hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könyvtári keringő
A tét egy neobarokk palota

2001. 06. 02.
A kilencvenes években még egy sztrájkbizottságba "tömörültek" mint szakszervezeti vezetők, ma éppen egymással szemben állnak. Egyikőjük miniszter lett, másikuk szakszervezetis maradt. "Szárnysegédeik": egy több évtizedes munkaviszonnyal rendelkező szakszervezeti titkár és egy 31 éves államtitkár. Polgári miliőt árasztó könyvtár Fotó: OMKK

A több mint százéves múltra tekintő Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárat (OMIKK) az oktatási tárca össze akarja vonni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) könyvtárával. Az OMIKK mostani Múzeum utcai helyén, a Károlyi-palotában számítógépes diákcentrumot hoznának létre a nagy fővárosi állami egyetemek mellett deklaráltan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem diákjai számára. Az első hivatalos terv szerint pedig az OMIKK a lágymányosi egyetemvárosba költözne közös épületbe a BMGE könyvtárával. 

Érdi Márta, az OMIKK szakszervezeti csoportjának vezetője szerint – az egyik, az intézményében közszájon forgó indok – egyszerűen megtetszhetett "valakiknek" a patinás, neobarokk épület. Tavaly ugyanis egy protokolleseményre bérbeadták. Tudomása szerint sem az ELTE, sem a Pázmány Egyetem "diákvezetői" nem tudtak a tervről. 

Vadász János, a Közgyűjtemények és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke lapunknak elmondta: ő ilyet nem fogalmazhat meg, azonban mindenképpen beszédes az, hogy "a miniszter ugyan még januárban aláírja az OMIKK új – korábbi státusát helybenhagyó – alapító okiratát, és rá pár hónapra radikális változtatást jelentenek be az intézmény életében". 

A szakszervezeti vezető szerint – aki egykoron egy sztrájkbizottságban tevékenykedett az akkor még szintén szakszervezeti vezető Pokorni Zoltánnal – ez jelzi, hogy nem szakmai-koncepcionális kérdéssel, hanem politikai döntéssel állnak szemben. Vadász János azt is hangsúlyosnak tartja, hogy nem látott komoly elemzést arról, miként működne a diákcentrum, és arról sem, hogy statikailag bírná-e az épület a megnövekedett használatot. 

Egyébként is sajnálatosnak tartja, hogy a szakszervezetet nem vonták be az előkészületekbe, miközben ez törvényi követelmény lett volna. Hétfőn egyébként minderről nyílt levelet adott ki, melyben ezek mellett a költöztetés előkészületeinek azonnali leállítását követelte, és írásos előterjesztés alapján hivatalos érdekegyeztetést. 

Érdi Márta elmondta, hogy az OMIKK vezetősége és a szakszervezet együttesen egy úgynevezett "B"-tervet támogat, ami azt jelentené, hogy egyes részlegek átköltöztetésével helyet szorítanának a diákcentrumnak. ( Az OMIKK-nak a főváros II. kerületében van egy részlegesen kihasznált telephelye.) Az e hétre ígért döntést a minisztérium vezetői átcsúsztatták a jövő hétre. 

Az Oktatási Minisztérium sajtóosztályán arról tájékoztatták lapunkat, hogy valóban módosult a döntés időpontja. Felhívták figyelmünket a KKDSZ állításaira reagáló közleményükre: "A minisztérium az OMIKK átszervezése és fejlesztése kapcsán eddig is kész volt és a továbbiakban is kész a szakmai érvekkel alátámasztott álláspontok egyeztetésére, mind a közvetlenül érintett intézmények vezetőivel, mind a szakszervezet, mind pedig a meghatározó felhasználói körökkel. Ugyanakkor határozottan viszszautasítja és az együttműködés lehetőségét megnehezítő lépésnek tekinti Vadász János KKDSZ-elnök nyílt levelét, mivel az abban foglalt állítások nem felelnek meg a tényeknek és csúsztatásokon alapulnak.

Annak ellenére, hogy Pokorni Zoltán oktatási miniszter Vadász úrnak írott levelében jelezte, majd Gál András Levente közigazgatási államtitkár személyes telefonbeszélgetésük során több ízben megerősítette a tárca közvetlen tárgyalási szándékát, Vadász úr – az ügyet politikai kérdésnek beállítva – az államtitkári szint? egyeztetést visszautasította. Elhangzott nyilatkozatával ellentétben a KKDSZ elnöke nem juttatta el a tárcához az ígért jogi szakvéleményét, a faxon érkezett nyílt levél – megítélésünk szerint – nem nevezhető annak. Idő előtti a végleges előterjesztés számonkérése is, hiszen a tárgyalások folyamatban vannak. Az elkészült anyagokat – eredeti szándéka szerint is – az Oktatási Minisztérium egyeztetni fogja az érintettekkel, köztük a KKDSZ elnökével. A tárca leszögezi, hogy intézkedései során az OMIKK szolgáltatásait átvilágító 2001. január 15-én lezárult vizsgálat megállapításaiból kiindulva a műszaki, tudományos, kutatási és felsőoktatási információ-szolgáltatás fejlesztésére vonatkozó stratégiája szerint jár el, és minden eszközzel törekszik arra, hogy a hangulatkeltő próbálkozások ellenére higgadt érveléssel, az érintett szakmai körökkel egyeztetve mindenki hasznát szolgáló fejlesztés valósuljon meg.


Múlt és jelen

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!