hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 06. 02. (V/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bécsi fiaskók Haider miatt

A közelmúltban egymás után két fiaskó is érte az osztrák diplomáciát. Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter aszszonynak amerikai útja során nem sikerült elérnie, hogy a volt osztrák elnök, Kurt Waldheim újra beutazási engedélyt kaphasson az Egyesült Államokba; Jörg Haidernek pedig tudomásul kellett vennie, hogy a német kancellár, Gerhard Schröder ausztriai útján nem kívánt találkozni vele. 

Olajpénz a sofőrtől

Hat hónapi letöltendő börtönbüntetésre és kétévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték szerdán Párizsban Roland Dumas volt külügyminisztert az Elf francia olajkonszern több mint 60 millió frankos korrupciós ügyében. Dumas-t, aki Francois Mitterrand volt köztársasági elnök minisztere volt, azzal vádolják, hogy törvénytelenül nagy összegeket fogadott el 1989 és 1992 között az Elf Acquitaine olajvállalattól.

Európa-erőd

Lionel Jospin francia kormányfő egy újabb fordulóval toldotta meg a Berlin és Párizs között több mint egy éve tartó vitát Európa jövőjéről, illetve az EU alapintézményeinek céljairól szólva. Nagy nemzetközi visszhangot kiváltó beszédében Jospin "a nemzetállamok föderációjáról" beszélt, elvetve a Schröder-féle európai szövetségi állam modelljét.

Dezertált egy szenátor

A republikánusok az elmúlt választások során érzékeny veszteséget szenvedtek a szenátusban. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a két párt egyenlő számú mandátumot kapott, ami azt jelenti, hogy a döntő szavazat az alelnöké, aki jelen esetben republikánus. Ezáltal megmaradt pártja többségi joga, így a bizottságok élén republikánusok álltak. Néhány nappal ezelőtt azonban villámcsapásként hatott a hír, hogy James M. Jeffords vermonti szenátor elhagyva pártját, amelynek egész életében tagja volt, a függetlenség útját választja. 

Magyar támogatás az űrpajzshoz

Először tartotta Közép-Európában, egy frissen felvett tagállam fővárosában ülését az Észak-atlanti Szövetség Szervezete és az Európai Unió közös külügyminiszteri értekezlete. A George Robertson NATO-főtitkár által történelmi találkozóként értékelt rendezvény fő témája a balkáni válság és az amerikai rakétavédelmi tervezet volt. A nyugati sajtó Colin Powell amerikai külügyminiszter vereségének tekinti, hogy az európai szövetségesek – főként Németország és Franciaország – nem hajlandóak elismerni: az úgynevezett lator államok rájuk nézve is fenyegetést jelentenek. A macedón válsággal kapcsolatosan Robertson egyértelművé tette, hogy a demokratikusan megválasztott kormány ellen fegyvert ragadó albán felkelők nem ülhetnek le a tárgyalóasztalhoz.

Belföld

Filmes válogatott

Tímár Péter, a nagysiker? Vakvagányok cím? film rendezője lapunknak kifejezte: örülne, ha a százezer nézőt megmozgató produkció után legközelebbi filmjénél hozzá tudna jutni a szakmában csúcsösszegnek számító ötvenmilliós támogatáshoz. Ezek után elképzelhető Káel Csaba öröme, aki a kampányfilmek és miniszterelnöki videók után első filmjére, a Bánk bánra mindjárt 767 milliót kapott. 

A csaták folytódnak

Kétséges a Torgyán-ellenes kisgazdák politikai jövője, hiszen mindaddig, míg Torgyán a párt elnöke, a hivatalos választási listát is csak ő adhatja le. Boros Imre miniszter szerint amennyiben a választásokig nem sikerül Torgyán Józsefet a pártelnöki posztjáról leváltani, akkor a Fidesznek kellene segítenie a Torgyánnal összetűzésbe került kisgazda prominenseken. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető kitért azon kérdés elől, hogy miként állít listát az FKgP, Lányi Zsolt pedig első körben teljesen önálló arculatú FKgP-t szeretne. 

Új Soros intézmény

Nonprofit Szaktanácsadó és Információs Központ névvel új szervezetet hozott létre a Soros Alapítvány. A legnagyobb hazai magánalapítvány célja, hogy új lehetőségekkel támogassa a hazai civil szféra fejlődését, önállósodását. 

