hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra látható a botrányos honlap
Vesztett a püspök

2010. 07. 09.
Első fokon felmentette a bíróság azt a három férfit, akiket egy homoszexuális papokról készített – hosszú szünet után újból látogatható – honlap miatt jelentett fel Spányi Antal megyéspüspök. A megvádolt katolikus hívők szerint ügyük elrettentésül szolgált azok számára, akik az egyes egyházmegyékben zajló erkölcsi és anyagi visszaélések miatt belső vizsgálatokat merészelnek követelni.

A vád szerint Varga Ernő, Váradi István és Bérces János készítették és népszerűsítették azt a honlapot, amelynek linkje 2007 szeptemberében éppen nekik köszönhetően landolt többek között a székesfehérvári püspökség és számos egyházi ember, illetve világi sajtóorgánum elektronikus postaládájában. Mivel a portál - amely néhány pap ügynökmúltjára és anyagi visszaéléseire is utalva tablószerűen lajstromozza a meleg klerikusokat - Spányi Antal megyéspüspököt saját testvérével folytatott vérfertőző kapcsolattal vádolja meg, az egyházmegye magánvádas eljárásban szeretett volna elégtételt venni. Sikeres rágalmazási perekre amúgy is nagy szüksége van most a püspöki karnak a visszaélések felelőseinek eltávolítását egyre jobban szorgalmazó vatikáni nyomás miatt.
Fiaskójuk azonban nem előzmény nélküli. A lavina Vácról indult, ahol Beer Miklós megyéspüspök tett feljelentést a honlapon taglalt bizonyítatlan állítások miatt. A váci rendőrség ki is nyomozott valamit, ám amikor a perben a valóság bizonyítására került volna sor, a püspök hirtelen visszavonta feljelentését. Beer a Népszabadságnak azt állította, hogy a várható csekélyke pénzbírság miatt nem látta értelmét az ügy folytatásának, a vádlottak szerint azonban kénytelen volt belátni, hogy csak így kerülhető el az egyházmegye szennyesének nyilvánosságra kerülése.

Spányi Antal azonban biztos volt a dolgában. Testvére a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ő maga pedig Székesfehérváron jelentette fel a váci ügy megkönnyebbült terheltjeit. A városi bíróság előtt egyesített eljárásban a püspök a váci rendőrség azon nyomozati anyagára alapította állításait, amelyeket a rendőrség érdekes módon nem tudott megküldeni a székesfehérvári bíróság megkeresésére. Talán azért sem, mert - mint a tárgyaláson kiderült -vélhetően törvénytelen eszközökkel szerezték meg az elsőrendű vádlott teljes freemail forgalmát (fogadott és küldött elektronikus leveleit), és mobiljának részletes, cellainformációkkal ellátott híváslistáját, a telefonszámokhoz rendelt ismerősök személyes adataival együtt. Az adatokat tartalmazó DVD-t a bíróság által kirendelt igazságügyi informatikai szakértő a nyomozást végző váci rendőrtől kapta meg, aki azt állította, hogy azon a vádlott számítógépeiről származó információk találhatóak. Mindezek ellenére egyik szakvélemény alapján sem volt minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Varga Ernő és Váradi István készítették az ominózus honlapot. Azt pedig, hogy annak linkjét figyelemfelhívó jelleggel több címzettnek is továbbították, maguktól is elismerték.

A bíróság elutasította a védelem bizonyítási indítványait: nem hallgatták meg Beer Miklós váci püspököt, Sesztay Nándor váci rendőr századost, és a vád kérelmére kirendelt szakértőn kívül más számítástechnikai szakembert sem. A püspök testvére, Spányi András plébános pedig orvosi igazolással mentette ki magát a személyes megjelenés alól. Arra már a vádlottaknak kellett felhívniuk a bíróság figyelmét, hogy a megkérdőjelezhető eredetű igazolás egy gyermekorvostól származik, továbbá állításuk szerint videofelvétel van a birtokukban arról, amint Spányi András a releváns időszakban éppen kereket cserél gépkocsiján a fővárosban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!