hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért nem keresztény párt a Jobbik?
Mint Makó Jeruzsálemtől

2010. 07. 09.
„Minden politikai lépésünket és programunkat áthatja a keresztény erkölcsi kötelesség, s bár nem várjuk el tagjainktól, hogy vallásgyakorló, hívő emberek legyenek, de azt igen, hogy azonosuljanak a krisztusi tanítás értékrendjével” – olvasható a Jobbik honlapján, amely saját meghatározása szerint „egy keresztény erkölcsi alapokon álló nemzeti párt”. Hosszan sorolhatnánk, hogy valójában miért nem az, cikkünkben mégis csak egyetlen kizáró okra mutatunk rá, s ez az antiszemitizmus.

A Jobbik antiszemita párt: gyűléseiken a résztvevők soraiban visszatérő elem a nyílt zsidózás, és a párt meghatározó politikusai is rendszeresen tesznek antiszemita kijelentéseket. Vona Gábor elnök húsvéti köszöntőjében például azt mondta: „A keresztény világ húsvétkor mindig a Megváltót ünnepli. A Megváltót, akit a zsidók ugyan keresztre feszítettek, de Ő harmadnapra feltámadott." Vona kijelentése egyrészt mély teológiai műveletlenségről tanúskodik - Jézust a rómaiakkal kollaboráló zsidó politikai vezetők ítélték halálra, majd miután a római helytartó helybenhagyta ezt az ítéletet, római katonák feszítették keresztre -, másrészt zsidóellenességét is bizonyítja. Utóbbira persze számtalan példa hozható: a tavaszi választási kampányban több fórumon kijelentette, hogy „tele van a hócipője a holokauszttal"; az általa tulajdonolt Barikád nevű lap néhány héttel ezelőtt Gellért püspököt menórával a kezében ábrázolta, alatta a szöveg: „Ébresztő Budapest! Ezt akarjátok?" Egy vidéki fórumon azt mondta, aki nem hiszi, hogy nem zsidó, kísérje ki a vécére, és győződjön meg róla a saját szemével.

Az elnök alpári stílusa nem egyedi: Morvai Krisztina, a párt EU-képviselője - szintén a választási kampány során - egy nyilvánosságra került levélben azt írta: „Nagyon örvendenék, ha a magukat »büszke magyar zsidóknak« titulálók szabadidejükben aprócska metélt farkincájukkal játszadoznának az én gyalázásom helyett." Murányi Levente Jobbik-alelnök egy lakossági fórumon úgy vélte, „elképesztő arcátlanság, elképesztő pofátlanság arról beszélni, hogy itt antiszemitizmus van. Hát kérem még nincs, de igény az volna rá."

Feltehetőleg ugyanezt az igényt ismerte fel a pártban politizáló Hegedűs Lórántné 2008-ban, amikor erkölcsi és gyakorlati támogatást nyújtott Hitler egyik legfontosabb propagandafilmje, a Jud Süss budapesti levetítéséhez. Hegedűs Lórántné jelenleg a parlament Jobbik által delegált jegyzője. Férje, az antiszemita kirohanásairól ismert ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész a párt egyik ideológusa, aki jelentős szerepet vállalt a Jobbik kampányában, személye pedig nyilvánvalóan a párt és a kereszténység közötti kapcsolatot hivatott jelezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!