Könyvtári keringő

A kilencvenes években még egy sztrájkbizottságba "tömörültek" mint szakszervezeti vezetők, ma éppen egymással szemben állnak. Egyikőjük miniszter lett, másikuk szakszervezetis maradt. "Szárnysegédeik": egy több évtizedes munkaviszonnyal rendelkező szakszervezeti titkár és egy 31 éves államtitkár. 

A Fidesz újítana

Nincs egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között az ombudsmanok esetleges újraválasztása kapcsán. A héten a kormánypártok úgynevezett szokásjogra hivatkozva bejelentették új koncepciójukat: új személyekben gondolkodnak. Az MSZP és az SZDSZ nem. 

Hit és értékek

Legfőbb bűn a hit

Jézus már jó előre felhívta követőinek figyelmét arra, hogy a tanítványok nem kerülhetik ki Mesterük sorsát: ha őt üldözték, sőt megölték, velük sem fognak különbül bánni. Úgy tűnik tehát, az evangélium hirdetése nemcsak magában hordozza az üldözés lehetőségét, hanem ez szükségszerű velejárója. 

Nem részegek ezek

Az Új Szövetség Jézus Krisztus engesztelő áldozatának vérén alapul, amelynek a keresztény tanítás bűnt eltörlő erőt tulajdonít. A bűnbocsánatnak azonban objektív feltétele Jézus Krisztus halálból való feltámadása is. Ennek az eseménynek – amely bizonyítja, hogy az Atya elfogadta az engesztelést a bűnökért – a hirdetése az újszövetségi hit legalapvetőbb állítása.  A keresztény gondolkodásmódban gyakran háttérbe szorul a megváltás műve mellett Jézus főpapi szolgálata. Pedig a Szentlélek-keresztség a Názáreti mennyben zajló főpapi tevékenységének bizonyítéka.

HÁTTÉR

Szálka a hatalom körme alatt

Amire az előzetes jelek alapján számítani lehetett, bekövetkezett. A Fidesz elhatározta az országgyűlési biztosok menesztését. A legnagyobb kormánypárt döntése nem valami pillanatnyi felbuzdulásból vagy az országgyűlési biztosok iránti ellenszenvből fakad, hanem szoros része a Fidesz eddig követett politikájának. Az az állameszme, amelyet Orbán Viktor és Kövér László pártja követ, nem kedveli a kormány hatalmát korlátozó intézményeket. Ez az oka a parlament szisztematikus gyengítésének, a kormánytól elvileg független ügyészség bekebelezésének, az önkormányzati önállóság korlátozásának, a jegybank bedarálásának, a sajtó elleni rendszeres támadásoknak, a bíróságok elleni kormányzati akcióknak. 

Országúti terror Izraelben

Mindennapossá vált a palesztin országúti terror Izraelben. A hidegvérrel végrehajtott gyilkosságoknak 72 óra leforgása alatt négyen estek áldozatul, közülük ketten épp az egy nappal korábban lelőtt nyolcgyermekes férfi, Gilad Zar temetésére igyekeztek, amikor támadás érte a gépkocsijukat. A héten először bombát helyeztek el a legfontosabb autópálya, a Jeruzsálemet Tel Avivval öszszekötő út mentén is, amelyet azonban idejében sikerült hatástalanítani. A palesztin közvéleményt mélyen megrázta, hogy csütörtökön szívroham következtében életét vesztette a PFSZ egyik vezetője, a Jasszer Arafat lehetséges utódjának is tartott Feiszál Husszeini.

Az IMF helyt adott az ellenzék bírálatának

Egyrészt elismerő szavakkal, másrészt éles bírálattal illette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormányt a legfrissebb jelentésében. Az IMF megállapította, hogy Magyarország ugyan jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa a pénzügyi rendszer átláthatóságát, de némely területen még elmaradás tapasztalható. Kifogásolta például az MFB-nek juttatott állami pénzek mozgását, a kétéves költségvetés tervezésének hátrányait. Felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell szüntetni az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Autópályaépítő Rt. körüli tisztázatlan pénzügyi viszonyokat.

