hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen sportágat válasszon a gyerek?
Kokók és Szávayk nyomában

2010. 09. 10.
Szeptemberben a tanítással együtt beindul a sportélet is, nagy kérdés, hogy milyen sportág mellett köteleződjék el a gyerek. A sportantropometriai vizsgálat segítségével a kérdés biztonsággal eldönthető. Effajta fizikai vizsgálatokat az élsportutánpótlással foglalkozó Navi-Med Kft. végez, melynek ügyvezetője, Gergelyfi Róbert (www.mitsportoljak.hu) szerint a megfelelő kiválasztással és a személyre szabott edzésmunkával kiégés helyett sikerre lehetne segíteni a fiatalokat. A versenysportnak nem kellene feltétlenül egészség- és lélekrombolónak lennie.

Hónapok óta téma a sportnemzet víziója, ezen belül a versenysportok, az utánpótlás-nevelés támogatása kiemelt kormányzati célként szerepel. A sportügyi államtitkárságnak szánt húszmilliárd forint több mint gesztusértékű. Tegyük fel, hogy a pénz meg­van, s akkor - önök szerint - hogyan tovább?

- A nyáron láttam Kovács Kokó Istvánt a tévében nyilatkozni, aki arról beszélt, hogy a hazai sportorvosi hálózat igen gyenge, ezzel nem lehet eredményeket produkálni, hogy a gyerekeknél a kiválasztást erősíteni kellene, illetve nagyobb merítést biztosítani. Pontosan ezek miatt a hiányosságok miatt indítottuk el mi is a programunkat. A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán dr. Petrekanits Máté, a Terhelésélettani Laboratórium vezetője harmincéves tudományos munkássága alatt közel százezer terheléses vizsgálatot végzett el sportolók, fegyveres testületek számára. Ennek alapján kidolgozott egy módszert, melynek lényege, hogy egy rövid vizsgálat során huszonnégy test­paramétert nézünk meg, s ez alapján meg tudjuk mondani a várható felnőttkori adottságokat. Kissé leegyszerűsítve hétéves kortól felmérhető a test­összetétel, hogy kiben mennyi a csont, az izom, a zsír, s az alkati tulajdonságokkal együtt ez alapvető információt nyújt az illető terhelhetőségére nézve. A vizsgálat eredményeképpen olyan irányba tud orientálódni a gyerek, ami az ő fizikumának megfelel. De a kérdés nyilván összetett, elég csak Messi példájára gondolni. Ha a másik oldalról a kormány is több pénzt invesztál a sportolási lehetőségekbe, akkor valóban eljuthatunk oda, hogy egyre többen és egyre tovább fognak sportolni.

Kik az önök megrendelői?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!