hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nostradamus lóvá tett hívei

2001. 09. 23.
Alig pár nappal – sőt alig pár órával – a múlt kedden New Yorkban történt szörny? katasztrófát követően elektronikus üzenetek tízezrei árasztották el az internetet. Az e-mailek tanúsága szerint a Világkereskedelmi Központ elleni merényletet már 1654-ben megjósolta az apokaliptikus jövendöléseiről ismert francia látnok, Nostradamus. A blöff az élesebb szem? olvasóknak már az évszámból is feltűnhetett, a neves jós ugyanis 1566-ban meghalt. Arra is sokan emlékeznek, hogy Nostradamus eredeti szövege 1999-re ígérte a világkatasztrófát. A bukott próféta hívei most "új fordításokkal" igyekeznek mesterük megrendült hitelét helyreállítani. A jelek szerint nem eredménytelenül: az Amazon internetes könyváruház eladási listáit egy hete a Nostradamus próféciáiról, a Világkereskedelmi Központ történetéről, illetve az iszlámról szóló könyvek vezetik. 



Paco Rabane Párizs pusztulását ígéri újságíróknak. Szerencsére csak ő égett le Fotó: Reuters

"Nagy égzengés lesz az Isten városában, a két fivért káosz választja el, míg az erőd kitart, a nagy vezér elbukik. Amikor a város ég, elkezdődik a harmadik nagy háború" – így szól az a jóslat, melyet Nostradamus hívei pár órával a Világkereskedelmi Központ elleni merényletet követően szétküldtek a világhálón. 

Az állítólagosan 1654-ben keletkezett jóslat azonban pusztán egy a számos fantáziadús verzió közül. Egy másik változat egyenesen arra utal, hogy "két vasmadár" zúzza össze az új város (New York) két magas tornyát, s ezt követően "a világ hamarosan véget ér". Létezik ezenkívül egy rendkívül akkurátus változat is: "Az új évezred évében és a kilenc hónapban a terror nagy királya jön az égből; az ég negyvenöt foknál lángokban áll, és tűz jön az új városra". 

A magyarázat szerint az említett számból egyértelműen kiderül, hogy egy dátumról van szó, mégpedig 2001 szeptemberéről. A 45 fok pedig New York fekvésének szélességi fokára utal. A valóságban az eredeti szövegben "1999 és a hetedik hónap" szerepel, New York pedig a 41. szélességi fokon fekszik. Nézzük tovább: az e-mailek szerint Nostradamus 1654-ben írta a próféciát. Ezzel is van azonban egy kis probléma: a francia csillagász és asztrológus ugyanis 1503-ban született és 1566-ban – tehát nyolcvannyolc évvel az általa írt prófécia keletkezése előtt – meghalt. 

Végül még egy utolsó ellenvetés: az idézetek nincsenek benne Nostradamus könyvében. Annyit azonban mégis be kell ismerni: valóban léteznek. Pár évvel ezelőtt egy amerikai diák, Neil Marshall a Nostradamus kritikai elemzése cím? honlapon publikált írásával éppen azt kívánta bizonyítani az általa fabrikált álidézettel, – a sors iróniájaként a múlt heti események tükrében teljesen helyesen –, hogy mivel Nostradamus irományai annyira homályosak, gyakorlatilag bármilyen jelenkori eseményre vonatkoztathatjuk őket. A közelmúltban egy világhír? divattervező, a francia Paco Rabane vált híressé (majd nevetség tárgyává), amikor 1999 elején könyvet jelentetett meg, amelyben Nostradamusra hivatkozva azt jövendölte, hogy a Mir orosz űrállomás Párizsra zuhan, és lángba borítja a várost. A Mir – mindenki megkönnyebbülésére – gond nélkül elmerült a Csendes-óceán hullámaiban, Paco Rabane pedig a rövid prófétai kaland után visszatért a rajzasztalhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!