hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Sarrazin-botrány
A bevándorlók számolják fel Németországot?

2010. 09. 10.
Thilo Sarrazin neves német pénzügyi szakember és politikus egy csapásra botrányhőssé vált Németország felszámolja magát című könyvében megfogalmazott bevándorlásellenes nézetei miatt. A szerzőt menesztették a Német Szövetségi Bank elnökségéből, valamint pártja, az SPD is kizárásán gondolkodik. Sarrazin vegyes érzelmeket keltő könyve bestseller lett a válságtól megtépázott és kiutat kereső Németországban.

Sarrazin sötéten látja Németország jövőjét, mivel szerinte a bevándorlók tömege miatt a német társadalom elbutul, és idővel képtelen lesz versenyképes gazdaság működtetésére. Ez önmagában nem lenne botrányos megállapítás, de Sarrazin könyvében azt állítja, hogy a zömmel Törökországból a hatvanas évek óta folyamatosan érkező muzulmán bevándorlók genetikailag és kulturális hátterükből fakadóan is alkalmatlanok a tanulásra. Sarrazin szerint az intelligencia legalább 50 százalékban öröklődik, ezért a képzés is csak részben segíthet a felzárkózásban. Nézeteiért sokan rasszizmussal és a náci fajelméletek felmelegítésével vádolják a Németország felszámolja magát című könyv szerzőjét. Sarrazin szalonképtelen személlyé vált a német pénzügyi és politikai elit körében, viharos gyorsasággal bocsátották el a német központi bank elnökségéből, és pártja, az SPD is igyekszik szabadulni tőle, mondván, hogy a „Sarrazin-vírusok” elterjedésétől tartanak. Pedig Sarrazin komoly szaktekintélynek számított pénzügyi és politikai területen egyaránt. 2002 után berlini szenátorként ő tette rendbe a főváros kusza pénzügyeit, és kihozta Berlint egy
61 milliárd eurós adósságcsapdából.
A német közgazdász már az idén nyáron elkezdte borzolni az idegeket a szegényeknek tett spórolási javaslataival. A munkanélkülieknek azt üzente, hogy ha nincs elég pénzük télen, ne fűtsék 20 fokosra a lakást, a 15 fok is elegendő, csak öltözzenek vastag pulóverbe. Sarrazin szerint a hideg vízzel zuhanyzás kifejezetten egészségesebb a meleg víznél. „Válságmenüt” is ajánlott a szegényeknek: szerinte ugyanis 3 euró 76 centből egy fő napi egészséges étkezése megoldható. Ezt egy kolléganője úgy kommentálta, hogy nem szerencsés, ha jól fizetett banki csúcsvezetők osztogatnak bevásárlási tanácsokat a szegényeknek. Könyvének megjelenéséig ezeket a kijelentéseit csupán szerencsétlennek vagy éppen viccesnek tartották, de a könyvben fejtegetett genetikai téziseivel Sarrazin túl messzire ment. A szerző szerint a törökök meghódítják Németországot, mégpedig úgy, hogy a muzulmán asszonyok több gyermeket szülnek, mint a németek. Továbbá utódaik képzéséről nem gondoskodnak, ezért a bevándorlók leszármazottai butábbak szüleiknél, és az egész német társadalmat lehúzzák, egy alulképzett társadalom pedig a 21. században nem tudja megőrizni versenyképességét a technológiai fejlődésben. Angela Merkel német kancellár védelmébe vette a török származású lakosságot, és Sarrazin állításait „sértőnek és rágalmazónak” minősítette.
Sarrazin szakmai hitelének az adta meg a kegyelemdöfést, amikor könyve kapcsán a Welt am Sonntag újságnak adott interjúban kitért arra, hogy szerinte „minden zsidó egy bizonyos génnel rendelkezik”. A közgazdász Sarrazin molekuláris biológiai ismeretei mindeddig teljes homályban voltak, így nem tudni milyen „tudományos kutatások” alapján állítja ezt. Németországban egy ilyen mondat politikai öngyilkossággal ér fel, és ezen Sarrazin magyarázkodása semmit sem segített, a szerző szalonképtelenné tette magát. Persze a könyve ettől még fogy: az eladási listák élén áll. A gazdasági válságok mindig erősítik az etnikai feszültségeket, hiszen sokkal könnyebb a bűnbakkeresés, mint a problémamegoldás.
A török bevándorlók vendégmunkásként érkeztek az NSZK-ba. A nyugatnémet gazdaság az ötvenes években látványos fellendülésen ment át, így idővel munkaerőhiány keletkezett főleg az alacsony képzettséget igénylő területeken. A gyárakban a futószalagok mellett, a takarítórészlegekben az úgynevezett „piszkos munkákat” a németek egyre kevésbé vállalták. Kelet-Európa a hatvanas években „zárva” volt, így Törökországból érkeztek a vendégmunkások, az évtizedek során 750 ezren, akik rokonaikkal és leszármazottaikkal ma már 3 millióan élnek Németországban. Sarrazin szerint ez rossz üzlet volt: 750 ezren dolgoztak, de a német államnak 3 millió felé kell szociális juttatásokat biztosítani.
A szerző szerint ma már világos, hogy a gyáraknak kell költözniük, és nem a munkaerőnek. A hugenotta ősökkel büszkélkedő 65 éves Sarrazin azt állítja, hogy a jelenlegi helyzet már nem is zavarja, de nem szeretné, hogy unokái egy muzulmán társadalomban éljenek.Sarrazin egyébként valós problémákat is feszeget, amikor felveti, hogy Németország más uniós tagállamokkal együtt elveszítheti európai arculatát, mivel a muzulmán bevándorlók zöme több generáció után sem illeszkedik be a társadalomba. 2100-ban Németországban várhatóan 35 millió török, illetve muzulmán él majd. A muzulmán migránsok egyébként a kelet-európai munkavállalók elől is elzárják a helyeket, ugyanis Németország munkaerőpiaca a mai napig zárva van, illetve erősen korlátozott az EU- tagállamok polgárai előtt is. Egészségesebb lenne ugyanis az unión belüli migráció, hiszen a kelet-európaiak jelentős része idővel visszaköltözne hazájába, ami a török vendégmunkások esetében nem mondható el. Ezekről azonban most senki sem beszél, mivel az egykor elismert pénzügyi szakember, Sarrazin tudománytalan, a darwinizmusból levezetett genetikai okoskodásaival hiteltelenné és szalonképtelenné tette önmagát és nézeteit. A német balodal népcsoport elleni uszítás vádjával jelentette fel a pozíciójától megfosztott szerzőt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!