hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könyvtári keringő
A tét egy neobarokk palota

2001. 06. 02.
A kilencvenes években még egy sztrájkbizottságba "tömörültek" mint szakszervezeti vezetők, ma éppen egymással szemben állnak. Egyikőjük miniszter lett, másikuk szakszervezetis maradt. "Szárnysegédeik": egy több évtizedes munkaviszonnyal rendelkező szakszervezeti titkár és egy 31 éves államtitkár. 



Polgári miliőt árasztó könyvtár Fotó: OMKK

A több mint százéves múltra tekintő Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárat (OMIKK) az oktatási tárca össze akarja vonni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) könyvtárával. Az OMIKK mostani Múzeum utcai helyén, a Károlyi-palotában számítógépes diákcentrumot hoznának létre a nagy fővárosi állami egyetemek mellett deklaráltan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem diákjai számára. Az első hivatalos terv szerint pedig az OMIKK a lágymányosi egyetemvárosba költözne közös épületbe a BMGE könyvtárával. 

Érdi Márta, az OMIKK szakszervezeti csoportjának vezetője szerint – az egyik, az intézményében közszájon forgó indok – egyszerűen megtetszhetett "valakiknek" a patinás, neobarokk épület. Tavaly ugyanis egy protokolleseményre bérbeadták. Tudomása szerint sem az ELTE, sem a Pázmány Egyetem "diákvezetői" nem tudtak a tervről. 

Vadász János, a Közgyűjtemények és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke lapunknak elmondta: ő ilyet nem fogalmazhat meg, azonban mindenképpen beszédes az, hogy "a miniszter ugyan még januárban aláírja az OMIKK új – korábbi státusát helybenhagyó – alapító okiratát, és rá pár hónapra radikális változtatást jelentenek be az intézmény életében". 

A szakszervezeti vezető szerint – aki egykoron egy sztrájkbizottságban tevékenykedett az akkor még szintén szakszervezeti vezető Pokorni Zoltánnal – ez jelzi, hogy nem szakmai-koncepcionális kérdéssel, hanem politikai döntéssel állnak szemben. Vadász János azt is hangsúlyosnak tartja, hogy nem látott komoly elemzést arról, miként működne a diákcentrum, és arról sem, hogy statikailag bírná-e az épület a megnövekedett használatot. 

Egyébként is sajnálatosnak tartja, hogy a szakszervezetet nem vonták be az előkészületekbe, miközben ez törvényi követelmény lett volna. Hétfőn egyébként minderről nyílt levelet adott ki, melyben ezek mellett a költöztetés előkészületeinek azonnali leállítását követelte, és írásos előterjesztés alapján hivatalos érdekegyeztetést. 

Érdi Márta elmondta, hogy az OMIKK vezetősége és a szakszervezet együttesen egy úgynevezett "B"-tervet támogat, ami azt jelentené, hogy egyes részlegek átköltöztetésével helyet szorítanának a diákcentrumnak. ( Az OMIKK-nak a főváros II. kerületében van egy részlegesen kihasznált telephelye.) Az e hétre ígért döntést a minisztérium vezetői átcsúsztatták a jövő hétre. 

Az Oktatási Minisztérium sajtóosztályán arról tájékoztatták lapunkat, hogy valóban módosult a döntés időpontja. Felhívták figyelmünket a KKDSZ állításaira reagáló közleményükre: "A minisztérium az OMIKK átszervezése és fejlesztése kapcsán eddig is kész volt és a továbbiakban is kész a szakmai érvekkel alátámasztott álláspontok egyeztetésére, mind a közvetlenül érintett intézmények vezetőivel, mind a szakszervezet, mind pedig a meghatározó felhasználói körökkel. Ugyanakkor határozottan viszszautasítja és az együttműködés lehetőségét megnehezítő lépésnek tekinti Vadász János KKDSZ-elnök nyílt levelét, mivel az abban foglalt állítások nem felelnek meg a tényeknek és csúsztatásokon alapulnak.

Annak ellenére, hogy Pokorni Zoltán oktatási miniszter Vadász úrnak írott levelében jelezte, majd Gál András Levente közigazgatási államtitkár személyes telefonbeszélgetésük során több ízben megerősítette a tárca közvetlen tárgyalási szándékát, Vadász úr – az ügyet politikai kérdésnek beállítva – az államtitkári szint? egyeztetést visszautasította. Elhangzott nyilatkozatával ellentétben a KKDSZ elnöke nem juttatta el a tárcához az ígért jogi szakvéleményét, a faxon érkezett nyílt levél – megítélésünk szerint – nem nevezhető annak. Idő előtti a végleges előterjesztés számonkérése is, hiszen a tárgyalások folyamatban vannak. Az elkészült anyagokat – eredeti szándéka szerint is – az Oktatási Minisztérium egyeztetni fogja az érintettekkel, köztük a KKDSZ elnökével. A tárca leszögezi, hogy intézkedései során az OMIKK szolgáltatásait átvilágító 2001. január 15-én lezárult vizsgálat megállapításaiból kiindulva a műszaki, tudományos, kutatási és felsőoktatási információ-szolgáltatás fejlesztésére vonatkozó stratégiája szerint jár el, és minden eszközzel törekszik arra, hogy a hangulatkeltő próbálkozások ellenére higgadt érveléssel, az érintett szakmai körökkel egyeztetve mindenki hasznát szolgáló fejlesztés valósuljon meg.


Múlt és jelen

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!