hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Írás a falon - Orbán-bulla

2010. 07. 09.
Már a nemzetközi sajtó is felfigyelt arra a börleszkbe hajló helyzetre, ami a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat kötelező kifüggesztése körül kerekedett Magyarországon. Tekintélyes intézmények húzták be a féket, miközben a Fidesz arról győzködi a közvéleményt, hogy ez az „emberek” akarata.

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az a kormányhatározat, amely az államigazgatási szerveknek előírta, a kormánytól független állami szervezeteknek pedig javasolta azt, hogy helyezzék ki az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. A dokumentum tulajdonképpen a választások Orbán Viktor általi értelmezését rögzíti, amelyben a miniszterelnök forradalomról és új társadalmi szerződésről beszél. A határozat megemlíti, hogy a kötelező kihelyezés érinti a katonaságot is, és név szerint felsorolja azokat a független intézményeket, amelyeket felkér a dokumentum kifüggesztésére. A határozat azt is megszabja, hogy „színes formátumban, méltó minőségben” kell kinyomtatni a nyilatkozatot, és „legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni”. Hozzáteszik, hogy a „tábla megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell”.
Valamennyi ellenzéki párt keményen kritizálták a kormány döntését. Az LMP szerint „a nyilatkozat közzétételére vonatkozó kormányzati szándék a 20. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi”. A párt szerint a „kormány tulajdonképpen hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől”, ami szerintük „nem az együttműködés, hanem a félelemkeltés rendszere”.
Az MSZP 12 országgyűlési képviselője törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint kötelezően kifüggesztetnék az állami szervek épületeiben Orbán Viktor portréját, születésnapját pedig ünnepnappá nyilvánítanák.
A szocialisták ezzel a kormányhatározatot akarták kifigurázni. „A portrét és az életutat színes formátumban, méltó minőségben nyomtatva, legalább 50x70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni” – áll a javaslatban, amely szerint a szervek vezetőinek kell gondoskodniuk az arckép tisztán tartásáról és megfelelő megvilágításáról. A szocialista javaslat a „Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről” címet viseli. A javaslat arról is rendelkezik, hogy ha valaki megrongálja vagy eltávolítja Orbán portréit a hivatalokból, a büntető törvénykönyv módosítása után öt évig terjedő börtönnel sújtható. A javaslat benyújtói között van Lendvai Ildikó, Kovács László, Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc is. Az MSZP országgyűlési frakciója közleményében Horthy Miklós és Rákosi Mátyás módszereihez hasonlította a „kormányzati kényszert”.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is poénra vette a dolgot, és még aznap azonnali profilváltást jelentett be, amely szerint „megindítja komplex Nyilakozat-, Tábla- és Portré-szolgáltató Üzemágát”. A TASZ honlapján több formátumot is megmutat, többek között a nemzeti, a munkás-paraszt vagy a népi motívumokkal díszített nyilatkozatot, de egyedi tervezésű, speciális megoldásokat is elkészítenek, igaz, felárért. Ezek között bemutatnak olyat, amin az Orbán család látható, vagy éppen Schmitt Pál.
Az Alkotmánybíróság (Ab) nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek – közölte a testület sajtófőnöke. Sereg András azt mondta: a határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi tájékoztatása szerint a bírósági épületekben sem lesz kifüggesztve a nyilatkozat, miután a politikától független igazságszolgáltatás nem vállalhat szerepet egy politikai nyilatkozat közzétételében. Az ügyészség szintén nem lát lehetőséget arra, hogy az ügyészi szervezet épületeiben kihelyezze az Országgyűlés politikai nyilatkozatát.
Az Alkotmány szerint ugyanis az ügyészek nem folytathatnak politikai tevékenységet” – írta kétmondatos közleményében a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.
Ami Sólyom Lászlót illeti, amíg mandátuma tart, a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem függesztik ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot; a feladat a következő államfőre marad – közölte a hivatal.
A Főpolgármesteri Hivatal pedig egy felhasználóbarát megoldást választott. Sajtóirodája közleményben tudatta, hogy kifüggesztik a nyilatkozatot, sőt még a kerítésre is raknak nyomtatványokat, ugyanis a főváros vezetése ezzel is segíteni kívánja, hogy az emberekhez minél nagyobb számban eljusson a kormány üzenete az együttműködés fontosságáról. A városvezetés üres papírokat is kirak majd a nyilatkozat mellé, hogy az emberek felírhassák rájuk az üzeneteiket a kormánynak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!