hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 09. 21. (V/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A tragédia a magyar sajtó tükrében

A New York elleni terrortámadás és az azóta eltelt napok eseményei, valamint ezek kommentárjai meglehetősen eltérő, sokszor egymásnak ellentmondó formában jöttek át a médián. Nem kivétel ez alól a magyar sajtó sem.

Londonban szemmel tartják a MIÉP-et

"Gyakorlatias európai vagyok" – mondta Peter Hain európai ügyekért felelős brit miniszter a Budapesti Közgazdasági Egyetemen tartott beszédében. Hain kitért a múlt heti New York-i katasztrófára is: "a támadás barbár tett volt, fenyegető valamennyiünkre nézve" – mondta a brit miniszter, aki hangsúlyozta, hogy ismeri a magyar vezetőknek a terrorizmust elítélő nyilatkozatait, mellyel "egy itteni kis csoport kivételével" mindenki egyetért. 

Közös ellenséggel szemben

New York és Jeruzsálem: a szabad világ végvárai

Izrael megvédi magát

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy jobb jövőt biztosítsunk magunk és gyermekeink számára – mondta Ariel Saron izraeli miniszterelnök a Jerusalem Post cím? lapban megjelent újévi nyilatkozatában. Saron leszögezte: a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció nem jöhet létre Izrael kárára.

Belföld

Csurka-hívő lelkészek

A református egyház életének állóvizét mostanában egyre többször kavarja föl a miépes irányultságú Dunamelléki Egyházkerület. Idősebb Hegedűs Lóránt püspök vezetésével újra előkerült az átvilágítás kérdése, az ügyben – a miépesek szerint – kínosan érintett jelenlegi vezetésnek pedig elege lett a "renitensekből", és olyan zsinati törvénymódosítást szorgalmaznak, amely összeférhetetlenséget állapítana meg a lelkészi hivatás és a képviselői mandátum gyakorlása között.

Őrült párhuzam

"A World Trade Center elleni merénylet enyhébb, mint amelyet a vádlottak követtek el a magyar társadalom ellen" – mondta Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, miután bűncselekmény hiányában a Heti Hetes három résztvevőjének felmentésével zárult az általa kezdeményezett magánper. Havas Henrik a közigazgatási vezető elmeállapotát kérdőjelezi meg. 

Köztisztviselő vagy pártkatona

Pártpolitikusként viselkedett az adóhatóság szóvivője, amikor egy politikai forgatókönyv részeként az MSZP-ről nyilatkozott. Az eset illusztrálja, hogy a kormánypártok közhatalmi intézményeket is fel akarnak használni ellenfeleik lejáratására – nyilatkozta a Heteknek Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő, a Baloldali Tömörülés elnöke. 

Irányított lapjárás a Malév gépein

Szeptember elejétől a Magyar Nemzet és a Heti Válasz lapszámait kötelesek felülre tenni a Malév légiutas-kísérői a fedélzeti újságoskocsikon. A Malév szóvivője szerint szó sincs politikai akaratról, egyszerűen csak az utasok ízlése szerinti sorrendbe rakták a fedélzeten ingyenesen kapható kilenc napi- és négy hetilapot. Az ügy érdekessége, hogy a fedélzeten egykor szintén kapható – és igen kedvelt – Heteket két éve azzal az indokkal "dobta vissza" a Malév, hogy megszűnik a fedélzeti lapkínálat.

Egy kézcsók politikai üzenete

Szocialista miniszterelnökről soha nem fog fénykép készülni, amint egy idős hölgy kézcsókját fogadja – mondta Kovács László egy szegedi lakossági fórumon szerdán. 

Jól számolt az MDF

"A közös Fidesz–MDF lista csökkenti a bizonytalanok arányát, de nem módosítja a politikai táborok erőviszonyait" – állítja a Gallup Intézet, melynek kutatási eredményei néhány nappal a két párt választási megállapodását követően jelentek meg. Egy szocialistáknak készült tanulmány szerint azonban mindez akár az MSZP malmára is hajthatja a vizet, hiszen az MDF a korábbinál is kevesebb szavazatra számíthat, ráadásul a közös jelöltállítás már 1998-ban is stratégiailag elhibázott lépés volt a Fidesz részéről. 

