hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 09. 10. (XIV/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Blair vallomása

„Politikai számítások – igen. Politikai érzelmek – nem. Elemző készség – igen. Érzelmi intelligencia: nulla” – így jellemzi Gordon Brownt Tony Blair egykori brit miniszterelnök múlt héten megjelent önéletrajzi könyvében. Blair azonban nemcsak legfőbb vetélytársáról, hanem számos politikusról és közéleti szereplőről is nyíltan és őszintén elmondja a véleményét, többek között Diana hercegnőről, aki ugyanúgy tudott a tömegek érzelmeivel játszani, mint ő; a királynőről, aki „elég szégyenlős, de mégis nagyon egyenes”, vagy George Bushról, akit őszintén csodál.

Vándorcigányok Bibliával

Amikor a francia rendőrség romák százait deportálta Romániába augusztus végén, a Christian Science Monitor (CSM) című amerikai lap beszámolója szerint 26 ezer elkötelezett evangéliumi hitű vándorcigány gyűlt össze Chaumont-ban, Franciaország szívében, hogy tiltakozzanak a kormány politikájával szemben „a Szentírás, énekek és bizonyságok erejével”.

Belföld

Magáénak érzi Budapestet

Szinte biztosra vehető, hogy húsz év után ő váltja Demszky Gábort Budapest élén, ennek ellenére Tarlós István még nem tervezi a győzelmet követő ünnepséget.

„A plébános is ott táncolt a hölgyekkel”

Nem gondolta úgy, hogy a sztriptízshow-ban való szereplése nem helyénvaló, vagy akár vissza is üthet a választási kampányban?

100 nap a kés alatt

Politikai szempontból sokkal könnyebben sikerült a fideszes vezetői körök szerint a kormány első száz napja, mint azt előzetesen várták. Elégedetlenség – egy kormányzati tanácsadó szavait idézve – csak a „saját bolondjaik” miatt alakulhatott ki e társaságban, mivel az ellenzék a várakozásaik alatti nívón szerepel. Az önkormányzati választásokat követően várhatóak a komolyabb gazdasági intézkedések, de a Fideszben ma leginkább saját maguktól félnek.

Hit és értékek

Miért lett szitokszó a cionizmus?

„Fiatal, életerős zsidó közösség, a kultúra erős társadalmi jelenléte, valamint spirituális és intellektuális evangéliumi kereszténység" - ezt a három pozitív élményét emelte ki kétnapos budapesti látogatásának végén az ATV Egyenes Beszéd című műsorának adott exkluzív interjúban Natan Saranszkij. A világhírű emberi jogi vezető, volt izraeli miniszterelnök-helyettes az új Zsidó Kulturális Központ megnyitására és könyvének magyar nyelvű bemutatója alkalmából érkezett Magyarországra. A The Jerusalem Post a látogatásról szóló magyarországi tudó­sításában kiemelte, hogy Saranszkij lelkes budapesti fogadtatása meg­erő­sítette, hogy a Zsidó Ügynökség (Szochnut) jelenlegi elnökeként tevékenykedő politikus továbbra is kiemelkedő nemzetközi tekintélynek örvend. A demokrácia védelmében című könyve - amelyet többek között George W. Bush volt amerikai elnök is méltatott - világszerte 150 ezer példányban kelt el, és tucatnyi fordítás után most a Hetek-könyvek sorozatban magyarul is megjelent.

HÁTTÉR

TOP SECRET

Kevesen mondják önként magukra, hogy arcátlan. Matolcsy György viszont büszkén nevezte kormányát, illetve gazdaságpolitikáját így, pontosabban„arcátlanul optimistának”, mivel gazdasági fellendülést generálnak, sőt még a közutálattá tett reformokat is felvállalják. Ám részleteket a választások után négy hónappal sem tudhatunk.

A Sarrazin-botrány

Thilo Sarrazin neves német pénzügyi szakember és politikus egy csapásra botrányhőssé vált Németország felszámolja magát című könyvében megfogalmazott bevándorlásellenes nézetei miatt. A szerzőt menesztették a Német Szövetségi Bank elnökségéből, valamint pártja, az SPD is kizárásán gondolkodik. Sarrazin vegyes érzelmeket keltő könyve bestseller lett a válságtól megtépázott és kiutat kereső Németországban.

Hogyan lesz hungarikum Mari néni réteséből?

Kultúrforradalom vagy csak egy törvénnyel generált össznépi mozgalom beindítása van készülőben? Kiderül, ha az úgynevezett Hungarikum Munkacsoport Birinyi József vezetésével a honatyák elé tárja elképzeléseit a magyarság milliónyi értékének területi alapon építkező piramisba rendezéséről. És persze akkor, ha a képviselők többsége igent nyom, és még az elvárt milliárdokat is megszavazza a nagyívű vízió kivitelezéséhez.

„Igazán élni csak szabadon lehet”

Kalandor, de nem a céltalan fajtából: nagyon is tudatos lépések jellemzik az egykori arisztokrata Jeanne–Marie Weinckheim Dickens életét. Igazi világpolgárként élt Algériában, Párizsban, Kanadában, Argentínában, hosszú évekig Angliában, majd tizenkét éve újra itthon. A grófnő ma is aktív, lovagol, amikor teheti, utazásai mellett igazi lokálpatriótaként éli, szervezi mindennapjait Dobozon, az egykori kastély mellett, ahol meglátta a napvilágot, közel nyolc évtizeddel ezelőtt. Soha nem adott a külsőségekre, nem érdekelték a származásával járó elvárások és kritikák, az életfelfogása egyszerű: „Céltalanul nem élhet az ember, mert az pocséklás, az élet, kérem, arravaló, hogy szolgáljunk” – állítja mosolyogva, miközben a történelemről és az életéről faggatom.

