hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Köztisztviselő vagy pártkatona
Az MSZP bírálja a szóvivőt

2001. 09. 23.
Pártpolitikusként viselkedett az adóhatóság szóvivője, amikor egy politikai forgatókönyv részeként az MSZP-ről nyilatkozott. Az eset illusztrálja, hogy a kormánypártok közhatalmi intézményeket is fel akarnak használni ellenfeleik lejáratására – nyilatkozta a Heteknek Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő, a Baloldali Tömörülés elnöke. 



Kiss Péter Fotó: V. Sz.

Mint a politikus lapunknak elmondta: az MSZP programot dolgoz ki, hogy kormányra kerülésük esetén miként állítja helyre az elmúlt három év alatt sérült demokratikus intézményeket. Kiss Péter szerint ugyanis a kormánykoalíció új hatalmi filozófiát valósított meg. Korlátozta a demokratikus intézményeket – mint például a parlamentet –, elfogulttá alakította a közmédiát, közfunkciókba pártkatonákat ültetett, és újabban úgy tűnik: közhatalmi intézményeket kívánnak politikai céljaik érdekébe állítani. 

Ez utóbbi kapcsán kifejtette, hogy a kormányzás első időszakában ellenfeleik lejáratását a fideszes politikusok vállalták magukra, mint például Deutsch Tamás, aki az elhíresült megfigyelési ügyben igyekezett kompromittálni a politikai ellenfeleit. Ezt követően a jobboldali sajtóra volt bízva az a szerep, hogy úgymond spontán módon vessenek fel Fidesz-forgatókönyveket. A legújabb szakaszban viszont közhatalmi funkciót betöltő személyek is részt vesznek negatív kampányok végrehajtásában.

Kiss Péter szerint az APEH szóvivője "azt az érzetet keltette, mintha a szocialista pártban fiktív számlákat állítottak volna ki. Ez a megnyilvánulás a párt besározására irányult, hisz ennek a korrekciója nem történt meg. Miközben ezekben a napokban volt napirenden a Schlecht Csaba elleni ügy visszavonása, és Pintér Sándor ügye." 

Az MSZP szerint gazdasági – ahogy a programjuk fogalmaz szociális – fordulat azért is szükséges, mert sokan egzisztenciális okokból félnek elmondani a véleményüket, nem mernek tiltakozni egy-egy általuk esetleg helytelennek tartott döntés vagy tervezet ellen. A demokratikus fordulat érdekében, amennyiben az MSZP alakíthat kormányt, akkor az első száz nap alatt a Munka Törvénykönyve e ciklusban végrehajtott változtatásait visszaállítják. Emellett a megkopott presztízs? szakszervezetek erősítését is igyekeznének elérni, hogy "egyes emberek kapjanak támogatást ügyeikhez, legyen mögöttük ütőképes, kollektív védelmet biztosító szervezet". Például ezen szervezetek érdekvédelmi tevékenységük mellett lehetőséget kapnának arra, hogy meghatározók lehessenek az élethosszig tanulást biztosító intézményekben, emellett erősítenék a munkavédelmi ellenőrzés intézményeit. 


Ötmilliárdos kérdés 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!