hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Bázis parancsra vár
Alvó ügynökök épültek be Nyugaton

2001. 09. 23.
"Az amerikaiak és szövetségeseik – legyenek azok civilek vagy katonák – meggyilkolása személyes kötelessége minden muszlimnak, akárhol is lehetséges ez… Célom, hogy Allah ügyéért halhassak meg… Az amerikaiak meg akarnak ölni, de ez nem fogja megoldani problémáju-kat. Támadnak újabb Oszamák…" – hangoztatja Oszama bin Laden, az Egyesült Államokban elkövetett terrorista támadások első számú gyanúsítottja.

Bin Laden 1998-ban adott interjújában az Egyesült Államokkal vívott szent háborút az 1980-as években a szovjetekkel Afganisztánban vívott harccal hasonlította össze. "Harcunk az Egyesült Államok ellen sokkal nagyobb, mint a szovjetekkel vívott küzdelmünk volt. Sötét jövőt jósolunk Amerikának… Egyesült Államok helyett szétdarabolt államokká változik majd, és az amerikaiak testét fogják csak visszahordani Amerika területére…"

Bin Laden az Amerikával vívott háborút nemzetközi terrorista hálózatán, az Al-Qaida (A Bázis) szervezetén belül és más hasonló alapokon álló iszlám fegyveres csoportok segítségével látja kivitelezhetőnek.

Az Al-Qaida elnevezés? nemzetközi terrorista hálózat harcokban meghalt arab katonák özvegyeinek és gyermekeinek megsegítésére jött létre 1980-ban bin Laden kezdeményezésére. A szervezet azt követően nőtt nemzetközi terroristahálózattá, miután bin Laden fegyveres kiképzőbázisokat, vállalkozásokat és pénzmosó hálózatot hozott létre Afganisztánban, Pakisztánban és szerte a Közel-Keleten.

Bin Laden anyagilag nem csupán saját vállalkozásaira támaszkodott, hanem családja vagyonára is, amely Szaúd-Arábia első számú építőipari vállalkozását tudhatja magáénak. A terroristavezér családjának befolyását jelzi, hogy az ő vállalkozásuk van megbízva a mekkai és medinai iszlám szent helyek felügyeletével és fenntartásával is.

A The Sunday Times értesülése szerint bin Laden a nemzetközi bankrendszert megkerülve titkos pénzváltókon, úgynevezett "hundikon" keresztül áramoltatja a pénzeit. Évtizedek óta megszokott dolog, hogy az arab államokban dolgozó indiaiak pénzt kölcsönző "hundikon" keresztül juttatják haza keresetüket. A külföldön dolgozó kenyérkeresők elviszik havi bérüket a "hundiknak", akik az anyaországban lévő ügynöküket felhívják, hogy a megjelölt összeget adják át a nála jelentkező helyi hozzátartozónak. Míg a Pakisztáni Nemzeti Bankon keresztül tavaly mintegy 540 millió angol font (250 milliárd forint) érték? munkabért utaltak át az Öböl-országokban dolgozó vendégmunkások rokonaik számára, addig a "hundik" nem hivatalos rendszerén keresztül mintegy négyszer ennyi, közel kétmilliárd angol fontnyi pénz jutott ki az országból… Az Amerikát ért szeptember 11-ei terrortámadást a brit lap szerint a már Kanadában és Amerikában is működő "hundik" rendszerén keresztül pénzelhették.

A bin Laden által eltartott Al-Qaida-hálózatnak több tucat vagy akár több száz terroristája lehet még az Egyesült Államokban és Európában – állítják a szakértők. A szervezetnek 34 országban vannak aktív csoportjai, köztük az európai országok többségében.

A szervezethez kapcsolódó terrorista akciókban mindig olyan "alvó ügynökök" vállalták a főszerepet, akik évekkel a támadás előtt beépültek a célország társadalmába. Az ügynököknek rendes állásuk, személyazonossági papírjaik és családjuk volt abban a társadalomban, ahol akciójukat végül végrehajtották. Bin Laden már egy évtizede dolgozik azon, hogy az alvó ügynökök hálózatát kiépítse világszerte. 

