hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszerűek a MAGYart rendezvényei

2001. 09. 23.
A múlt kedden történt borzalmas amerikai tragédia dacára francia részről mindent megtettek az ottani magyar rendezvények zavartalanságának biztosítására, noha számos egyéb eseményt lemondtak – nyilatkozta nemrégiben Rockenbauer Zoltán. A kulturális miniszter az elmúlt héten jelen volt Párizsban a júniustól decemberig tartó franciaországi magyar kulturális évad – logónevén a MAGYart – őszi szezonkezdésén.

Catherine Tasca asszony, francia kulturális miniszter, aki a merényletek másnapján avatta fel a Palais-Royal kertjében a magyar fotográfia 150 évéről áttekintést nyújtó fotókiállítást, arra hivatkozott, hogy a kultúra az egyetlen olyan eszköz, amely jobbá teheti az emberiséget, s ez az eszme indokolta a magyar programok folytatását.

A MAGYart féléves eseménysorozata keretében a magyar kultúra legszélesebb vertikumával áll a francia közönség elé. A szervezők az Európai Unióba igyekvő kelet- és közép-európai tagjelöltek kultúrájának bemutatására kívánnak ily módon lehetőséget nyújtani. A hazánk kultúrájáról hírt adó közel négyszáz kiállítást, koncertet, színházi eseményt, irodalmi találkozót, fotó- és filmbemutatót, táncházi programot a francia fél válogatta ki a magyar kínálatból gondos mérlegelés és magyarországi tájékozódás után.

A számos program közül nagy figyelmet keltett többek között a kétlaki – magyar-francia – festő, Czóbel Béla különlegesen igényes tárlata, amely a múlt héten nyílt meg. Ezzel egy időben három párizsi tárlat ad képet a franciák által különösen nagyra értékelt magyar fotográfia eredetiségéről is.

A hat hónap alatt összesen negyven magyar játékfilmrendező mutatkozik be a francia közönség előtt. Párizsban most ért véget az a vetítéssorozat, amelyet Jancsó Miklós és Szabó István leghíresebb filmjeiből állítottak össze; szerdától pedig fél évszázad magyar filmjeiből készült válogatott programot tűztek műsorra.

Az őszi idényben az utcai rendezvények is megsokasodnak. A párizsi metró falain magyar költők francia fordítású versei olvashatók, valamint a Saint-Sulpice téren egy hétig tartó magyar vásár mutatja be hazánk gasztronómiai és háziipari termékeit.

A félidős tapasztalatok szerint a magyar kulturális évad nagy sikert arat Franciaországban: az elmúlt tizenöt évre visszatekintve a mostani magyar rendezvények váltották ki a legnagyobb sajtó- és közönség visszhangot. Ennek oka részben az is, hogy a legnagyobb intézmények – múzeumok, színházak, fesztiválok, kastélyok – fogadták be azokat, illetve jelentős részük ingyenes tud lenni. 

A MAGYart eseményeihez kapcsolódóan a budapesti Francia Intézet igen gazdag programmal várja a fővárosban az érdeklődőket. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!