapon tárgyalja a pedofil botrányokat, és ismét napirenden Marc Dutroux ügye. De mi köze a bíborosnak a sorozatgyilkoshoz?

Első rész. Helyszín: Mechelen, a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központja. Szereplők: húsz egyenruhás rendőr. Egymás után masíroznak ki a szürke, dermesztő időjárástól (és közhangulattól) fakó téglaépület ajtaján, kezükben apró darabokra bontott számítógépagyak, dossziék, elszánt arcukon az elmúlt hónapok botránysora. Közeli, feliratot rögzít a kamera az egyik aktán: Godfried Danneels.

Megtört bíborban

Godfried Danneelst, a nemrégiben nyugdíjazott bíborost ugyanis majd kihallgatják (néhány snittel odébb) a helyi papokkal szemben fölmerült szexuális bűntények vádjával kapcsolatosan. Egy nyugalmazott paptársa korábban ugyanis azzal vádolta meg, hogy elmulasztotta jelenteni azokat az egyházon belül előfordult pedofil eseteket, melyekről tudomása volt. A bíborost nagyon megtörték az események, romhalmazként távozott a maratoni kihallgatásról – írja a szerdai De Standaard. A bíboros szóvivője – villanó vakukkal küzdve – nyilatkozik: Danneels egyelőre nem gyanúsított, bár egy későbbi szakaszban még az lehet. Egyelőre szinte semmi nem szivárog ki az egyórás kihallgatásról. Csak egy név: Dutroux.
Második rész.  Helyszín: a belga érsekség, ahol nincs helye másnak, csak a méltóságteli gyásznak. Tarcisio Bertone szól a sajtóban, szerinte az ügyészség alaposan túllőtt a célon, mikor a múlt héten kutatást tartott az egyháznál, és elkobozták a magas rangú egyházi vezetők személyes adathordozóit. A vatikáni bíboros államtitkár nehezményezte az esetet, és „régi kommunista egyházüldözést” kiáltott, hátában XVI. Benedek szavaival, aki dühödten sürgönyzött a belga püspöki konferencia elnökének a tárgyban. Bár kifejezte együttérzését és szolidaritását a szomorúságnak e percében, mégis egyértelműen vitatta a „sajnálatos” rendőri eljárás mikéntjét – amint az André-Joseph Léonardnak írt leveléből kiolvasható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!