hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Múmiák öröksége

2001. 09. 23.
"A második világháborút akarják megnyerni visszamenőleg" – jellemezte Litván György történész-akadémikus a Heteknek a Horthy-rendszer szereplőinek rehabilitálását célzó szoboravatási és utcaelnevezési lázat napjainkban. Az elmúlt években és hónapokban "divatba" jöttek ugyanis a Horthy-kurzushoz köthető személyiségek: Mátyásföldön Prohászka Ottokárról utcát neveztek el, lapzártánk után az oktatási miniszter felavatja Klebelsberg Kúnó szobrát, a hírek szerint Teleki Pálnak is szobrot kívánnak emelni, de hallani lehet Hóman Bálint rehabilitálásról is. Mindezt tetézi, hogy Horthy Miklós utcát kapott Pátyon. 

"A korszak rehabilitására irányuló törekvésekkel a második világháború óta eltelt demokratikus, később szocialista-kommunista rendszerbe fajuló időszakot akarja a jelenlegi kormány, illetve jobboldal meg nem történtté tenni. Horthy rendszere azonban már a maga korában sem volt korszerű, egy feudális maradványokkal terhelt rendszer volt, amely már akkor sem Európához kapcsolta a magyarságot" – fejtette ki lapunknak az akadémikus. A korszakot személyesen is átélő Litván György szerint a rendszernek voltak vitatható, és voltak egyértelműen háborús bűnösként megítélhető alakjai. A magyar nemzeti kereszténység vezéralakja, Horthy frontembere, Prohászka Ottokár magyar nemzeti vonala már ott ellentmondásos, hogy szlovák, szász származásúként magyarul nem is tanult meg rendesen. Viszont felkarolt vidéki szegény fiú volt, aki fiatal világpolgárként nyitottan szemlélte a világot, később azonban az egyetemi templomban a fővárosi vezető értelmiség által látogatott vasárnapi prédikációin felháborodott kirohanásokat intézett a liberalizmus ellen. A a 19-es kommün utáni időszakot pedig már antiszemitaként élte. Hóman Bálint, aki hasznos tudományos tevékenysége mellett kultuszminiszterként súlyos ideológiai szerepet játszott, megfogalmazta és hirdette az antidemokratikus, antiliberális és Hitler-párti eszméket, nem rehabilitálható, mellette viszont ott van Klebelsberg Kúnó neve is, akinek pályája pozitív elemeket is tartalmaz ideológiai elkötelezettsége mellett, és semmiképpen nem számítható a háborús bűnösök közé. "Teleki Pál nevét már nem látnám szívesen utcanévként, jóllehet utolsó tettével elítélte a nácizmus felé sodródó politikát, ellenben meggyőződéses antiszemita volt, aki aktívan előkészítette a numerus clausust és az azt követő zsidótörvényeket. Horthy pedig személyében testesítette meg ezt az ellenforradalmi, konzervatív rendszert, és összekapcsolta a konzervatív szárnyat a szélsőjobboldallal. Éppúgy kapcsolatban állt Bethlen Istvánnal vagy Telekivel, mint Gömbössel és a deportálásokat intéző tisztekkel. Ügyesen elegyítette a konzervatív és szélsőjobboldali elemeket és irányzatokat, hidat tudott képezni ezek között. Könyörtelen, jobboldali úri rendszer volt, a mai vezetés azonban a magyar történelemnek csak ezt a vonalát akarja felemelni. Emellett a magyar történelem másik hagyományának vonalát teljesen el akarják venni, Szerb Antalnak, Károlyi Mihálynak az utcáját, szobrát meggyalázzák. Ki kellene egyensúlyozni a magyar történelem alakjainak és korszakainak a megbecsülését." A Horthy-korszak vitatható alakjainak pozitív tulajdonságait hangsúlyozó megközelítését Litván György egy tendencia részeként értékeli. "Ezen személyeknek a rehabilitálása azért fontos a jelenlegi politikának, mert rajtuk keresztül el lehet kezdeni visszagöngyölíteni az egész rendszert. Vissza akarják forgatni a történelmet, de ez nem fog sikerülni, mert a történelem egyirányú." (Földvári Katalin)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!