Hit és értékek

Szeretet vagy gyűlölet

Jézus Krisztus előrejelzése szerint e világkorszak befejező szakaszában az emberek magatartásának egyik mozgatóereje a gyűlölet lesz. Ennek következtében a kapcsolatok megromlanak, az emberek gyűlölni fogják egymást, családok, házasságok hullanak szét, nemzetek, államok fordulnak egymással szembe ellenségesen, a zsidókat és a tényleges keresztényeket pedig üldözni fogják.

HÁTTÉR

A Sas lecsap

Az amerikai kormány elutasít bármiféle tárgyalást az Afganisztánt uraló tálib rezsim képviselőivel. A washingtoni ultimátum szerint a kabuli hatóságoknak feltétel nélkül ki kell szolgáltatniuk a nemzetközi terrorhálózat vezetőjeként számon tartott Oszama bin Ladent. A merényleteket követően két hadművelet is kezdetét vette. A Nemes Sas fedőnev? akció New York és más amerikai városok megerősített légvédelmét jelzi, míg a Határtalan Igazság hadművelet már a katonai válaszcsapás közeli megindulását jelzi. Ennek előkészítéseként több mint száz vadászrepülő, nehézbombázó és felderítőgép érkezett a Perzsa-öböl térségébe. 

Tiltakozás a Horthy köz ellen

"Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel" – magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten – mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra. A MIÉP helyi képviselőjének házán márvány emléktábla kíséretében már ott van a Horthy köz tábla. Most pedig aláírásgyűjtést szerveznek az utcanévtábla visszavonásához.

Múmiák öröksége

"A második világháborút akarják megnyerni visszamenőleg" – jellemezte Litván György történész-akadémikus a Heteknek a Horthy-rendszer szereplőinek rehabilitálását célzó szoboravatási és utcaelnevezési lázat napjainkban. Az elmúlt években és hónapokban "divatba" jöttek ugyanis a Horthy-kurzushoz köthető személyiségek: Mátyásföldön Prohászka Ottokárról utcát neveztek el, lapzártánk után az oktatási miniszter felavatja Klebelsberg Kúnó szobrát, a hírek szerint Teleki Pálnak is szobrot kívánnak emelni, de hallani lehet Hóman Bálint rehabilitálásról is. Mindezt tetézi, hogy Horthy Miklós utcát kapott Pátyon. 

Oroszország és az amerikai válasz

Az Egyesült Államok a terroristák elleni hadműveletre készül. Jelenlegi ismereteink szerint ezt a csapást elsősorban az afgán tálibok kapják. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb orosz vonatkozású kérdés: köteles-e Oroszország részt venni az amerikaiak hadművele-tében, és ha igen, akkor milyen formában?

A Bázis parancsra vár

"Az amerikaiak és szövetségeseik – legyenek azok civilek vagy katonák – meggyilkolása személyes kötelessége minden muszlimnak, akárhol is lehetséges ez… Célom, hogy Allah ügyéért halhassak meg… Az amerikaiak meg akarnak ölni, de ez nem fogja megoldani problémáju-kat. Támadnak újabb Oszamák…" – hangoztatja Oszama bin Laden, az Egyesült Államokban elkövetett terrorista támadások első számú gyanúsítottja.

Pán iszlám terrorháló

Egy nyugati kultúrában felnőtt titkos ügynöknek ugyancsak komoly áldozatokat kellene hoznia, ha az Oszama bin Laden vezette terrorcsoport, az "Al-Qaida" titkainak kifürkészésére kapna megbízást. Éveken keresztül kietlen környezetben, vallási fanatikusok folyamatos agymosása alatt, orvosi-egészségügyi ellátás híján, s legfőképpen annak lehetősége nélkül kellene élnie, hogy a barátokkal, ismerősökkel csak egy pillanatra is fel tudja venni a kapcsolatot – állítja összeállításában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap szerint a nemzetközi terrorháló hátországában hercegek és olajmilliárdos családok is megtalálhatók.

