hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiltakozás a Horthy köz ellen
Jöttek, szavaztak, avattak

2001. 09. 23.
"Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel" – magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten – mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra. A MIÉP helyi képviselőjének házán márvány emléktábla kíséretében már ott van a Horthy köz tábla. Most pedig aláírásgyűjtést szerveznek az utcanévtábla visszavonásához.Magyarország és Páty szégyene. Nemzetvesztők rehabilitálása Fotó: Somorjai László

Késő délután van, nem számítottunk járókelőkre. Egy fiatal nő, kisbabával megy át a mezőt szegélyező közön, megáll, megfordul, kicsit nézegeti a táblát, aztán felénk indul. "Látta a táblát? Mit szól hozzá?" – állítjuk meg. "Most látom először, feltűnt, hogy rendezettebb ez a szakasz, most szórhatták fel murvával" – feleli a fiatal nő. "És a tábla? Tetszik?" – faggatjuk. "Hát, én nem is itt lakom, csak a szüleim, egyébként nem zavar, számomra semleges, mi áll rajta." Két tizenkét év körüli kislány érkezik biciklin, ők is megállnak a tábla előtt. Először egy fotó erejéig akartuk feltartani őket, de egyikük már mondja is: "Horthy nagyon gonosz ember volt, aki miatt sok-sok embert megöltek a háborúban. A nagymamám mesélte, hogyan hurcolták el akkor az ártatlan embereket, és hogyan ölték meg őket. Szégyen az egész falu számára." Osztják mások is ezt a véleményt, főként idősek, akik jó néhány levelet küldtek a polgármesternek. "Miért mondta függetlennek magát, hiszen a MIÉP bérence! Szégyen gyalázat érte a falut és a maga által vezetett testületet!" – írta egy fel-háborodott pátyi. A Fasizmus Üldözötteinek Szövetségétől is tiltakozó levelet kapott a polgármester, aki arra hivatkozik, hogy a testület határozatát kénytelen tiszteletben tartani.

A döntésben részt vevő képviselők azért képviselik bizonyos emberek véleményét. Két fiatal sétál arra, egy tüsi hajú, fülbevalós és hosszú hajú barátja. Miépesként mutatkoznak be, a tüsi hajú kérdésünkre világosan kifejti: Horthynak voltak ugyan hibái, de igazi magyar volt, nagy Magyarországot akart. "Horthy nem felelős minden rossz döntésért, ugyanúgy, ahogyan a jelenlegi miniszterelnököt sem lehet hibáztatni minden rosszért – szögezi le. Mély slukk a cigiből, majd hosszú hajú társa bólogatása mellett hozzáteszi: – Horthy nagy ember volt, sok jó dolgot csinált." 

Továbbsétálunk a nemrég beépült utcán, jómód a házakon, mindegyiken valami eredeti megoldással. Megtudjuk, hogy az elszegényedett őslakossággal szemben az újabb betelepülők valóban a jobb módúak közül kerülnek ki, akik egy rózsadombi lakás helyett itt építenek maguknak házat, saját elképzelésük szerint. Érthető, a lankás tájvédelmi területtel szegélyezett település nyugodt, szemet gyönyörködtető környezetet biztosít a kreatív építkezési stílusnak. Becsöngetünk egy ilyen házba is – fiatal házaspár jön ki. A tévéből értesültek, hogy a szomszéd utcát Horthy közre keresztelték. "Döbbenetes, hogy a képviselők ezt megszavazták" – mondja a férfi, felesége sűr? bólogatása közben. 

"A MIÉP-nek nem a támogatottsága a nagy Pátyon, hanem a hangja" – vélekedik Éri István, Páty képviselőtestületének tagja. Szerinte ennek ellenére a választások közeledte a magyarázat arra, hogy a képviselők megalkuvóan szavaztak. "Legtöbben tartózkodtak, hogy se innen, se onnan ne veszítsenek választókat" – mondja Éri, aki egyedül maradt az ellenszavazatával. Elmondta még, hogy a hivatalosan független helyi képviselők egy része a szépen növekvő település további fejlesztése ellen emelt szót. Fel akarják bontani a lakóházak építésére szerződő befektetőcégekkel kötött megállapodást, és ennek indokaként a MIÉP elnökének, Csurka Istvánnak érvrendszerét hozzák fel. E szerint, a zsidó tőke akar beáramlani Budapest vonzáskörzetébe, és kibucokat akarnak építeni. Éri némileg kényszeredetten mosolyog. "Nem is értem, hogy veszik ezt komolyan. Együtt döntöttünk a fejlesztésről, a befektetőkkel kötendő szerződésekről, ráadásul sikerült – közösen – kiküszöbölni az ilyenkor szokásos korrupciót az önkormányzat részéről, most pedig a közös eredményt mondják fel, ráadásul ilyen fura indokkal." A képviselő mégis bízik a lakosság józanságában, erre egyébként is szükség van, mivel a miépes szellem a helyi kocsmákban terjed leghatékonyabban – ezen intézmények jó része Pátyon, a MIÉP egyik emberének fennhatósága alatt működik. Azokat, akik mégsem szeretnék Horthy nevét Páty közterületén látni, hamarosan felkeresik az aláírásgyűjtők.

Múmiák öröksége

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!