hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őrült párhuzam
Pert vesztett vitéz Grespik László

2001. 09. 23.
"A World Trade Center elleni merénylet enyhébb, mint amelyet a vádlottak követtek el a magyar társadalom ellen" – mondta Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, miután bűncselekmény hiányában a Heti Hetes három résztvevőjének felmentésével zárult az általa kezdeményezett magánper. Havas Henrik a közigazgatási vezető elmeállapotát kérdőjelezi meg. Grespik László és háttérben a Heti Hetes szereplői Fotó: MTI

Mint ismeretes, a hivatalvezető azért perelte be Havas Henrik újságírót, Hernádi Judit színésznőt és Verebes István rendezőt, mert műsorukban "közröhej tárgyává tették" egyik írását, valamint személyére is pikírt megjegyzéseket tettek. 

A határozathozatalra hétfőn került sor a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Grespik Lászlót, akit hazafias magatartása és példamutató megnyilvánulásai miatt egyébként a napokban avatott vitézzé a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rend, több ízben is rendre kellett utasítani, mert rendszeresen a bíró szavába vágott. Az ítélethirdetéskor Fazekas Ágoston bíró arra is figyelmeztette Grespiket, hogy közéleti szereplőként szembe kell néznie az ilyen jelleg? támadásokkal.

A fővárosi hivatalvezető ezek után úgy nyilatkozott, hogy a per elvesztése nem az ő, hanem a bíróság szégyene, valamint kijelentette: "A World Trade Center elleni merénylet enyhébb, mint amelyet a vádlottak követtek el a magyar társadalom ellen."

Havas Henrik újságíró, az ügy egyik alperese lapunknak elmondta, hogy esetében Grespik László egy – a személyét illető és a Heti Hetesben gyakran elhangzó – gépi sípszót nehezményezett, mely jogi kategóriáját tekintve ráutaló magatartással elköve-tett becsületsértésnek minősül. Grespik azon állítására, miszerint "Magyarországon a sajtószabadság túlburjánzása zajlik", megjegyezte: "A sajtószabadságnak valóban vannak jogi korlátai, ezek a közerkölcs, közbiztonság, nemzetbiztonság és a személyiségi jogok – ez esetben azonban a dolognak van egy másik dimenziója is, mely Grespik úr elmeállapotával van összefüggésben, akárcsak a New York-i katasztrófáról tett kijelentése. Ez azonban a bírósági eljárásnál nem esik latba. Havas szerint az eljárás és a tárgyalás során a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője olyan fokú dilettantizmusról és tájékozatlanságról tett bizonyságot, ami egy pártatlan szemlélőben is gyanút ébreszt Grespik jogi végzettségének valódiságát illetően. "Annyira kár, hogy a feljelentés előtt nem hívott fel telefonon, mert elmondtam volna neki, hogy ha két minőségben perel, a hivatal nevében és saját nevében, akkor kétszer 3000 forint okmánybélyeget kell ragasztani a beadványra. Két beadványra ugyanis kétszer kell bélyeget ragasztani" – tette hozzá a jogi végzettséggel is rendelkező újságíró.

Az üggyel kapcsolatban Grespik Lászlót is megkerestük, aki nem kívánta kommentálni lapunknak a történteket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!