Indexen a katasztrófafilmek

A tragédia nem kímélte az amerikai szórakoztatóipart sem. Hollywood, a show-biznisz és a pop-rock világ képviselői, valamint az amerikai szórakoztató magazinok egyik napról a másikra téma- és stílusváltásra kényszerültek. A mozikban tabutéma lett a repülőgép-eltérítés, a felhőkarcolók bombázása, az oly sok forgatókönyvírót megihlető New York City ellen irányuló terrortámadások vagy az égő épületekből való menekülés. A rádiócsatornák most nem játszhatnak olyan dalokat, amelyek erőszakról, tűzről vagy hiányzó szerettekről szólnak, de egyelőre indexre kerültek olyan számok is, mint Frank Sinatra híres "New York, New York" cím? slágere vagy Louis Armstrong "What a wonderful world" cím? klasszikusa.

Újévi beszélgetés az intifáda tizenkét hónapjáról

Dr. Jehuda Shoenfeld, a Tel-Hashomeri Klinika Belgyógyászati Osztályának és az Autoimmun Betegségek Kutatóközpontjának vezető professzora az izraeli értelmiségiek békevágyáról és az egyéves intifáda hatásáról.

Szaúdi keresztapa

Közel-keleti szakértők figyelmeztetnek arra, hogy az első számú terroristának számító Oszama bin Laden nemcsak terroristavezető, hanem üzletember is, vallása mögé bújva támadásokat intéz különböző nemzetközi gazdasági intézmények ellen, miközben busás hasznot húz az ügyleteiből. Ezt a képet látszanak alátámasztani a napokban napvilágot látott hírek, miszerint bin Laden az egész világra kiterjedő pénzügyi hálózatot működtet.

KÁVÉSZÜNET

A félelem rabjai

Freud, aki maga is pánikbeteg volt, a szorongásos neurózist olyan tünetekkel írta le, amelyek nagy része megfelel a pánikbetegség mai kritériumainak. Száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a pánikbetegség mint önálló diagnózis 1980-ban bekerüljön a hivatalos pszichiátriai osztályozási rendszerbe. A "pán" szó etimológiai értelmezése jól adja vissza a betegség lényegét. A pánik a görög Pán isten nevéből származik. Pán, a pásztorok istene Arkadia hegyeiben misztikus hangok keltésével rémisztgette az egyedül utazókat. Pán nevéhez két asszociáció párosul: a hirtelen ijedtség és az alaptalan félelem. Alábbi összeállításunk megszületésében Répásy Ágnes filmrendező volt segítségünkre.

Az új bor évszaka

Ha sajtról van szó, természetesen azonnal a bor jut eszünkbe, méghozzá többnyire vörös. De nemcsak a sajtokhoz, hanem süteményektől a halakig, gyümölcsös desszertektől a vadételekig és hidegtálakig számos ínycsiklandozó étel pompás kiegészítője a bor. Az alkoholon és cukron kívül a bor értékes biogén anyagokat, szerves savakat, cserzőanyagokat, vitaminokat, enzimeket, aminosavakat és ásványi sókat is tartalmaz. Mérsékelt fogyasztása nemcsak gyomor- és emésztési problémák, hanem szívbántalmak ellen is hatásos. A borok gazdag kínálatával találkozhatunk a boltokban, de mit vegyünk figyelembe a vásárláskor?  A fehérborok fehér, a vörös- és rozéborok sötét szőlőből készülnek. A rozéborok, bár a vörösborokhoz sorolandók, érdekes átmenetet képeznek a fehér- és a vörösborok között. Vagy a kék szőlő azonnali préseléséből készítik, innen kapta a nevét például a Blanc de Noirs - fehér feketéből, vagy sötét szőlőből préselve fehérborként erjesztik őket. 

