hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Apró világ kicsiknek és nagyoknak
Makettmúzeum nyílt Budapesten

2001. 09. 23.
Szeptember elején nyílt meg a Közép-Kelet-Európában egyedülállónak számító Makett Galéria Budapesten - hasonló létesítmény csak Amerikában és Németországban működik a világon. Pócs Tamás galériavezető elmondása szerint a létesítmény elődje a Hármashatár-hegyen két évvel ezelőtt létesült Modell- és Makettmúzeum volt. A kellemes hangulatú belvárosi galériában nemcsak megnézhetők, hanem részben meg is vásárolhatók a tizenkét tárlóban elhelyezett, magas színvonalat képviselő makettek: katonai járművek, harckocsik, repülők, diorámák mellett polgári repülők, hajók, autómobilok, régebbi korok vitorláshajói és apró, festett figurák sorakoznak a polcokon. Az egyik tárló teljes vitorláskészlete elkelt a minap, amihez hozzátartozik, hogy egy különleges m?gonddal megépített, a legapróbb részletekig kidolgozott, nagyobb többárbocos hajó ára a többmilliós nagyságrendet is elérheti. A vásárló cég irodaberendezési tárgyként vette meg az alkotásokat. A kiállított készletet egyébként folyamatosan feltöltik, és újabb modellekkel is gazdagítják. A látnivalók többsége hazai vagy külföldi versenyeken díjat nyert magyar alkotás. A kiállítás egyik erőssége a repülőgéppark Fotó: S. L.

A makett tulajdonképpen statikus modellt jelent. A makettkészítés a működőképes modelleknél sokkal olcsóbb hobbi, viszont a tárgyak jóval aprólékosabban kidolgozottak, életh?bbek, mint működő társaik. Cél a minél teljesebb életszerűség kívül-belül, ami gyakran a gyári modellek további megmunkálásával érhető el. Magyarországon legfeljebb száz főre tehető jelenleg azoknak a (többnyire férfi) személyeknek a száma, akik a makettezést igen magas szinten űzik, többnyire kedvtelésből, kevésbé üzleti megfontolásból. Többségük specializálódik egy-egy témakörre. A profi makettkészítéshez nemcsak hadtörténeti vagy egyéb területen való jártasság és technikai tudás szükségeltetik, hanem mindenekelőtt türelem és megfelelő érzék is. A fiatalok könnyen bevonhatók, de célszer? számukra a színvonalasabb makettjátékokkal kezdeni, hogy biztos sikerélmény érje őket. Európa-szerte népszerű hobbiról van szó, amelyhez itthon a rendszerváltást követően kezdtünk el minden tekintetben felzárkózni.

A jelek szerint komoly kereslet mutatkozik a magas színvonalon kivitelezett makettek iránt hazai és külföldi magánemberek részéről is. Aki a makett elkészítéséhez érez kedvet, az átsétálhat a galéria tőszomszédságában található makettboltba, amely országos viszonylatban a legjobb szaküzletnek számít. Itt az összerakható modellek mellett számos, a témakört érintő kiadványt is megvásárolhatnak az érdeklődők. 

A Makett Galéria rendszeresen fogad iskolai vagy turistacsoportokat is, és különtermében egyes alkotók vagy tematikák szerinti időszakos tárlatokat, sőt vándorkiállításokat is rendez. A látogatókat nemsokára ízlésesen berendezett kávézó is várja az alagsorban. 

(Makett Galéria: V., Sas u. 5. Tel.: 328-0225. A hét minden napján nyitva 9–20 óra között.) (Makki Marie-Rose)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!