hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu Washingtonban
Égető problémák, töretlen kapcsolatok

2010. 07. 09.
Az izraeli–palesztin közvetlen béketárgyalások mielőbbi újrakezdése volt a fő téma az amerikai elnök és az izraeli kormányfő washingtoni tárgyalásain. Benjamin Netanjahut demonstratív udvariassággal fogadták. Barack Obamát ugyanis sok bírálat érte amiatt, hogy márciusban rendkívül hűvösen kezelte Washingtonban az izraeli kormányfőt.

A legnagyobb körültekintéssel és udvariassággal fogadták az izraeli miniszterelnököt ötödik washingtoni látogatásán. Benjamin Netanjahu stábját állítólag jó előre kikérdezték arról, hogy mik a kedvenc ételei (még a koleszterin mennyiségét is megbeszélték), és az izraeli vezetőt a Blair House-ban, a legnagyobb becsben tartott látogatók számára fenntartott vendégházban szállásolták el. Feleségét, Sára asszonyt pedig délutáni teára látta vendégül Michelle Obama amerikai first lady.

Nagy változás ez márciushoz képest, amikor rendkívül hűvös volt Netanjahu washingtoni fogadtatása. Akkor a kelet-jeruzsálemi építkezések okoztak súrlódásokat a két szövetséges között, emiatt Obama meg sem jelent az izraeli kormányfővel a sajtó előtt. A tárgyalások alatt pedig Barack Obama egy időre magára hagyta az izraeli delegációt.

Éppen ezért most a kapcsolatok javítása volt a legfontosabb cél (az amerikai sajtó rosszmájú megjegyzése szerint egy mosolygós kézfogásról készült fotó kedvéért érkezett Netanjahu Washingtonba). A két vezető valóban igyekezett kifejezni, hogy túlléptek a múltbéli súrlódásokon. Obama megerősítette, hogy a két ország közötti kötelék „megbonthatatlan", és méltatta Izraelt, amiért az a napokban könnyített a Gázai övezet blokádján. Az elnök ugyanakkor utalt arra, hogy elvárja: Netanjahu „kockáztasson a békéért". Az izraeli miniszterelnök kijelentette: a következő napokban lépéseket tesz majd a békefolyamat előmozdítására, de nem részletezte, hogy pontosan miket. Mindkét vezető egyetértett abban, hogy közvetlen béketárgyalásokra van szükség, a tavasszal erőltetett közvetett megbeszélések helyett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!