Népszerűek a MAGYart rendezvényei

A múlt kedden történt borzalmas amerikai tragédia dacára francia részről mindent megtettek az ottani magyar rendezvények zavartalanságának biztosítására, noha számos egyéb eseményt lemondtak – nyilatkozta nemrégiben Rockenbauer Zoltán. A kulturális miniszter az elmúlt héten jelen volt Párizsban a júniustól decemberig tartó franciaországi magyar kulturális évad – logónevén a MAGYart – őszi szezonkezdésén.

Nyolc között a válogatott

A 28. női kosárlabda Európa-bajnokságon nem akármilyen teljesítményt nyújtott eddig a magyar válogatott. A franciaországi eseményre szerényebb tervekkel érkezett a Rátgéber László vezette női csapat. Mindenesetre az eddigi eredmények alapján sokan a továbbjutásban bíztak. A csapatnak sokkal simább útja lett volna, ha a litvánok ellen nem fáradnak el teljesen. Igaz, hogy az ellenfél, Litvánia, a négy évvel ezelőtti kontinensviadal győztese volt. 

Savioláék legázolták Isztambult

A múlt heti események után végre teljes fordulót rendeztek a Bajnokok Ligájában. A címvédő Bayern München óriási meglepetésre csak gól nélküli döntetlent ért el a Sparta Praha ellen vendéglátóként. A H csoport másik találkozóján is megosztozott a pontokon a moszkvai Szpartak és ellenfele, a Feyenoord Rotterdam. A G csoport egyik összecsapása is remire végződött, miután a La Coruna és az Olimpiakosz is két-két gólt szerzett. A favoritnak számító Manchester United Beckham találatával nyert, a mindvégig remekül helytálló Lille-lel szemben. 

Montoya, az első kolumbiai bajnok

Juan-Pablo Montoya, az első kolumbiai pilóta, akinek sikerült megnyernie egy Forma–1-es futamot, az Olasz Nagydíjat. Nagyon taktikus versenyzés során győzte le Rubens Barrichellót, aki egy ideig átvette a vezetést a Williams–BMW-s pilótától. A harmadik helyen is Williamses pilóta, Ralf Schumacher ért célba, míg bátyja, Michael a negyedik lett.

Szuper bemutatkozás

Megkezdődött az Észak-amerikai Jégkorong Bajnokság előszezonja. Az eddigi, számunkra legnagyobb szenzáció Szuper Levente pályára lépése a Calgary Flames színeiben. 

A hegyekben dől el, ki a legjobb

Roberto Heras, a US Postal versenyzője, a 2000. évi Vuelta győztese az első versenyhét után továbbra is bízik az idei címvédésben. 

Apró világ kicsiknek és nagyoknak

Szeptember elején nyílt meg a Közép-Kelet-Európában egyedülállónak számító Makett Galéria Budapesten - hasonló létesítmény csak Amerikában és Németországban működik a világon. Pócs Tamás galériavezető elmondása szerint a létesítmény elődje a Hármashatár-hegyen két évvel ezelőtt létesült Modell- és Makettmúzeum volt. A kellemes hangulatú belvárosi galériában nemcsak megnézhetők, hanem részben meg is vásárolhatók a tizenkét tárlóban elhelyezett, magas színvonalat képviselő makettek: katonai járművek, harckocsik, repülők, diorámák mellett polgári repülők, hajók, autómobilok, régebbi korok vitorláshajói és apró, festett figurák sorakoznak a polcokon. Az egyik tárló teljes vitorláskészlete elkelt a minap, amihez hozzátartozik, hogy egy különleges m?gonddal megépített, a legapróbb részletekig kidolgozott, nagyobb többárbocos hajó ára a többmilliós nagyságrendet is elérheti. A vásárló cég irodaberendezési tárgyként vette meg az alkotásokat. A kiállított készletet egyébként folyamatosan feltöltik, és újabb modellekkel is gazdagítják. A látnivalók többsége hazai vagy külföldi versenyeken díjat nyert magyar alkotás. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!