hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael megvédi magát
Saron a készülő válaszcsapásról

2001. 09. 23.
Mindent meg fogunk tenni azért, hogy jobb jövőt biztosítsunk magunk és gyermekeink számára – mondta Ariel Saron izraeli miniszterelnök a Jerusalem Post cím? lapban megjelent újévi nyilatkozatában. Saron leszögezte: a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció nem jöhet létre Izrael kárára.



"Van egy barátotok" – üzeni a Tel Aviv-i gyűlés felirata Amerikának. Kompromisszum nélkül Fotó: Reuters

"Izrael számára semmi új nincs az arab, palesztin és iszlám terrorizmusban: több mint százhúsz éve harcolunk ellene. Az Egyesült Államoknak egy olyan koalíció élére kell állnia, amelyet a világ demokratikus államai hoznak létre, hogy kompromisszum nélküli harcot folytassanak a terror ellen, hogy a szabad világ szabadságban élhessen, és meg tudja őrizni értékeit" – fejtette ki az izraeli miniszterelnök. A közel-keleti helyzet stabilitásának legnagyobb ellensége a kormányfő szerint az Afganisztántól Libanonig terjedő fundamentalista iszlám terrorizmus. Ehhez azonban néhány éven belül egy újabb veszélyforrás járulhat, ha tömegpusztító fegyverek kerülnek Irán és Irak kezébe. Saron egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy a terroristáknak nukleáris fegyverek állnak rendelkezésükre, azonban arra figyelmeztetett, hogy ennek nem is szabad megtörténnie. A kérdésre, hogy vajon arab országoknak lehet-e helye a terrorellenes koalícióban, a miniszterelnök felhívta a figyelmet Szíria esetére: a számos terrorcselekmény mögött álló, a legszélsőségesebb terrorszervezeteknek otthont adó ország jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságát szeretné elnyerni, és erre komoly esélye is van. Fontos azonban fellépni a terrorizmust támogató országok ellen – nem feltétlenül háború útján, hiszen lehetségesek gazdasági vagy más jelleg? lépések is. 

A politikus hangsúlyozta: Izrael soha nem fog engedményeket tenni azért, hogy egyik vagy másik arab ország csatlakozzon a koalícióhoz, és nem hajlandó olyan engedményekre sem, amelyek veszélybe sodorhatják biztonságát. Ugyanakkor az ország kész arra, hogy akár fájdalmas engedményeket is tegyen egy igazi, nemzedékeken át tartó béke érdekében. "Egyetlen kicsi országunk van… és ezt megőrizzük, erről nem fogunk lemondani" – jelentette ki Ariel Saron, világossá téve, hogy a terrorizmusellenes koalíció nem jöhet létre Izrael kárára. 

Amerika és Nagy-Britannia szerepével kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette: bár már hangzottak el olyan vélemények, melyek szerint Amerikát Izraelhez fűződő viszonya miatt érte a terrortámadás, számít az Egyesült Államok erkölcsi és demokratikus értékrendszerére. 

A terrortámadások elleni védekezéssel kapcsolatban Saron elmondta: Izrael mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ártatlan emberek életében ne tegyen kárt. Ha ez nem így lett volna, akkor a terrorszervezetek nagy része már nem létezne – figyelmeztetett. Éppen az ilyen irányú figyelem miatt esett meg nemegyszer, hogy az eltervezett akciót nem hajtották végre, mivel a célpontot jelentő személy más emberek társaságában volt. Afelől azonban nem hagyott kétséget a politikus, hogy az autóbombák gyártói, az öngyilkos merényletek toborzói ellen a jövőben is fellépnek. Az izraeli kormány átadott egy listát Arafatnak azokról a személyekről, akiknek letartóztatásával a Palesztin Hatóság megakadályozhatta volna a terrorcselekményeket – Saron a saját fiával küldte el, hogy biztosan célba érjen. Arafat azonban ehelyett koalíciót hozott létre a terrorszervezetek között: a Hamasz, az Iszlám Dzsihád, a Hezbollah és az irakiak is elkezdtek már tevékenykedni a térségben, és Oszama bin Laden is letette már a kézjegyét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!