Milyen sportágat válasszon a gyerek?

Szeptemberben a tanítással együtt beindul a sportélet is, nagy kérdés, hogy milyen sportág mellett köteleződjék el a gyerek. A sportantropometriai vizsgálat segítségével a kérdés biztonsággal eldönthető. Effajta fizikai vizsgálatokat az élsportutánpótlással foglalkozó Navi-Med Kft. végez, melynek ügyvezetője, Gergelyfi Róbert (www.mitsportoljak.hu) szerint a megfelelő kiválasztással és a személyre szabott edzésmunkával kiégés helyett sikerre lehetne segíteni a fiatalokat. A versenysportnak nem kellene feltétlenül egészség- és lélekrombolónak lennie.

Nyakunkon a kultúrharc

Miközben a kormányfő nemzeti együttműködésről beszél, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár (KDNP) a hírek szerint az új köz- és felsőoktatási törvények koncepciójának kidolgozására szinte csak egyházi iskolákhoz kötődő szakembereket kért fel, és még a fideszes szakpolitikusokat is kihagyta a munkából.

A Fideszt megkerülve bütyköli az egyházpolitikát a KDNP

Noha a kormány novemberre irányozta elő az egyház-finan­szírozási szabályozás átvilágítását, egy a témát csupán balkézről érintő, kiszivárogtatott oktatáspolitikai dokumentum már a héten nem csekély indulatokat korbácsolt az érintettek körében.

KÁVÉSZÜNET

Zseniális sportolók magánéleti válságai

„Elűzöl romboló, vad szenvedélyeket, (…) tisztesség vagy te, Sport!” – így hangzik Pierre de Coubertin­nek, a huszadik századi nagy sportmoz­galom atyjának egy versrészlete. Az elmúlt hétvégén kirobbant sokadik, sportolókat érintő szexbotrány éppen ezt a Coubertin (és mások) által a sport világára ráterített rózsaszín leplet rántja le. A főszerepet ezúttal Wayne Rooney-ra osztották, az igazán lényeges kérdés azonban úgy hangzik: léteznek-e egyáltalán a sportolók pályán kívüli magatartását befolyásoló erkölcsi határvonalak?

Kapitány úr, merre tartunk?

Papírforma szerinti eredményekkel startolt a magyar válogatott a 2012-es Európa-bajnoki selejtezőkön, s bár az eddig látottak alapján nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, felmerül a kérdés: vajon milyen irányba tart az újjáalakult nemzeti csapat egy olyan szurkolói közegben, amelyre a csodavárás és az abszolút pesszimizmus paradox módon egyaránt jellemző.

Díjeső a Parlamentben

Idén 13. alkalommal hirdette meg a Kiírók Tanácsa a Magyar Termék Nagydíj® Pályázatot. A felkért szakértők ajánlásával közel négyszáz (!) termékből, szolgáltatásból választották ki 39 pályázó 40 pályázatát, amelyek Nagydíjban részesültek. Az elismeréseket 2010. szeptember 2-án az Országház Felsőházi Termében adták át. A díjazottak között találhatjuk azt a céget is, amely az „IsoteQ® - az intelligens építőelem / IsoteQ® NORMÁL, PLUSZ és PASSZÍV falszerkezetek” pályázatával a Magyar Termék Nagydíj® mellett két különdíjban is részesült. A parla-menti ünnepségen beszélgettünk Rostás Zoltán tulajdonos-ügyvezetővel, az IsoteQ GROUP nemzetközi vállalatcsoport megalapítójával.

Gombavadászat a kalóriák ellen

A hőmérséklet csökkenésével a gombaszezon is beköszöntött. A gombászni indulókat nemcsak a reménybeli pörkölt vagy mártás íze motiválja, hanem az erdőjárás élménye, a rátalálás öröme és a szép őszi természet látványa is. Az illatos-zamatos kollekcióból pedig kitűnő fogyókúrás, csökkentett kalóriájú ételek készíthetők.

ARC-cal a haza felé

„Hol élsz te? Minek képzeled magad?” – kérdezik a 11. ARC plakátkiállítás szervezői. Van, aki az iwiwen él, és van, aki a plázában. Egyesek mintha öt méterrel a föld felett járnának, mások pedig kizárólag a földi létezés hétköznapi problémáiba gabalyodnak bele. Van, aki a média sokszínű világában merül el, és van, aki éppen ebből merít.

Boldog a gyufa lángja - Szenes Hanna világító példája

A polgári Budapestről a vadregényes Erec Izraelbe, majd a jugoszláv partizánok táborán keresztül vissza szülő­városába, hogy az életet annak a helynek a közelében fejezze be, ahol született és gyermekként élt. Szenes Anikó alig 23 évet élt, mégis az emberiség legnagyobb tragédiájának, a soának, Anne Frank mellett talán a leg­ismertebb alakja. Naplójából sokat idéznek, versei és dalai ma Izraelben szinte népdalok. Ki volt ez az álmaihoz, eszméihez mindvégig állhatatosan ragaszkodó lány, aki feladta a viszonylagos biztonságot azért, hogy megpróbálja a remény lángját felvillantani elpusztításra szánt népe előtt? Talán, ahogyan legismertebb írása mondja: egy gyufa lángja, amely ugyan rövid ideig égett, de máig példát, bátorítást ad azoknak, akiknek vannak eszméik. (2010. 09. 10.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!