hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indexen a katasztrófafilmek

2001. 09. 23.
A tragédia nem kímélte az amerikai szórakoztatóipart sem. Hollywood, a show-biznisz és a pop-rock világ képviselői, valamint az amerikai szórakoztató magazinok egyik napról a másikra téma- és stílusváltásra kényszerültek. A mozikban tabutéma lett a repülőgép-eltérítés, a felhőkarcolók bombázása, az oly sok forgatókönyvírót megihlető New York City ellen irányuló terrortámadások vagy az égő épületekből való menekülés. A rádiócsatornák most nem játszhatnak olyan dalokat, amelyek erőszakról, tűzről vagy hiányzó szerettekről szólnak, de egyelőre indexre kerültek olyan számok is, mint Frank Sinatra híres "New York, New York" cím? slágere vagy Louis Armstrong "What a wonderful world" cím? klasszikusa.

 

Manhattant a közelmúltban több filmben is megtámadták. Ufók és szökőár 

A katasztrófafilmek hagyományosan Hollywood legnépszerűbb "termékei" közé tartoznak, ám a producerek és a rendezők attól tartanak, hogy a New York-i események után 

a közönségnek jó ideig nem lesz "étvágya" a terrorizmusról és a kataklizmákról szóló filmekhez. "A világ alapjaiban változott meg, és világosan látható, hogy amiről tegnap azt gondoltuk, hogy szórakoztató, ma és holnap már nem lesz az" – nyilatkozta a Columbia Pictures elnöke, Amy Pascal. A filmmágnások ezért most megpróbálnak irányt váltani: máris számos forgatókönyv került revízió alá, több film forgatásának tervezett kezdési időpontját pedig elhalasztották. A Nose Bleed (Orrvérzés) cím? Jackie Chan akciófilm-komédia például már szinte biztosan nem az eredeti koncepciók szerint kerül majd a nézők elé, hiszen ebben Chan terroristák ellen harcolt volna, és egyes jelenetekben az Empire State Building tetején hajtott volna végre különféle kaszkadőrmutatványokat. Ashok Amritraj, a film egyik producere szerint jelentős változtatásokra lesz szükség, a forgatást pedig legkorábban 

a jövő nyáron kezdhetik el. 

Nem járt jobban néhány már befejezett akciófilm sem: a Warner Brothers például törölte egy új Arnold Schwarzenegger produkció, a "Collateral Damage" október 5-ére tervezett premierjét, mert a film a terrorizmusról szól, és ennek megfelelően hirtelen leállított minden ezzel kapcsolatos reklámkampányt is. A Walt Disney stúdió pedig lemondta a Tim Allen főszereplésével készült Big Trouble cím? akciófilm-komédia szeptember 21-ei bemutatóját, mivel annak fő cselekményszála egy a reptéri biztonsági 

berendezéseken átcsempészett atombombáról szól.

Hollywood kritikusai szerint azonban nem kell majd meglepődnünk azon, ha a terroristákról szóló filmek hirtelen mégis visszatérnek a filmvásznakra. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a visszafogottság időszaka meddig tart. A filmvilág jövőjét ugyanis befolyásolja majd a merénylet elkövetői ellen folytatott háború jellege, és időtartama is. Néhány évtizeddel ezelőtt az első és a második világháború, Kennedy elnök meggyilkolása vagy a vietnami háború nagyon kényes témának számított Amerikában, az utóbbiról készült első kritikus hangvétel? filmek, mint például a Szarvasvadász vagy a Hazatérés csak a hetvenes évek végén jelentek meg a mozikban. A WTC-ben 1993-ban elkövetett robbantásos merényletről pedig az HBO csak négy évvel később készített műsort. Jelenleg a frissen feloldott tabutémák közé tartoznak az iskolai lövöldözések: egy erről készült film hosszas huzavona után két héttel a merénylet előtt kapott zöldutat a vetítéshez.

Doug Wick, a Gladiátor cím? film producere szerint az amerikaiak egy idő után vágyni fognak olyan hősökről szóló történetekre, akik a félelmüket megtestesítő sötét figurák nyomába erednek. "Egyrészről képbe és szavakba kell foglalnunk a közönség érzéseit. Másrészről viszont ennek a felfoghatatlan emberi tragédiának a feldolgozása nyilvánvalóan visszataszító lenne" – nyilatkozta Wick. Egyes elemzők szerint a New York-i dráma megfilmesítése nagy felháborodást vagy akár valóságos lázadást válthatna most ki a nézők körében. Emellett persze az ügynek politikai vetülete is van, hiszen a hollywoodi filmes cégek mögött olyan multinacionális óriáscégek állnak, akik nem akarnak ujjat húzni Washingtonnal. 

Ugyancsak az események kimenetelétől függ az amerikai pop-rock világban és a rádióműsorokban érzékelhető változás tartóssága is. A San Antonióban székelő Clear Channel például egy olyan 150 dalt tartalmazó listát állított össze és továbbított a különböző rádióállomások felé, amelyek esetlegesen sérthetik vagy megbotránkoztathatják a hallgatókat ezekben a napokban. A listára felkerült Jerry Lee Lewis Nagy tűzgolyók cím? száma és Bruce Springsteentől a Tűzben égek, de nem maradt le a Bangles egykori slágere, a Járj úgy, mint egy egyiptomi, vagy a Black Sabbath Öngyilkos megoldás cím? száma sem. Ezenkívül a mennyről, a világvégéről, a porról, az utazásról, a háborúkról és a fegyverekről szóló dalok lejátszását is kerülik.

A világ hirtelen, drámai változásának érzékeléséhez elegendő egyébként az amerikai újságok, szórakoztató magazinok szeptember 11. 8 óra 45 perc előtti, illetve utáni szalagcímeit összehasonlítani. Az embereket most nem érdeklik a felfújt álproblémák, a filmsztárok magánéleti botrányai, a Microsoft új keresőprogramja vagy Al Gore szakálla. A sajtó fókuszába most elsősorban az amerikai elnök és vezérkara került, de a titkosszolgálatokról, a katonaságról, a kémszervezetekről és a globális terrorizmusról szóló cikkek is főhelyet kapnak az újságokban. Bár a sporthírek, a szórakoztató cikkek és a pletykák idővel visszaszivárognak majd a sajtóba, várhatóan mégis kisebb helyet kapnak, hiszen a közönség most nem kíváncsi a semmitmondó locsogásokra vagy a híres személyiségek apró-cseprő ügyeire.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!