Alapkövetelmény lesz az élethosszig tartó tanulás

Hárommilliárd forint érték? támogatási keret nyílt meg a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia elnevezés? program keretén belül, amelynek célja, hogy Magyarország az információs társadalomra való felkészülésben a közép-kelet-európai régió éllovasává váljon, és ezáltal javuljon az életminőség is. A kormány szeretné megfizethetővé és tömegessé tenni a számítógép- és internethasználatot, és e cél elérése érdekében az idén 2 milliárd forinttal támogatja körülbelül 30 ezer család számítógéphez jutását – mondta Sík Zoltán informatikai kormánybiztos. 

Brüsszel szétveri a német autóbirodalmat

Közel 31 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta az Európai Unió Bizottsága a Volkswagen német autógyártó konszernt. Brüsszelben nem mindenki szereti a német autóóriásokat, a franciák és az angolok pedig kifejezetten örülnének annak, ha Németország nem lenne olyan meghatározó autó-nagyhatalom, mint amilyen volt a múlt század második felében. A brüsszeli vádirat szerint a VW a Passat új modelljének bevezetésekor, 1996- ban nemcsak megtiltotta a dílereknek, hogy bármilyen kedvezményt adjanak a listaárból a vásárlók számára, de kifejezett szankciókat is kilátásba helyezett azon kereskedők számára, akik megsértik a konszern előírását, ez pedig sérti az unió versenyszabályzatát. Brüsszel szerint a VW ezáltal hozzávetőleg 1600 millió márkás "árelőnyhöz" jutott, úgyhogy örülhet, hogy ilyen "csekély", 31 milliós a bírság. 

A Mol vételi ajánlatot tett a TVK-ra

A hetek óta tartó emelkedés után megérkezett a korrekció az amerikai részvénypiacokon. Elsősorban a technológiai részvények zuhantak, a Nasdaq több mint 7 százalékot vesztett értékéből, miután a Sun Microsystems és az Alcatel is profitkilátásainak romlására figyelmeztetett. Európában is csökkenő árfolyamok jellemezték a kereskedést, negyedéves eredményének bejelentése után nagyot esett a Vodafone, de nem remekeltek a hagyományos iparágak részvényei sem. A BUX a nemzetközi trenddel szemben közel két százalékkal erősödni tudott, igaz, tette ezt siralmasan gyenge forgalom mellett. Pozitívumként könyvelhető el, hogy hosszas küzdelem után a 7000 pontos lélektani határ felett, 7104 ponton zárta a hetet az index.

Az olimpiai láng füstje

Ellentmondásos érzelmeket váltott ki, és tagadhatatlanul megosztotta a közvéleményt az a bejelentés, hogy 2012-re Magyarország megpályázza az olimpiai játékok rendezési jogát. Sportdiplomáciai és reklámbevétel tekintetében pozitívnak tűnik a kezdeményezés, de finanszírozási oldalról erősen kétséges a megvalósíthatósága. A ringben pedig nem kisebb városokkal vesszük fel a versenyt, mint New York vagy Fokváros.

Magyar modell az EU kapujában

"Egy korszakváltás pillanatait éljük: az 1990-es évek óta elkezdődő változások első évtizede lezárult, és most átléptünk egy új korszakba. Ezt mindenkinek éreznie kell" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Business Club rendezvényén. A "magyar modell" – amely megteremtésének gondolata alappillére volt előadásának – arra próbál választ adni, hogyan képes Magyarország az előttünk álló új korszakban felépíteni egy versenyképes, stabil gazdaságot, valamint behozni lemaradását a nyugat-európai országokhoz képest. 

Konvertibilis lesz a forint

A kormány döntése nyomán június–július folyamán gyakorlatilag teljes konvertibilis lesz a forint, bár igaz, ebből a lakosság szinte semmit sem fog észrevenni, mert a saját devizapiaci műveletei (valutaváltás és -eladás) során már eddig is korlátlanul élhetett az átválthatóság lehetőségével. Megvalósul tehát a devizaliberalizáció, megszűnnek azok a korlátozó szabályok, amelyek eddig engedélyhez kötötték, a devizabelföldiek és -külföldiek számára a fizetőeszköz-kivitelt, illetve -behozatalt. Tulajdonképpen a vállalkozói szféra számára tűnnek el az adminisztratív nehézségek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!