2002. 08. 02. (VI/31)
Tusványosi Tőkés-találkozó

Tusványosi Tőkés-találkozó

2002. 08. 04.
Amikor Magyarországon politikai fordulat következik be, valami, ha nem is fordulat, de történik Erdélyben is. 1998-ban a romániai magyar Fidesz-közeli politikusok közvetlenül Orbánék győzelme után sarokba szorították az RMDSZ mérsékelt vezetőit, és kikényszerítettek egy olyan politikát, konkrétan a magyar egyetem azonnali követelését, amely később súlyos helyzetbe sodorta az akkori teljes romániai politikai szerkezetet, kevés híján szétverte az ez idő tájt még ígéretes, Európa-pártiként működő koalíciót, a magyar kisebbség esélyeit pedig a felejtenivaló Petőfi–Schiller Egyetem szerencsétlen tervéig degradálta. 98-ban úgy tűnt, hogy az RMDSZ ellenzéke természetesnek tartaná a párhuzamos történéseket, ha Magyarországon megbukott a szocialista–szabaddemokrata kormányzás, a romániai magyarok szervezetében is le kell zajlania a hatalomváltásnak. Ez azonban mindmáig nem következett be: a mostani magyarországi választások okozta zavart és az útkeresés nehézségeit pedig jól mutatta a Tusnádfürdőn tartott, és idén féloldalasra sikerült bálványosi szabadegyetem, népszerű nevén a "Tusványos".
2001. 09. 15. (V/37)
Szárnyas bombák utasokkal

Szárnyas bombák utasokkal

2001. 09. 17.
A megdöbbentő képek a repüléshez közel állók számára megrázó apró részletekkel is szolgálnak. A nézők többsége csak annyit lát, hogy egy repülőgép csapódik be a felhőkarcolóba. A közeli felvételeken viszont az is látszik, hogy a gép szárnya "tiszta", vagyis a futó bent, a fékszárnyak zárva – tehát akik a gépet vezetik, nem akarnak, nem is próbálnak lassan repülni. Ehhez ugyanis a szárnymechanizáció működtetésére is szükség lenne. Ha bárkiben kétely merült volna fel, a mintegy kétszáz méteren repülő gépek tiszta szárnya egyértelm? jele a pusztítás szándékosságának. Csak a szörnyűség első fél órájában merült fel, hogy a két gép becsapódása a World Trade Center iker-felhőkarcolóiba, majd a harmadik zuhanása a Pentagonra akár véletlen műve is lehet. Később azonban, amikor Amerika elkezdett felocsúdni a sokkból, a legfőbb kérdések az akció végrehajtásával kapcsolatban már így hangoztak: Hogy lehetett négy gépet egyszerre elrabolni? Hogyan lehetett arra kényszeríteni a pilótákat, hogy ilyen pusztítást idézzenek elő? Egyáltalán, ki vezette valójában az utasszállítókat a szándékos katasztrófák pillanataiban? 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!