hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért válnak zsarnokká a gyerekeink?
Avagy: a gyermekkor elrablása

2010. 07. 09.
Ezzel a címmel jelent meg minap Michael Winterhoff gyermek- és ifjúsági pszichiáter könyve, aki élesen bírálja azt a modern, leginkább az 1968-as lázadó generáció által kialakított divatos nevelési módszert, amely „kis felnőttként”, extrém módon egyenrangú partnerként kezeli a gyermekeket. A német orvos véleménye szerint – aki nem lecsúszott helyzetű, hanem inkább a jólétben élő középosztálybeli családok problémáival foglalkozik – ezzel elrabolják a gyerekek gyermekkorát, aminek az a következménye, hogy a fiatalok nem érnek meg lelkileg, és beteg lelkű felnőtté válhatnak.

Winterhoff a könyv első fejezetében hosszasan elemzi, konkrét példákon mutatja be, hogy milyen viselkedési zavarokkal találkozik praxisa során. Ezeket arra vezeti vissza, hogy az elmúlt évtizedekben, de főleg a kilencvenes évek elején divatos lett Németországban, hogy az oktatásban elsősorban a túlzott partnerséget és a gyermekek igényeinek olykor luxusszintű kiszolgálását helyezték előtérbe. Az óvodákat fitnesz­edzésekkel, balettórákkal, illetve különleges nyelvtanulással hirdetik, miközben a nevelőkre már nem mint „iránymutató vezetőkre", hanem mint szórakoztatásért felelős munkatársakra tekintenek. A gyerme­­keket már nagyon korán egyéniségként kezelik, holott nyolc-, kilencéves korukban kezd csak a személyiségük formálódni. Hibásan úgy tekintenek a gyermekre, mint aki érzelmileg képes komoly dolgok megértésére, a felnőttek (különösen szüleik) partnerévé, barátjává válni.

Ennek a gondolkozásnak egyik alaptézise az, mikor a szülők azt hangsúlyozzák, hogy mennyire „kis egyéniség" a gyermekük, miközben a szerző tapasztalatai szerint újabban egyre több csemete még a hároméves korra elvárható szobatisztaságot sem éri el, nemhogy (miként sok szülő reméli, vágyja) zseni lenne. Winterhoff azt figyelte meg, hogy az óvodai és iskolai nevelők újabban ahelyett, hogy „iránymutató tekintélyből" helyben megoldanák a gyermekek problémás viselkedését, inkább diagnosztizálják a „bajt", és továbbküldik a gyermekeket pszichológusokhoz. A szülők és a pedagógusok ugyanis inkább arra „hajtanak", hogy a gyerekek fogadják el őket, holott a problémák több­ségét maguk is meg tudnák ol­dani, ha megfelelő lenne a tekintélyük, illetve használnák azt.

Hipermodern szülők, viselkedészavaros gyerekek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!