hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért lett szitokszó a cionizmus?
Budapesti beszélgetés Natan Saranszkijjal

2010. 09. 10.
„Fiatal, életerős zsidó közösség, a kultúra erős társadalmi jelenléte, valamint spirituális és intellektuális evangéliumi kereszténység" - ezt a három pozitív élményét emelte ki kétnapos budapesti látogatásának végén az ATV Egyenes Beszéd című műsorának adott exkluzív interjúban Natan Saranszkij. A világhírű emberi jogi vezető, volt izraeli miniszterelnök-helyettes az új Zsidó Kulturális Központ megnyitására és könyvének magyar nyelvű bemutatója alkalmából érkezett Magyarországra. A The Jerusalem Post a látogatásról szóló magyarországi tudó­sításában kiemelte, hogy Saranszkij lelkes budapesti fogadtatása meg­erő­sítette, hogy a Zsidó Ügynökség (Szochnut) jelenlegi elnökeként tevékenykedő politikus továbbra is kiemelkedő nemzetközi tekintélynek örvend. A demokrácia védelmében című könyve - amelyet többek között George W. Bush volt amerikai elnök is méltatott - világszerte 150 ezer példányban kelt el, és tucatnyi fordítás után most a Hetek-könyvek sorozatban magyarul is megjelent.

A Hetek Közéleti Klubban tartott előadásában említette, hogy az ember akkor szabad, amikor ki meri mondani azt, amit gondol. Kelet-Európában ma mégis sokan gondolnak nosztalgiával a múlt rendszerre, és úgy érzik, hogy baj van a demokráciával. Ön szerint mi lehet ennek az oka?

- Nem hiszem, hogy a demokrácia a hibás azért, mert az emberek nosztalgiát éreznek az előző rendszer iránt. Azért is nosztalgiázhatnak például, mert a fizetést akkoriban központilag garantálták, és az nem függött a piac változásaitól. Az emberek tudták, hogy az állam gondoskodik róluk. Úgy érezhették, hogy stabil az életük. De arra is emlékezniük kell, hogy a stabilitással együtt a szabadságukat is elvették. Ha például kimondták, amit gondoltak, és ezt a hatóságok nem hagyták jóvá, akkor letartóztathatták őket, vagy a gyerekeiket kirúghatták a munkahelyükről. Érdekes, hogy az emberek hajlamosak elfelejteni, mi is az a rabszolgaság, és mit jelent szabadnak lenni. Másrészt viszont a mostani rendszerben valóban nincsenek meg bizonyos dolgok, amik megvoltak a rabszolgaság idején.

A zsidó talmudi örökségben egyébként sok szó esik arról a rabszolgáról, aki annyira szereti a szolgaságot, hogy nem is akar szabad lenni. Az ilyen ember valójában nem érdemli meg, hogy szabad legyen. A kommunista rendszerben nem éltünk szabadon, és a szolgaság miatt kettős gondolkodású emberek voltunk. Ez nem a bűnünk, hanem a tragédiánk volt. Tény azonban, hogy az emberek valóban megszerethetik a rabszolgaságot, és ez hiányozhat is nekik. Némelyek panaszkodnak, a múlton gondolkodnak, ami hiányzik nekik. Az ilyen embernek emlékeztetnie kell magát arra, hogy milyen is volt valójában a rabszolgaság, mennyire rombolta a családot, a közösségeket. Akkor fogja megérteni, milyen szerencsés azért, hogy ma szabadok lehetünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!