hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Díjeső a Parlamentben

2010. 09. 10.
Idén 13. alkalommal hirdette meg a Kiírók Tanácsa a Magyar Termék Nagydíj® Pályázatot. A felkért szakértők ajánlásával közel négyszáz (!) termékből, szolgáltatásból választották ki 39 pályázó 40 pályázatát, amelyek Nagydíjban részesültek. Az elismeréseket 2010. szeptember 2-án az Országház Felsőházi Termében adták át. A díjazottak között találhatjuk azt a céget is, amely az „IsoteQ® - az intelligens építőelem / IsoteQ® NORMÁL, PLUSZ és PASSZÍV falszerkezetek” pályázatával a Magyar Termék Nagydíj® mellett két különdíjban is részesült. A parla-menti ünnepségen beszélgettünk Rostás Zoltán tulajdonos-ügyvezetővel, az IsoteQ GROUP nemzetközi vállalatcsoport megalapítójával.

Egyedülálló módon három kitüntetésben is részesültek. Első alkalommal pályáztak a címre?
– A Magyar Termék Nagydíj®-ra első ízben pályáztunk, és elsőre meg is feleltünk a szigorú pályázati feltételeknek. Nem ez az első kitüntető cím azonban cégcsoportunk életében, hiszen 2006-ban BNV Nagydíjjal és Környezetvédelmi Különdíjjal, 2007-ben Építőipari Mesterdíjjal, 2008-ban pedig BNV Különdíjjal jutalmazták termékeinket, szolgáltatásainkat. Tavaly szintén a Parlamentben vehettük át a Kiváló Építési Termék védjegyet tanúsító oklevelet. Sikeres marketingtevékenységünket mi sem bizonyítja jobban, minthogy honlapunk (www.isoteq.hu) 2008-ban, kiélezett versenyben nyerte el az Év Honlapja Minőségi Díjat, Ipari Web kategóriában.
Cégük működésében milyen szerepet játszanak a megszerzett díjak, védjegyek?
– Számunkra is nagy jelentőséggel bírnak ezek a minőségjelek, de nem azért, mert jól mutatnak marketingkiadványainkon. Sokkal fontosabb a mögöttük húzódó megmérettetés, amelyből fel tudjuk mérni, hogy termékeink és szolgáltatásaink éppen hol tartanak a piaci versenyben. Jelentős információt hordoznak önmeghatározásunkhoz is, hiszen kiderül, hogy hogyan látja cégünket egy-egy független, civilekből vagy szakemberekből álló pályázati zsűri. Továbbá vásárlóinknak is üzenetértékű, hiszen minőségtudatos szemléletet és termékbiztonságot sugall számukra. A zsűri objektív szempontok alapján vizsgálta meg, hogy a pályázatukban szereplő termékek megfelelnek-e a gazdasági, jogszabályi és egyéb követelményrendszernek.
Mégis mit jelent önöknek a díj nevében a magyar szó?
– Külön büszkeséggel tölt el, hogy a nemzetközi színtéren is sikerült megőriznünk magyar identitásunkat, hiszen mind a gyártásban, mind az értékesítésben, mind pedig a kapcsolódó szolgáltatások terén magyar építészmérnökök és kivitelező szakemberek alkotta tudásbázisra alapozunk, gyártóműveink is hazánkban működnek, és törekszünk a hazai alapanyagok felhasználására. Magyarként nehéz volt pozíciót szerezni a nyugat-európai piacon, ahol az általunk gyártott ICF öntöttfalas betontechnológiának komoly múltja van. Mégis, egyedülállóan nagy kínálatunkkal és termékeink kiváló minőségével ott is sikerült megvetnünk a lábunkat.
Hogyan tovább? Tervezik-e újabb termékek bevezetését?
– Nem álltunk le a közelmúltban bemutatott IsoteQ® PRAKTIK fejlesztésével sem, az innováció továbbra is nagyon fontos számunkra. Nem szeretnék titkolózni, de új termékeinkről érdemben addig nem nyilatkoznék, amíg a hozzájuk tartozó szabadalmi eljárások le nem zárulnak. Annyit azért elárulhatok, hogy fejlesztéseink a már meglévő IsoteQ® építési rendszer kivitelezését segítik majd.
Milyen új piacokon szeretnének megjelenni?
– Az építési piac új szegmenseibe is igyekszünk majd betörni. A hagyományosan jól teljesítő kelet-közép-európai piacok mellett az elmúlt másfél évben megszilárdítottuk pozíciónkat Nyugat-Európában is. A Skandináviából, a mediterrán országokból, Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és Ázsiából érkező megkeresések egyértelműen kijelölik utunkat a jövőben.
További optimizmusra ad okot a passzívház-standard (a „passzívház” kifejezés olyan épületet jelöl, melynek energiafelhasználása nem haladja meg a 15 kWh/m2/évet; olyan épület, amelynek alacsony fűtési igénye miatt nincs szüksége hagyományos fűtési rendszerre – a szerk.) térnyerése. Az Európai Parlamentben megállapodás született az új épületekre vonatkozó EU-energiaszabványról, mely szerint az Európai Unióban épülő új épületeknek a közeli jövőben rendkívül magas szintű energetikai szabványoknak kell megfelelniük, mely megközelíti a zéró energiafelhasználást. A passzívház-követelményeket a magánszektorban megvalósuló beruházásoknál várhatóan 2020 végétől, a közszférában pedig 2018 végétől vezetik be. És ne feledjük, hogy a napjainkban alkalmazott építési technológiák közül talán a miénkből lehet a leggyorsabban és leginkább költséghatékonyan passzívházat építeni! (x)

A legjobbaknak

A Magyar Termék Nagydíj® Pályázatot 2010-ben tizenharmadik alkalommal hirdette meg az EXIMBANK ZRt., az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Kft., az ITD Hungary ZRt., a MEHIB ZRt., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a TERC Kft. és a TÜV SÜD KERMI Kft. A sokmilliárdos piac versenyében a gyártók, szolgáltatók sikerrel csak jó minôségű termékekkel, szolgáltatásokkal vehetnek részt. A jó piaci pozíció eléréséhez és megtartásához segítséget nyújtanak a megmérettetéseket szimbolizáló jelölések, tanúsító védjegyek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!