Ali Mohammed, aki egykor az egyiptomi hadsereg katonája volt, ilyen alvó ügynökként épült be az amerikai hadsereg egyik különleges alakulatába. Mohammed eközben titokban fegyveres kiképzést adott iszlám terroristáknak New Jerseyben. Az FBI véletlenül botlott bele a Világkereskedelmi Központban 1993-ban történt robbantást követő nyomozása során.

Bin Laden alvó ügynökei közé tartozott Ahmed Resszam is, aki az algériai Fegyveres Iszlám Csoport elnevezés? terrorista- szervezet tagjaként 2000-ben fel akarta robbantani a Los Angeles-i nemzetközi repülőteret. 1998-ban utazott Afganisztánba, ahol a khaldani kiképzőtáborban több hónapos fegyveres kiképzésen vett részt. A kiképzés során megtanult lőfegyverekkel és robbanóanyagokkal bánni, végül speciális képzés keretében elektronikus robbanószerkezetek elkészítését is megtanulta. Arra is megtanították, hogy hogyan kell repülőtereket, vonatokat és katonai bázisokat megtámadni.

1999-ben Resszam Kanadába repült, ahol novemberben és december elején egy vancouveri szállodában készített el négy bombát, majd az Egyesült Államok felé vette az irányt. Szerencsére egy élesszem? határőrnek feltűnt, hogy Resszam a decemberi hideg ellenére izzad, így a terroristát már a határon lekapcsolták. A karácsonyi forgalomtól nyüzsgő Los Angeles-i repülőtér felrobbantása így meghiúsult.

Spanyol rendőrök idén júniusban tartóztatták le a 34 éves algériai Mohammed Bensakhirát, aki bin Laden utasítására akarta felrobbantani az Európai Parlament épületét Strasbourgban.

Két héttel ezelőtt pedig az indiai hatóságok vádolták meg bin Ladent azzal, hogy az Újdelhiben lévő amerikai nagykövetség felrobbantását tervezte.

Bin Laden közvetlen környezetében gazdasági szakemberek, mérnökök és orvosok vannak, nekik számolnak be a terrorista sorkatonák ezrei, akik a világ minden részén sejtekbe tömörülve készülnek bevetésekre. A terrorista sorkatonák közül sokan soha nem is találkoznak bin Ladennel személyesen.

Miközben egyre valószín?bb az, hogy az Al-Qaida terroristái újabb akcióikat tervezik az Egyesült Államok és Európa területén, további aggodalomra ad okot, hogy a terroristák esetleg tömegpusztító biológiai fegyverek birtokába is juthatnak. A szakértők szerint sem az Egyesült Államok, sem Európa nincs felkészülve egy ilyen támadásra. 

A legvalószín?bb biológiai fegyvernek az anthrax (lépfene) vírust tartják, amelyből egy porszemnyi mennyiség is halálos. Az anthraxból készített mérgek először lázat, majd gyomorfájást okoznak. A súlyosbodó tünetek megjelenését követő 24–36 órán belül a fertőzött személy életét veszti.

Ennél is ijesztőbb, de a terroristák számára sokkal nehezebben megszerezhető és fegyverré alakítható vírus a himlő, amelyről 1980-ban a szakemberek kijelentették, hogy sikeresen kiirtották.

"Ha az ember a vírus birtokába kerül, akkor egy töltőtollban is becsempészheti a határon, és egy ekkora mennyiséggel már kirobbantható a világ legborzasztóbb járványa"
– állítja Michael Osterholm, a Minnesota Fertőző Betegségek Központjának igazgatója. A himlő futótűzként terjed. Becslések szerint a 20. században 120 millió ember vesztette életét a vírusfertőzés következtében. Himlővírust hivatalosan két helyen őriznek a világon: az Egyesült Államok és Oroszország két laboratóriumában.

Bár nagyon kicsiny a valószínűsége, hogy a terrorista- szervezetek biológiai fegyverekhez juthatnak, az Egyesült Államok Fertőzésellenőrzési Központja két amerikai biotechnológiai gyárat megbízott azzal, hogy készítsen és raktározzon el negyvenmillió adag himlővírus elleni védőoltást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!